הקבלנים: תוך 3 שנים - עשרת אלפים הומלסים בישראל
נשיא התאחדות הקבלנים, אהרון כהן טוען כי הדיור הציבורי בישראל קורס ובמידה והמדינה לא תמצא פתרון מגורים מיידי לאוכלוסיות חלשות יגדל מספרם של ההומלסים בישראל, ועל פי ההערכות שבוצעו על ידי כלכלני ההתאחדות יגיע מספרם לכ- 10,000 הומלסים תוך שלוש שנים.
ע"פ ההערכות גופים ממשלתיים כבר כיום יש בישראל למעלה מ- 3000 הומלסים (דרי רחוב). כהן מתייחס גם לנתונים של חברת עמידר שפורסמו בסוף השבוע על פיהם 52,000 זכאים מתחרים על 2700 דירות.
מהתאחדות הקבלנים נמסר, כי בעקבות נתונים אילו היא פועלת בימים אילו ליישום בישראל של שיטת דיור בר השגה – Affordable Housing, שלדברי התאחדות הקבלנים, מיושמת בהצלחה בארה"ב ושם אף הביאה לצמצום תופעת ההומלסים.
שיטת דיור בר השגה דוגלת במתן תמריצים למגזר הפרטי על מנת שיקים וינהל פרוייקטים להשכרה ארוכת טווח לאוכלוסיות חלשות כמו נכים, עולים חדשים, קשישים, שכבות מצוקה ועוד...
לצורך קידום הנושא, חברה התאחדות הקבלנים לעמותת סינגור קהילתי, עמותה הפועלת לקידום זכויות חברתיות וכלכליות בייחוד בשכונות מצוקה.
המשנה למנכ"ל התאחדות הקבלנים, עו"ד משה טופרובסקי, מסר כי, מצוקת הדיור בישראל הולכת ומחריפה בשנים האחרונות, כאשר תקציבי הסיוע לדיור הולכים וקטנים מדי שנה, והאוכלוסיות שאינן יכולות להרשות לעצמן לרכוש דירה בישראל הולכות וגדלות.
לכן אחד מתפקידיה של המדינה בשנים הקרובות יהיה מתן פתרונות דיור לאוכלוסיות חלשות (חולים, מבוגרים, עולים חדשים..) ולא הם ימצאו את מקומם ברחובות. לדבריו, שיטת דיור בר השגה מבוססת על כך שבמקום לסבסד את מחיר הדירה עבור רוכשי הדירות (בצורה של מענקים) תסבסד המדינה את הדירה עצמה.
זאת על ידי, מתן הקלות ותמריצים למגזר הפרטי, בייחוד ע"י שימוש בזיכוי במס (Tax Credit) ככלי לעידוד השקעות המגזר הפרטי בבנייה להשכרה ארוכת טווח (15 שנים לפחות) לאוכלוסיות חלשות על פי קריטריונים שיוגדרו על ידי המדינה ובשכר דירה קבוע וידוע מראש.
גובה שכר הדירה נקבע כך שלא יעבור 1/3 מההכנסה החציונית האזורית. בצורה זו, חסרי הדיור יזכו לפתרונות דיור מוזלים, לתקופה ארוכה ותוך תחזוקה הולמת וגם יבוטל התמרוץ השלילי לעבודה הקיים בתכניות הסיוע כיום.
הרווח למדינה, במינוף כספי המגזר הפרטי להשגת יעדים חברתיים לאומיים בעלות נמוכה הידועה מראש ובהבטחת דיור מוזל לאוכלוסיות חלשות לתקופות ארוכות. עו"ד טופורובסקי מסביר כי, ההטבות שמוענקות ליזמים נפרסות על פני 10 שנים בלבד, בעוד התחייבויות היזמים נמשכות על פני תקופה ארוכה בהרבה (עד 30 שנים).
בנוסף, השוק הפרטי יידע לבנות, לנהל ולתחזק את הפרוייקט טוב יותר מהמדינה, ובאימוץ השיטה תוכל המדינה להתייחס גם למצב הכלכלי האיזורי ולקבוע איזורים בהם ייבנו פרויקטים מסוג זה בהתאם למצב האוכלוסייה. היתרונות למגזר הפרטי, בכך שהקבלנים יוכלו להוזיל מימון בניית פרוייקטים, ומנגנון הזיכוי במס יתמרץ משקיעים לממן פרוייקט מסוג זה.