לאומי: רווחי החברות עלולים להפגע עקב גידול בהוצאות
בנק לאומי בסקירתו השבועית מציין את האירועים המרכזיים בשוק ההון בשבוע החולף ואת האירועים המרכזיים אשר ישפיעו על המסחר בבורסה התל אביבית בשבוע הקרוב. כלכלני לאומי מתחילים את סקירתם בכך שהם מציינים כי שבוע המסחר בשוק ההון המקומי התאפיין במגמה מעורבת, במהלכו רשמו חלק מן המדדים המובילים שיאים חדשים ומדד המעו"ף אף נגע ברמת 1,200 הנקודות במהלך המסחר התוך יומי.
בין הגורמים שהשפיעו על המסחר בבורסה המקומית, מדגישים בלאומי, ניתן לציין את פרסומם של דוחות טובים של חברות טכנולוגיה בארה"ב ומנגד את אזהרות הרווח הרבות שפרסמו חברות ישראליות בארץ. המגמה המעורבת, מציינים כלכלני הבנק, לוותה במחזורי מסחר ערים והמחזור היומי הממוצע עמד על כ-2 מיליארד שקל בהשוואה לכ-1.9 מיליארד שקל מתחילת השנה.
כאמור, אחד האלמנטים שבלט השבוע במיוחד היו אזהרות הרווח שפורסמו על ידי רבות מן החברות בארץ. בשנתיים האחרונות ניצלו מרבית החברות את הגאות בשוק לגיוס כספים, מרביתם באג"ח צמודות מדד. כעת, שבועות ספורים לפני פרסום הדוחות החלו רבות מהן לפרסם אזהרות רווח בעקבות גידול בהוצאות המימון שלהן כתוצאה מהיקף התחייבויותיהן החשופות לשינויים במדד המחירים לצרכן ועלייתו החדה בשיעור של 2.5% במהלך הרבעון השלישי השנה.
בלאומי מציינים, כי עלייה זו בולטת עוד יותר על רקע המדד הנמוך ברבעון השני של השנה. העלייה החדה במחירי הנפט בה אנו חוזים לאחרונה משפיעה גם היא הן על המדד והן על תוצאות החברות. בין המזהירות נציין את שטראוס גרופ, שיכון ובינוי, אפריקה ישראל, ופטרוכימיים. עוד מוסיפים כלכלני הבנק, כי תגובת השוק לאזהרות לא הייתה קיצונית, שכן אזהרות הרווח כתוצאה מהעלייה בהוצאות המימון אינן מעידות על הרעה בפעילות החברות וכי אנו מצפים לראות עוד לא מעט אזהרות מעין אלו ככל שתתקרב עונת פרסום הדוחות.
לחדשות השליליות מצד החברות הצטרפו גם הזרים. בנק לאומי מזכיר, כי בבנק ההשקעות סיטי הורידו את דירוג שוק המניות הישראלי מ"תשואת יתר" ל"תשואת חסר קלה" (מונח שנראה כי טבעו במיוחד בשביל ישראל). בסיטי מציינים לחיוב את הבורסה בתל אביב אשר הפגינה דפנסיביות במהלך משבר האשראי העולמי, אולם הם מעריכים כי היא לא תכה את קבוצת היחוס עליה היא נמנית ומעדיפים להסיט כספים מישראל לטורקיה.
קרן המטבע הבינלאומית מצידה, מוסיפים בבנק, הורידה את תחזית הצמיחה בישראל ב-2008 באופן משמעותי. כך מעריכים בקרן כי שיעור צמיחת התמ"ג בשנת 2007 יעמוד על כ-5.1% וירד לשיעור של 3.8% בלבד ב-2008, שיעור נמוך מהערכות האוצר ובנק ישראל העומדת על שיעור של 4.2%, זאת לצד אינפלציה של 2.5% בשנה זו לפי הערכות קרן המטבע. נתון מעודד העולה מן הדו"ח של קרן המטבע הינו שיעור האבטלה שצפוי לרדת ל-7.2% ב-2008. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה השבוע אומדנים לחשבונות הלאומיים לשנת 2007. מהנתונים עולה כי בדומה לשנת 2006 שיעור צמיחת התמ"ג יעמוד השנה על 5.2% ואילו בקצב צמיחה התמ"ג העסקי צפויה להירשם ירידה, משיעור גידול של 6.5% בשנת 2006 לשיעור של 6% בשנה הנוכחית.
ההוצאה לצריכה פרטית, מעריכים בלאומי, צפויה לרשום ב-2007 גידול בקצב נאה של 6% בהשוואה לקצב של 4.5% בלבד בשנה שעברה, אלמנט שהולך ותופס חלק חשוב בצמיחת התמ"ג בארץ. עוד עולה מן האומדנים כי הן ביצוא והן ביבוא הסחורות והשירותים צפוי להירשם גידול נאה של 8.1% ו- 9.4% בהתאמה (בהשוואה ל- 5.9% ו- 3.3% בהתאמה בשנת 2006).
בדומה להתחדשות מגמת המיזוגים והרכישות מעבר לים, גם בארץ סערו הרוחות בהקשר זה השבוע. דיווחים בתקשורת כי קרן אייפקס מנהלת מו"מ לרכישת השליטה באורמת לפי שווי של בין 8 ל-9 מיליארד שקל, המגלם פרמיה של כ-25% על שוויה בשוק, הזניקו את מניית אורמת שחתמה את אותו היום עם עלייה של כ-5% במחזור אדיר.
כל זאת, מציינים בלאומי, לאחר שחברת גזית הספיקה בחודשים האחרונים להגיע לאחזקה של כ-17% באורמת וליצור סערה משל עצמה. נוסף על כך דווח כי בתי השקעות בינלאומיים מעוניינים גם הם לקחת חלק בחברה ונראה כי עוד נשמע על כך רבות בתקופה הקרובה. עסקה נוספת שמתבשלת, והפעם באופן רשמי, הינה עסקה לרכישת השליטה בגדות מיכליות על ידי אמפל לפי שווי חברה של 545 מיליון שקל הגבוה ממחירה של גדות בשוק בכ-35%. ההודעה על התנהלותו של מו"מ הובילה לנסיקת מניית גדות בכ-9% עוד באותו היום.
מבט לעתיד
בבנק לאומי מדגישים, כי הרבעון האחרון של השנה ידוע לרוב בתשואתו החיובית. אולם להערכתם, בשל משבר האשראי שפקד את העולם וצפוי להשפיע על ביצועי הפירמות ברבעון זה, צפויות התשואות להיות מתונות יותר וכן צפויה עלייה ברמת התנודתיות בשוק. עם זאת, ישנן מניות הנסחרות עדיין במחירים המשקפים מכפילים נוחים להשקעה בהן.