ועדת הכלכלה תדון: עתיד הזכייניות לאן?
היום (ב') תדון ועדת הכלכלה בנוגע לרפורמה בשוק התקשורת. מדובר ברפורמה שהומלצה על ידי ועדת מרדכי שהמליצה על 3 מהלכים עקריים: חיוב הכבלים והלוויין להציע חבילה זולה לצופים, מעבר מזיכיונות לרישיונות לערוצי טלוויזיה ושילוב פרסומות גם בשידורי הכבלים ובלוויין.
דיון זה בא בעקבות הטענות הרווחות בענף כי למרות הוצאות בתחום עדין נראה כי אף אחת מהזכייניות לא תסיים את השנה עם רווחים אלא להפך עם הפסדים משמעותיים המוערכים בכ-130 מיליון שקל לערוץ 2 ואילו לערוץ 10 הפסד של 50 מיליון שקל.
היום בוועדת הכנסת נראה כי כל צד ינסה להגן על הצד שלו הכבלים והלוויין מול הזכייניות מול היוצרים. כאשר בעניין המעבר לשיטת הרשיונות ישנה תמיכה בעיקר מצד ערוץ 10 אשר שינוי השיטה עלול להשאיר את הערוץ מעל פני המים. כמו כן עניין זה נתמך על ידי משרד התקשורת וזכייניות ערוץ 2.
המתנגדים העקריים לכך הם איגודי היוצרים זאת בטענה כי המעבר לשיטה זו יוריד את עלויות ההשקעה ביצירה מכיוון שהיעדר זיכיון לא יחייב את בעלי הרשיונות לעשות כן.
כנגד שתי הרפורמות הנוספות, למעט משרד התקשורת המייצג את הצרכן נראה כי רוב המעורבים מתנגדים לשינויים. על פי הרפורמות המוצעות, עד 2013 יחויבו חברות הכבלים והלווין, להציע לצרכן 'חבילה צרה' של תכנים,זאת במטרה להוזיל את עלויות החבילה לצרכן. בכדי שחברות הכבלים והלוויין לא יפגעו רפורמה זו יתאפשר להן לשדר פרסומות. בעקבות הצעה זו, חברות הכבלים מתריעות כי במידה ויעשה כן הן יפגעו משמעותית ואף יתכן כי לא יצליחו אף לשרוד. בדומה להן, מתנגדות לכך הזכייניות אשר טוענות כי נתח הפרסום לא יגדל אלא רק תגדל התחרות על כל נתח.
דו"ח משרד התקשורת: כניסת הפרסומות לכבלים והלווין יוזילו את דמי המנוי ב-12 שקל
אתמול (א') פורסם דו"ח של משרד התקשורת, שעל פיו יש לאפשר את שידור הפרסומות בכבלים ובלווין רק לצד ביטול דמי הזיכיון הבסיסיים לערוצים 2 ו-10.
הדו"ח מתייחס לרפורמה בשוק השידורים המונחת לפתחה של הכנסת ושעיקריה פורטו בדו"ח ועדת מרדכי. ניתן להגיד כי מסקנתו העיקרית של הדוח היא - מעבר לשיטת רישיונות. בנוסף לכך, מוצעת התרת שידור פרסומות בכבלים ובלווין החל מה-1 בינואר 2012, תאריך המעבר לשיטת רישיונות. עיקרי מסקנות הדו"ח קובעות כי הרפורמה תוזיל את מחירי רכש המדיה הטלוויזיונית לפרסום לתועלת המפרסמים; תגדיל את הכנסות חברות הכבלים והלווין שלא מדמי מנוי ותאפשר את הפחתתם; תחזק את ערוצי הטלוויזיה העצמאיים שאינם הפקה פנימית של HOT ו-yes ובכך תגדיל את התחרות, הגיוון ואיכות התכנים; וכן תסייע לחברות הכבלים והלווין ליישם את המלצות ועדת גרונאו, הקובעות כי עליהן להציע חבילה צרה מוזלת למנוייהן.
עם זאת, קובע הדו"ח כי רפורמה זו תרע את מצבם של הערוצים המסחריים והערוצים הייעודיים 9 ו-24. על פי הדו"ח, אם לא יופחתו הוצאות ערוצים אלה יקשה עליהם להמשיך לפעול במתכונת הקיימת, מה שעלול להוביל לפגיעה משמעותית בהשקעה בהפקות המקור, תחום שהערוצים המסחריים ממלאים תפקיד מרכזי בו.
סכום התמלוגים המשולם כיום על ידי הזכייניות, עומד על 4% מכלל ההכנסות ולאחרונה הוצע כי החלק שמשלמים הזכיינים יופחת ל-1.5%, בדומה לתמלוגים המשולמים על ידי חברות הסלולר. עוד עולה מהדו"ח כי שווי ביטול דמי הזיכיון והתמלוגים יעמוד בשנת 2015 על 100-110 מיליון שקל.
בנוסף, מציעים מחברי הדו"ח הסדרה של שוק רכש המדיה לטובת הפחתת עמלות הפרסום המשלמות על ידי גופי השידור, כחלק מהפחתת הוצאותיהם. מחברי הדו"ח מעריכים כי אם עמלות הפרסום יעמדו על 30% בשנת 2015, ישלמו הערוצים המסחריים לחברות רכש המדיה כ-400 מיליון שקל והסדרת התחום תשפר את מצבם באופן משמעותי.
הדו"ח מתייחס להיקף ההכנסות של ערוצי הטלוויזיה המסחריים והכנסות הערוצים הייעודיים ב-2014 כפי שהוערכו בדו"ח ועדת מרדכי - 1.07 מיליארד שקל ו-75 מיליון שקל בהתאמה. לטענת מחברי הדו"ח, הערכות אלו מוגזמות וקובע כי הכנסות הערוצים המסחריים בשנה זו ינועו בין 901-931 מיליון שקל והכנסות הערוצים הייעודיים ינועו בין 51-55 מיליון שקל. על בסיס הערכות אלו קובע הדו"ח כי יש סבירות נמוכה לכניסת מתחרים חדשים לשוק זה.
מהדו"ח עולה כי במידה ותחול הרפורמה, ההשפעה על דמי המנוי שישלמו לקוחות חברות הכבלים והלווין, קובע הדו"ח כי הפרסום בפלטפורמות אלו יוכל לסייע בהפחתה של כ-12 שקל מדמי המנוי עבור חבילת הבסיס. זאת על פי ההערכות שהכנסות הטלוויזיה הרב ערוצית בשנת 2015 יעמדו על בין 262 ל-299 מיליון שקל, שיתחלקו בין HOT , yes והחברות המפיקות את הערוצים העצמאיים. במידה ש-HOT ו-yes יגיעו להסכם חלוקה שווה בהכנסות מפרסום, תעמוד הכנסת הפלטפורמות מפרסומות על 172-198 מיליון שקל והכנסות הערוצים העצמאיים מפרסום על 90-101 מיליון שקל.
הדו"ח קובע כי השפעת התרת שידור הפרסומות על חברות הכבלים והלווין אינה משמעותית אולם חברות ההפקה של הערוצים העצמאיים ירוויחו מכך משמעותית ויוכלו להשקיע סכומים נוספים בהפקות מקור.
מהדו"ח עולה כי התרת שידור הפרסומות בכבלים ובלווין יפחית את מחיר הפרסום למפרסמים בערוצים המסחריים ב-2015 בכ-17%-18% ביחס ל-2008 ומחירי הפרסום למפרסמים בטלוויזיה הרב ערוצית צפויים לרדת בכ-23-25.5%. הדו"ח קובע כי מאחר שבעקיפין הציבור נושא בעלויות הפרסום, הוזלת המחירים צפויה להיטיב עמו.
כמו כן, קובע הדו"ח כי במידה שיותר שידור הפרסומות בכבלים ובלווין, תעמוד ההוצאה לפרסום בטלוויזיה בשנת 2016 על כ-1.8 מיליארד שקל ואם לא יותר שידור הפרסומות יעמוד היקף ההוצאה לפרסום בטלוויזיה על 1.6 מיליון שקל, כלומר ההיתר יגדיל את ההוצאה לפרסום בטלוויזיה.
למרות כל זאת, נראה כי היתר הפרסום לא יוביל לגדילה בעוגת הפרסום כולה אלא רק להגדלת ההשקעה בפרסום בטלוויזיה. בשל כך, צופים מחברי הדו"ח ירידה של 7.5-8.9% בהוצאה הכוללת לפרסום במדיות אחרות, בהן העיתונות המודפסת והאינטרנט.