הכלכלה האמריקנית מצטננת בעוד המחירים עולים
בעוד היא נפגעת ממחירי האנרגיה העולים ושוק המגורים החלש, הכלכלה האמריקנית האטה לקצב צמיחה ראלי של 1.3% ברבעון הראשון, במונחים שנתיים, ההתרחבות האיטית ביותר בארבעת השנים האחרונות, מסרו במשרד המסחר היום (ו').
הערכה הראשונית לתוצר המקומי הגולמי הראלי של הרבעון הראשון הינה מתחת לצפי הכלכלנים לצמיחה של 1.7%. הכלכלה גדלה ב-2.1% בארבעת הרבעונים האחרונים, הגידול הראלי החלש ביותר מאז השנה שהסתיימה ברבעון הראשון של 2003, כאשר הכלכלה נאבקה להתאושש מהמיתון הרדוד.
הכלכלה התרחבה בפחות מהפוטנציאל לטווח-ארוך שלה, העומד על 3% בשלושת הרבעונים האחרונים: היא גדלה ב-2.5% ברבעון הרביעי אחרי שצמחה ב-2% ברבעון השלישי ו-2.6% ברבעון השני של 2006. לאורך זמן, צמיחה מתחת לפוטנציאל אמורה להקטין את הלחצים האינפלציוניים הבסיסיים, אמרו בפדרל ריזרב.
הצמיחה ברבעון הראשון נדחפה על ידי הוצאות הצרכנים, הוצאות של הרשויות המקומיות והארציות והשקעות העסקים, שהתאזנו מסקטור המגורים, מסחר החוץ, המלאים והוצאות הממשלה הפדראלית.
המכירות הסופיות של מוצרים מקומיים – אשר מוציאים את הפגיעה של המלאים על הצמיחה – גדלו ל-1.6%, הנמוך ביותר מאז הירידה של 0.3% ברבעון הרביעי של 2005 אחרי אסון הוריקן קתרינה.
במונחים נומינליים, הכלכלה התרחבה בקצב של 5.3% לרמה של 13.63 טריליון (במונחים שנתיים). אבל האינפלציה אכלה את רוב הצמיחה.
בעוד הוא נדחף על ידי עלויות אנרגיה גבוהות יותר, מדד המחירים של התמ"ג גדל ב-4%, הגבוה ביותר ב-16 השנים האחרונות. בינתיים, ליבת המחירים לצרכן – אשר מתעלמת ממחירי המזון והאנרגיה – גדלה בקצב מתון יותר של 2.2%, הזהה לקצב שנה-אחרי-שנה שנמדד ברבעון הרביעי, אבל מעל תקרת הפד של 2.0%.
מדד המחירים לצרכן הכולל את מחירי המזון והאנרגיה גם עלה ב-2.2% בשנה האחרונה.