בתי הקולנוע נעלמים מהקניונים: משנים לנו את הסרט?
לאן נעלמים בתי הקולנוע? עם ריבוי ההודעות על סילוקם של מתחמי הקולנוע מהקניונים אשר היו במשך שנים ארוכות מקום משכנם העיקרי עולות כעת שתי אפשרויות חדשות/ישנות להמשך פעילותם, זאת מאחר וככל הנראה המגמה של המשך יציאתם מהקניונים תימשך ברקע למחירי השכירות הגבוהים במרכזי הקניות אשר הופכים את הימצאם שם לבלתי משתלם.
נזכיר, כי לפני כשבועיים הודיעה קבוצת אפריקה ישראל, בעלת קניון רמת אביב, כי היא מוותרת על מתחם בתי הקולנוע "לב" בקניון, לטובת הכנסת מותגי אופנה בינלאומיים. אתמול, הודיעה אפריקה על מדיניות זהה בקניון סביונים ביהוד, ועל החלפת בתי הקולנוע שם במותגי האופנה הבינלאומיים "זארה" ו"מנגו".
ההודעות האחרונות של אפריקה רק מחזקות תהליך שנמשך כבר יותר משנה במהלכו יצאו בתי קולנוע גם מהקניונים בקריית גת, מקניון מול הים באילת, קריית שמונה, חדרה, עפולה, מבשרת ציון, מהגרנד קניון בכניסה לחיפה ועוד.
מפסידים על בתי הקולנוע
"מדובר במהלך הגיוני" אומר חנן שלזינגר, מנכ"ל אנגלו סכסון, "היום אנחנו רואים את התפתחותם של מתחמי קולנועים נפרדים, מחוץ לקניונים. ראינו את זה בסינמה סיטי, ברעננה, וגם במגדלי עזריאלי יצרו מתחם קולנועי נפרד בקומות העליונות שהחליף את המתחם הישן בקניון". "אני מעריך", אומר שלזינגר, "כי נמשיך לראות עוד ועוד קלנועים יוצאים מהקניונים. כיום מחירי השכירות של הקולנועים נמוכים משמעותית מהמחירים הנהוגים בחנויות, כך שהנהלת הקניונים פשוט מפסידה עליהם".
לדברי ברנרד רסקין, מנכ"ל רשת התיווך רימקס ישראל: "שילוב בתי הקולנוע בקניונים בישראל נועד כדי למשוך אנשים רבים יותר לקניון ולחנויותיו או במונח המקצועי, בתי הקולנוע היוו "עוגן" בקניון. זו גם הסיבה שבעלי הקניונים הרשו לעצמם להוריד את מחירי השכירות לבתי הקולנוע. כיום, בעקבות הירידה בכמות האנשים, הפכה ההוזלה בשכירות ללא משתלמת כלכלית לבעלי הקניון ולכן הם מבטלים אותה. כמובן שבשכירות גבוהה יותר מתקשים בעלי אולמות הקולנוע לעמוד וכך נעלמים האולמות אט אט".
ההסטוריה לא חוזרת...
האם התופעה האחרונה מסמנת את תחילת העלמותם של בתי הקולנוע מהמפה? כמו שזה נראה כרגע, ממש לא. האופנה של בתי קולנוע בתוך קניונים בסך הכל מפנה את מקומה בעיקר בגלל סיבות כלכליות, ולמרות שכיום אנשים הולכים באופן כללי פחות ופחות לקולנוע (בגלל הורדות סרטים מהאינטרנט, מערכות הקולנוע הביתיות, ומחירי הכרטיסים), חווית הקולנוע עדיין משמשת תפקיד חשוב בתרבות המקומית.
יחד עם זאת, הנוסטלגיה של בתי קולנוע בקרנות הרחוב במרכזי הערים לא תחזור עוד, שוב על רקע חוסר כדאיות כלכלית, ומנגד, נראה מתחמים קולנוע נפרדים קמים במרכזי תעשיה ובאזורים צדדיים יותר.
לדברי עמוס גלזר, מנהל המחלקה המסחרית באנגלו סכסון, "בתי הקולנוע לא יחזרו לרחובות הראשיים מכיוון שלמשכירים זה פשוט לא ישתלם. הם יוכלו להשכיר את זה לבניה למגורים במחירים הרבה יותר גבוהים", אמר גלזר.
"הכיוון של בתי הקולנוע הוא לאזורי תעשיה בהם השכירות נמוכה ושם הם לא באים על חשבון חנויות שמשלמות דמי שכירות גבוהים יותר, ולמתחמי קולנוע שנבנים במיוחד למטרה זו כמו סינמה סיטי בגלילות, ויס פלאנט שנבנה מעל קניון איילון", אמר גלזר. בנוסף, כיום ידוע על כוונות של גלובוס גרופ להקים מתחם קולנועים בראשון לציון (בסמוך לקניון הזהב, ומתחם סינמה סיטי נוסף בבאר שבע (בסמוך לאוניברסיטה).