צחי סולטן: "גן העדן של גיוס הכספים לתחום הנדל"ן הסתיים לפחות לשנתיים הקרובות"

לדבריו, במחצית הראשונה של 2007 הייתה קלות רבה בגיוס כספים בתחום הנדל"ן עבור כל אחד, אך כיום, עם פריצת משבר חפציבה תנאי הגיוס יוקשחו באופן משמעותי ויקשו על יזמים חדשים בתחום
דותן לוי |

צחי סולטן, מנכ"ל כלל פיננסים חיתום חוזה כי גן העדן בתחום גיוס הכספים בתחום הנדל"ן הסתיים לפחות לשנתיים הקרובות. כך מסר בכנס הנדל"ן השנתי של המי"ל 2007 אשר התקיים היום בשרתון סיטי טאוור, רמת גן.

סולטן מסר כי במחצית הראשונה של 2007 הייתה קלות רבה בגיוס כספים בתחום הנדל"ן עבור כל אחד. בעבר היה תנאי הכרחי להצגת סף מינימום של 16 מיליון שקל הון עצמי, אך כיום, עם פריצת משבר חפציבה תנאי הגיוס יוקשחו באופן משמעותי ויקשו על יזמים חדשים בתחום. יחד עם זאת, האלטרנטיבות החוץ בנקאיות המוצעות ליזמים פחות אטרקטיביות וזאת בשל שיעורי הריביות הגבוהות.

התשואה הממוצעת של אג"חים נעה בין 15%-20%. עם חשיפת פרשת חפציבה נוצר משבר אמון עמוק בשוק ההון לגבי ענף הנדל"ן. כמו כן, משבר ה- subprime העולמי השפיע אף הוא על כל החברות במשק. בעקבות שינויים אלו, חברות שמדורגות A+ ומעלה כמו : אי.די. בי, אלביט החלו לגייס אג"חים. בקרב מרבית הגופים המוסדיים קיים תזרים מזומנים המוביל לצבירת כספים ובעקבות כך נוצר צורך להשקיע את הכספים באפיקים שונים.

ראש השנה היווה נקודת מפנה בו ניתן לראות כי חלה ירידה מ- AA ל-BBB. ההמלצה של סולטן בגיוס אג"חים היא לא לחכות למצב של חוסר יציבות אלא לגייס בזמן שהחברה זוכה לצמיחה על מנת להפגין ביטחון ולא לבטא לחץ בתהליך הגיוס, שאחד האפקטים שלו עשויים להוביל לקושי בגיוס ולעליה בריביות בתהליך.

בנוסף, סולטן ממליץ לחברות לגייס אג"חים גם כאשר אין להם צורך משמעותי בכך וזאת על מנת להבטיח את הקרקע היציבה של החברה על כל מקרה, במידה ויהיה לה צורך עתידי. לדבריו, ניתן ליצור פלטפורמת גיוס אחת אשר תקנה ביטחון וכן הוא ממליץ לדרג חברות, שכן הדירוג מלמד על אסמכתא אובייקטיבית ועשוי להשפיע על המוניטין התדמיתי שלה בקרב הציבור. במצב השוק כיום, ממליץ סולטן לגייס אג"חים גם בקרב חברות שאינן מדורגות גבוה ברמת B+ ו- B- .

עוד הוסיף סולטן בכנס הנדל"ן השנתי של המי"ל היום, כי בקרב מערכות המידע המודיעיני של שוק ההון ניכר כשל משמעותי. שוק ההון הופתע לחלוטין ממקרה זה, דבר אשר הוביל לטלטלה בענף. לעומתה, המערכת הבנקאית מודעת יותר למצב החברות וזאת הודות לבדיקות השוטפות בנוגע לתהליך עצמו, לקצב הפרויקטים אשר מוביל בין היתר להיכרות של רמת האמינות בקרב חברות הנדל"ן. כל אלה מובילים לכך שהערכת הסיכון של הבנקים טובה יותר.

כמו כן, מסר כי שוק ההון בודק את המערכות החיצוניות של אגרות החוב והוא מאמין כי כיום יהיה דיפולט של 1%-2%. המשקיע המוסדי מנסה להגן על עצמו וניכר כי רוכשי הדירות מסתכנים יותר. ראיית שוק ההון בנושא זה פרגמטית יותר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה