תאונה, שארעה בחדר המדרגות, הוכרה כתאונת עבודה
העובדות --------- איליא סאבא (להלן: "העובד") מכהן כמנכ"ל חברה העוסקת בביגוד. ביום 1.3.2005, יצא מעבודתו ונסע בחזרה לכיוון ביתו. בחלוף כמחצית השעה הגיע העובד, שהינו נכה המשותק בפלג גוף תחתון, אל החניה, שבפתח בית המגורים, שם המתינה לו רעייתו, אשר הגישה לו את הקביים שבאמצעותם צועד מרכבו אל עבר חדר המדרגות שבבית מגוריו.
בית המגורים רשום על שמם של העובד ושל אחיו בחלקים שווים.
העובד נכנס לחדר המדרגות, הושיט לאשתו את הקביים והחל עולה כשהוא נשען על המעקות המורכבים משני צידי גרם המדרגות.
העובד הגיע לקצה המדרגות ונעמד על השטח המוביל לשטח הכניסה לדירתו. הוא קיבל לידו את הקביים והחל לפסוע לכיוון דירתו, כשבצעד השני מעד ונפל על עכוזו. בבית החולים אובחן כסובל משבר בירך שמאל, נותח ואושפז כשבועיים ימים. העובד שהה באי כושר למשך 105 ימים.
על פי סעיף 80(1) לחוק הביטוח הלאומי, יראו את התאונה כתאונת עבודה אף אם:
"אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זה".
לטענת העובד, אין לראות במקום נפילתו כחלק ממעונו אלא יש לראות אותו כחלק מהדרך שעשה ממקום עבודתו למעונו.
המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") טען, כי בנסיבות המקרה, יש לראות בחדר המדרגות כחלק מהשטח הפרטי של העובד ועל כן הוא אינו זכאי לחלותו של הסעיף עליו.
פסק דין --------- המבחן שאומץ בפסיקת בית הדין, בשאלה מהי הגישה הנכונה בבוא בית הדין לבחון אם שטח הנמצא בחצריו של אדם הוא מעונו הפרטי או חלק מרשות הציבור, הוא מבחן השליטה בסיכוני הדרך, שעל פיו, יש להציב (מושגית) את הגבול החוצץ בין מעונו של האדם לבין הדרך המהווה את רשות הרבים בדרכו לעבודה.
העובד נפל בחדר מדרגות, המהווה חלק מהרכוש המשותף שלו ושל אחיו, הבעלים במשותף בחלקה כולה.
עם זאת, קיומם של מגורים משותפים בבית קומות, שבו מתגוררות במשותף שלוש משפחות, גם אם בקומות נפרדות, מחייב, כי קו הגבול של כל מעון יעבור בדלת כל דירה.
העובד נכנס לבניין המגורים, שבו חדר מדרגות משותף, העובר לכל אורכו בצורה מעוגלת. הוא אינו אחראי בלעדית למה שמתרחש בשטח חדר המדרגות.
המל"ל ניסה להיתלות בעובדה שלפעמים מנקה העוזרת הפרטית של העובד את המדרגות, אולם אין בית הדין התרשם מכך כדי ללמד על היותן של המדרגות חלק מהשטח הפרטי שלו.
לאור כל האמור לעיל נקבע, כי העובד נפל בדרכו ממקום העבודה שלו למעונו, ועל כן יש להכיר בכך כתאונת עבודה.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".