משרד התיירות ל-Bizportal: "אנחנו צופים פגיעה חמורה בתיירות לטורקיה"
לפני כשבוע הודיעה ממשלת טורקיה על ביטול השתתפות חיל האוויר הישראלי בתימרון הצבאי המשותף עם חילות האוויר של טורקיה, ארצות הברית, איטליה ומדינות נאט''ו וזאת בעקבות החרפת היחסים בין ממשלות אנקרה וירושלים בעקבות מה שהטורקים רואים כ'פשעי מלחמה שביצעה ישראל במבצע עופרת יצוקה בעזה'. ניתן להגיד כי בישראל הופתעו מן ההתרחקות המופגנת של הממשל הטורקי מישראל זאת כשנדמה היה שהיחסים חוזרים אט אט למסלולם.
המשבר הראשון מול טורקיה החל בתחילת השנה, לאחר מבצע 'עופרת יצוקה', בעקבות התבטאויותיו של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טייפ ארדואן, נגד ישראל, שגררו את חרם הצרכנים הגדול והן מהמשבר הכלכלי. מיד לאחר מכן החלו ירידות בתיירות היוצאת לטורקיה כאשר, הירידות נעו בין 62% בינואר ו-61% בפברואר, ל-71% במרץ כאשר לקראת אפריל חלה התאוששות - 56% ירידה, מאי - 59% ירידה, יוני - 56%, יולי - 45% ובאוגוסט 19%.
יש לציין כי ישראל מהווה אמנם רק כ-3% מכלל התיירות לטורקיה אך ניתן להגיד כי הירידה שהיייתה במהלך 7-8 החודשים האחרונים בתיירות לטורקיה בכל זאת משמעותית לטורקים עד לידי כך, שלאחר החודשים הראשונים של החרם, הטורקים הבינו שהחרם הולך ומתחזק, ולכן יזמו הוזלות משמעותיות כמו חבילות שבהן חייבו את הנופשים רק בכרטיס הטיסה. בנוסף לכך, במאי הגיעה לישראל משלחת של עשרות מלונאים בניסיון להרגיע את הצרכן הישראלי באמצעות התקשורת וסוכני הנסיעות הישראלים.
עם כל זאת, למרות החרם שהיה על טורקיה בשנה האחרונה, נראה כי היא עדיין שומרת על כוחה וזאת ככל הנראה בשל 'פונקצית המחיר' ונדמה כי טורקיה חוזרת להיות היעד המבוקש ביותר לנסיעות מישראל לחו"ל. כבר בעונת הקיץ היו סימנים מקדימים לביטול החרם כשטורקיה מוקמה ברשימת היעדים הפופולריים ביולי אוגוסט עם כ-295.7 אלף נוסעים. ארה"ב היתה במקום השני עם כ-294.3 אלף נוסעים, גרמניה עם כ-211.4 אלף נוסעים, צרפת עם כ-201.5 אלף נוסעים ואיטליה עם כ-188.4 אלף נוסעים.
על פי נתוני רשות שדות התעופה, שהתפרסמו בשבוע שעבר, המדינה בעלת נפח הפעילות הגבוה ביותר בחודש ספטמבר, הייתה טורקיה - עם 121,323 נוסעים המהווים 11.83% מכלל הפעילות, כאשר היעד העיקרי להמראות ונחיתות, היה שדה התעופה אנטליה, שאליו וממנו טסו 78,498 נוסעים, ירידה של 2.15% בהשוואה לספטמבר שעבר.
בנוסף לכך, נפח הפעילות מישראל לטורקיה היה כ-12% מסך הנוסעים בתעופה הבינלאומית בספטמבר 2009, בנתב"ג. עם זאת, תנועת הנוסעים לטורקיה בספטמבר היתה נמוכה ב-13.8% לעומת תנועת הנוסעים אליה בספטמבר בשנה שעברה. דובר משרד התיירות לטורקיה: השפעה חמורה על מצב התיירות לטורקיה"
"על פי נתוני הסטטיסטיקה הרשמית המתפרסמת על ידי משרד התרבות והתיירות של טורקיה באנקרה, התיירות לטורקיה נפגעה בשנה האחרונה בכ-40% בכלל היציאות לטורקיה, לעומת 2008", אומר היום (א') דובר משרד התיירות לטורקיה, דני צימט, ל-Bizportal. "בשנה האחרונה ראינו ירידה דרמטית במספר יציאות ישראלים לטורקיה ונראה כי הסמיכות של שני המשברים זה שהיה בעקבות דבריו של ראש ממשלת טורקיה לאחר מבצע 'עופרת יצוקה' בעזה ושוב לאחר 7-8 חודשים עלול לגרום להשפעה חמורה על מצב התיירות לטורקיה", לדברי צימט.
עם זאת הוא מציין כי, "אנחנו נכנסים לתקופת החורף ויהיה קשה להעריך עד כמה לפוליטיקה תהייה השפעה על התיירות הישראלית. את התוצאות האמיתיות נוכל לדעת רק לקראת עונת 2010 ועד אז הדברים עשויים להשתנות".
עוד הוא מתייחס בדבריו לכך שמרבית הוועדים הגדולים החליטו להפעיל מחדש את החרם על טורקיה ולהימנע מלשלוח עובדים לנפוש בה ואומר, "מדובר במשבר עמוק, והעובדה שוועדי העובדים הודיעו על כך תהווה השפעה ניכרת". אין ספק כי בזמן הקרוב לכל מי שמתכוון לנסוע לחופשה עשוי לבחור ביעדים אחרים". אך למרות זאת, אומר צימט, "בל נשכח כי עד לתקופה התיירות יכול מאוד שהחרם יתפוגג ואין ספק כי המחירים של טורקיה והחבילות של 'הכול כלול' פועלים לטובתה למרות הכול".
נזכיר כי בשנת 2008, בחודש אוקטובר 2008 בקרו 61,414 ישראלים בטורקיה, עליה של 25% לעומת החודש המקביל אשתקד. ישראל הייתה לאחת מ-10 מדינות המוצא הגדולות בעולם לתיירות נכנסת לטורקיה בחודש אוקטובר 2008 ובתחילת השנה, (2009) משרד התרבות והתיירות של טורקיה צפה לעלייה במספר הישראלים שיעדיפו לבלות את החופשות בטורקיה, אך כל זה התבדה לאחר המשבר ועם החרם הישראלי על טורקיה.
מיקום/ ארץ/ מספר נכנסים: