רבע ממחפשי העבודה: MBA בישראל מבטיח שכר גבוה יותר

21% מסרו, כי ה-MBA לא תרם להתקדמותם בעבודה. על פי נתונים של אתר AllJobs: מתוך 800 משרות ניהוליות המתפרסמות במשק, כ-300 מציינות את התואר השני כתנאי קבלה או לפחות כיתרון
שי פאוזנר |

סקר שנערך על ידי אתר AllJobs בשיתוף עם קידום GMAT עולה, כי 41% שוקלים ברצינות לימודי תואר שני במנהל עסקים (MBA) מתוך מחשבה שזה יועיל לקריירה שלהם. לעומתם, 16% אינם שוקלים בכלל את לימודי ה-MBA בגלל מבחן ה-GMAT המהווה תנאי קבלה ונחשב עבורם מחסום, והם השיבו, כי "המבחן מפחיד אותם".

על פי נתונים נוספים שעלו מהסקר עלה, כי 15% השיבו שהם שוקלים ללמוד תואר שני במנהל עסקים מאחר וזה מה שנחשב היום להצלחה. 15% אינם מתכוונים ללמוד תואר שני במנהל עסקים מאחר וזה נראה להם "בזבוז זמן". 11% אינם מתעניינים כלל בלימודי MBA.

במסגרת הסקר נשאלה שאלה מעניינת נוספת: עד כמה לדעתך תואר שני במנהל עסקים משפיע על ההזדמנויות בשוק העבודה?

התשובות הצביעו על כך שמבחינת השפעת ה-MBA על השכר: 25% סוברים, כי אם היה להם MBA היו מרויחים בעבודתם יותר. מבחינת התקדמות בעבודה: 21% השיבו כי ה-MBA לא תרם להתקדמותם בעבודה. 18% חושבים כי פספסו משרות בגלל שאין להם MBA. 17% השיבו, כי ה-MBA לא השפיעו על השכר שהם מקבלים.

עוד עלה מהסקר, כי 10% השיבו אמרו שזכות ה-MBA הם התקבלו לעבודות שרצו. 6% השיבו, כי בזכות ה-MBA קיבלו שכר גבוה יותר.

רויטל הנדלר-שבדרון, מנכ"לית אתר AllJobs אמרה עם פרסום התוצאות, כי רוב הסטודנטים בתואר זה כבר נמצאים מספר שנים בשוק העבודה, והמטרה שלשמה הם מחליטים להמשיך ללימודי MBA היא להתקדם למשרות ניהוליות בכירות עם כל המשמעויות הנלוות לכך (שכר, דרג בארגון, יוקרה). לירון נעמן, מנהלת תחום ה-GMAT בחברת "קידום לך תצטיין", אמרה שבחינת ה-GMAT, המהווה תנאי קבלה לתואר שני במנהל עסקים בשילוב עם ציון התואר ההראשון, אכן ידועה כאחת הבחינות הקשות ביותר בדרך לתואר שני.

הבחינה נועדה, בין השאר, לבחון יכולת אסטרטגית של מנהלים תחת לחץ ולכן אחת ממטרותיה היא להקשות על התלמידים במכוון. הבחינה קשה ודורשת אינטגרציה של מגוון יכולות גבוהות ביותר בתחומים המילולי והכמותי. מדובר בבחינה משווה- כל נבחן מתחרה בעת ובעונה אחת בנבחנים מכל העולם, והציון של כולם הוא יחסי.

נעמן מוסיפה, כי יחד עם הקושי של הבחינה, כיום מרבית הצעירים מאמינים שהדרך הבטוחה להצלחה בעולם העסקים היא באמצעות תואר MBA המקנה כלים להתמודדות והתנהלות במגרש העסקים הביתי, כמו גם בזירה הבינלאומית, ומכאן נובע הביקוש הרב ללימודי תחום זה. נעמן מציינת כי ההכנה לבחינה דורשת זמן והשקעה רבה ובפרט בשל קשיי השפה, לכן חשוב מאוד להכיר וללמוד את מבנה הבחינה, מבנה השאלות וכן את כל המושגים המתמטיים באנגלית.

עמוס לוזון, מנכ"ל ORS, המתמחה בהשמת כח אדם בכל מגוון המקצועות הקיימים במשק, אומר, כי אם תואר MBA מקדם את הידע המקצועי בתחום ההתמחות של המועמד, אז יהיה לתואר יתרון בחיפוש ומציאת עבודה, כמו גם בתנאי השכר וההעסקה. יתרון נוסף אותו מקנה תואר ה-MBA הוא היכולת למפות מועמדים במקרה של תפקידים מבוקשים. לוזון טוען, שמנהלי משאבי אנוש עושים שימוש ב"תואר שני חובה" בכדי לפגוש מועמדים שכבר עמדו בדרישות של המערכת החינוכית הגבוהה. במסלולים האיכותיים של MBA, הדורשים גם הגשת תזה ומחקר, מוכיח המועמד את יכולת המחקר וההתמדה שלו על ידי השתייכות למסלול.

רויטל הנדלר-שבדרון, אומרת שניתן לראות בבירור, כי מתוך 800 משרות ניהוליות המתפרסמות במשק, כ-300 מציינות את התואר השני כתנאי קבלה או לפחות כיתרון. יתרון זה הולך וגדל כאשר מדובר בתואר שני במנהל עסקים (MBA), כאשר מרבית המשרות הניהוליות בתחומים שונים מציינות פרמטר זה כתנאי קבלה רצוי. לדוגמא: יועצים למשרד רואי חשבון, מנהלי מחלקות עסקיות בחברות שונות ויועצים פיננסיים.

יחד עם זאת מוסיפה הנדלר, כי על אף חשיבותו הרבה של התואר השני במנהל עסקים בשוק העבודה, הוא עדיין אינו מהווה חלופה לניסיון. ברוב המשרות הנ"ל, הדרישה לניסיון עולה על הדרישה לתואר שני במנהל עסקים, ולכן כדאי לבחור במסלול לימודים, שמאפשר לשלב במהלכו השתלבות בשוק העבודה. כך לדבריה, למשל, מסלול ה-EMBA executive מאפשר ללמוד תוך כדי רכישת ניסיון, ומהווה אופציה מצויינת להגדיל את הסיכוי להתקדמות בעבודה. השילוב בין תואר MBA לניסיון הינו בעל השלכות משמעותיות גם על השכר.

עפרה אש, מנהלת השיווק של האקדמית ת"א יפו, ובעלת תואר שני במנהל עסקים מהאוניברסיטה העברית, מסבירה כי ה-MBA אינו נחשב לתואר שמעמיק בתחום לימודים מסוים, אלא תואר רוחבי שנוגע במספר תחומים. מדובר בתואר שמעניק מידע וכלים שרצוי שיהיו לכל מנהל בכל דרגת ניהול כלשהי, כמו: כלכלה, שיווק, התנהגות ארגונית וכו'.

לדבריה, ה-MBA כשלעצמו לא יכול להפוך את העובד למנהל, מאחר ולמנהל צריכות להיות תכונות מולדות הקשורות ביכולת ניהול, אך התואר מהווה כלי עזר שיכול להפוך את המנהל למנהל טוב יותר. ככל שמנהל עולה בסולם הדרגות ומתרחק מהליבה המקצועית של העשייה היומיומית בארגון, הכישורים והכלים שלו בתור מנהל הופכים להיות יותר הכרחיים. בעקבות הביקוש הגבוה ללימודים בתחום, הצורך בשוק העבודה ועצם העובדה שה-MBA הפך להיות כרטיס הכניסה למשרות מסוימות, האקדמית פועלת למען פתיחת תוכנית MBA בשכר לימוד אוניברסיטאי בעתיד הקרוב.

תומר הרפז, מנכ"ל POC, המתמחה בתכנון אסטרטגי וייעוץ למנהלים, מסביר כי קיימים 2 מימדים מרכזיים אליהם ניתן לייחס יתרון לתואר שני: 1. מימד תפיסתי – אדם שיש לו MBA ממותג יותר גבוה, והדבר מעניק לו יתרון מסויים מול מועמדים בעלי תואר ראשון בלבד ובטח בעסק שכל כולו סובב סביב מנהל עסקים, כמו POC. אדם בעל תואר שני נתפס כאדם יותר רציני, מעמיק, מנוסה וכד'.

השני הוא "מימד אמיתי", הכולל את עולם התוכן, מה האדם לומד ואיזה ידע רוכש בזמן שרוכש תואר MBA. לדברי הרפז, ניתן לראות פערים גדולים, למשל בין אנשים שהלכו ללמוד MBA מיד לאחר התואר הראשון ופחות מתעמקים בתכנים המועברים בתואר, לבין אנשים שלאחר התואר הראשון מצאו עבודה, רכשו ניסיון ניהולי ותוך כדי או אחרי הלכו ללמוד MBA ובאמת התעמקו בתכנים המועברים. ניתן להבחין לדבריו, כי עבורם התואר הוא ערך מוסף ממשי ומשמעותי יותר. לאדם שמעמיק בלימודי התואר השני, ושולט בתכנים שמועברים בתואר כזה יש יתרון משמעותי בשוק ובקבלה לחברה כמו חברת POC.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה