הפעם מדד המחירים לא מפתיע: מדד מאי עלה ב-0.7% והזניק את האינפלציה השנתית ל-5.4%
לחץ המחירים במשק הישראלי המשיך להתגבר גם בחודש מאי, בהמשך לזינוק המפתיע באפריל, מה שמרחיק את האינפלציה מהיעד של בנק ישראל וילחץ על הנגיד סטנלי פישר להעלות את הריבית בסוף החודש.
מדד המחירים לצרכן עלה בחודש מאי ב-0.7%, בהתאם לתחזיות המוקדמות בשוק. האינפלציה מתחילת השנה עומדת על 2.2% ואילו ב-12 החודשים שהסתיימו במאי עומדת האינפלציה על 5.4%. נזכיר כי יעד האינפלציה של בנק ישראל נע בטווח של 1%-3%.
מבין הסעיפים שמשכו מעלה את המדד: פירות טריים (16.7%), אורז יבש (40.9%), דלקים (4.9%) והלבשה (3.5%). מבין הסעיפים הבולטים בירידות: שכר דירה (0.7%-), שירותי אינטרנט (9.4%-), ירקות טריים (13.4%-) והוצאות נסיעות לחו"ל (1.5%-).
"מדובר במדד גבוה לחודש מאי", אמר רון אייכל, אסטרטג השקעות ראשי במיטב. "חודש מאי מאופיין בדרך כלל במדד מחירים של 0.4%. המדד הנוכחי משקף את העליות במחירי המזון. יש פתח לעלייה של 0.25% בריבית בעיקר בגלל שמחירי המזון ימשיכו להתייקר ומדד יוני יעלה ככל הנראה ב-0.7% - גם כן מדד יקר. הסיכוי לעמוד ביעד האינפלציה השנה נמוך מאוד".
גורמים בשוק מעריכים כי סביבת האינפלציה הגבוהה והסבירות להעלאות ריבית באירופה ובארה"ב בהמשך השנה יאלצו את פישר להעלות את הריבית פעם נוספת בסוף החודש בשיעור של 0.25%. נזכיר כי בחודש שעבר העלה פישר את הריבית ב-0.25% ל-3.5% בעקבות מדד אפריל הגבוה אשר עלה ב-1.5%.
נגיד הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד-טרישה, אמר לאחרונה כי נשקלת האפשרות להעלות את הריבית באירופה בחודש הבא על מנת לרסן את האינפלציה. הרגיעה בשווקים הפיננסים בחודשים האחרונים הביאה גם את יו"ר ה'פד', בן שלום ברננקי, להעדיף את שיקולי האינפלציה על פני הצמיחה, והוא אותת לאחרונה כי בכוונתו להעלות את הריבית, מה שהביא את החוזים העתידיים על הריבית לשקף סבירות להידוק מוניטרי כבר בחודש אוקטובר הקרוב. עם אינפלציה גבוהה וסביבת ריביות עולה בעולם, בשוק מעריכים כי פישר יתקשה להישאר אדיש וימשיך בקו של מדיניות מוניטרית הדוקה.