
מור השקעות נכנסת לתחום האשראי החוץ בנקאי
מור השקעות ממשיכה לגוון את פעילותה ונכנסת לעסקי האשראי החוץ בנקאי, בהשקעה וערבויות שיאפשרו להעמיד מאות מיליוני שקלים בהלוואות לעסקים, תחום שאינו תלוי בשוק ההון שבו החברה מתמקדת כיום
קבוצת מור השקעות מור השקעות -1.68% דיווחה כי חתמה על הסכם לרכישת שליטה (56%) בחברת טקלנד טכנולוגיות מימון, שבבעלות רפי גמיש. טקלנד, שהוקמה בדצמבר 2021, קיבלה רישיון מורחב למתן אשראי מרשות שוק ההון רק לפני כשנה וחצי,
ובנתיים טרם החלה בפעילות עסקית משמעותית, אך פיתחה פלטפורמה טכנולוגית לחיתום ומתן אשראי לעסקים תוך דקות.
מבחינה כספית, ההשקעה של מור בטקלנד כוללת הזרמה מיידית של כ-10 מיליון שקלים, בתמורה להקצאת מניות שיקנו למור 56% מהון המניות של טקלנד (בנטרול מניות רדומות) וכן שטר הון צמית. בנוסף, התחייבה מור להעמיד עד 5 מיליון שקלים נוספים לפי צרכי הפעילות, וגם ערבות או הלוואה של עד 50 מיליון שקלים שתאפשר לטקלנד לגייס קווי אשראי מגורמים מממנים בהיקף של מאות מיליוני שקלים. כל המימון מגיע מהונה העצמי של מור.
מצבה הכספי של טקלנד, נכון לדוחות שצורפו לעסקה, ממחיש עד כמה מדובר בחברה שנמצאת בראשית דרכה. בסוף 2023 עמדו סך נכסיה על כ-7 מיליון שקלים, מול התחייבויות של כמעט 6 מיליון שקלים והון עצמי קטן של כמיליון שקלים בלבד. במחצית הראשונה של 2024 חל שינוי חד, בין היתר כתוצאה ממחילת חוב חד-פעמית מחברת כרטיסי אשראי שהזרימה לטקלנד הכנסה חשבונאית של כ-3 מיליון שקלים, כך שההון העצמי שלה זינק לכ-6 מיליון שקלים והתחייבויותיה הצטמצמו לכ-1.2 מיליון שקלים.
החברה רשמה הפסד נקי של כ-1 מיליון שקל בשנת 2023. חשוב להדגיש כי ההכנסה במחצית הראשונה של השנה לא נבעה מפעילות הליבה של מתן אשראי, אלא מאותה מחיקת חוב. פעילות עסקית שוטפת בהיקף ממשי עדיין לא החלה, ולמעשה מור נכנסת כאן להשקעה בשלב מוקדם יחסית, כאשר החברה מחזיקה אמנם ברישיון מורחב למתן אשראי מהרגולטור, אך טרם החלה להעמיד הלוואות משמעותיות בשוק.
- מור השקעות: רווח נקי של 31.6 מיליון שקלים - זינוק של 85%
- המאבק על עסקת יסכה: נטו מלינדה מתייצבת מול הטענות
הציפייה: להתחיל להעמיד אשראי עוד השנה
מור רואה בטקלנד פלטפורמה אסטרטגית להתרחבות לתחום האשראי החוץ בנקאי לעסקים,
תחום שאינו קורלטיבי לשוק ההון בו פועלת כיום. בטווח המיידי מתכננת הקבוצה לפתח את טקלנד כגוף מממן עצמאי, כולל גיוס הנהלה, הקמת תשתיות, וניהול סיכונים. כבר השנה צופה הקבוצה כי טקלנד תתחיל להעמיד אשראי לעסקים, לרבות הלוואות מזנין בתחום הנדל"ן.
לצד ההשקעה בטקלנד, דיווחה מור על מגעים להשקעה נוספת של כ-10 מיליון שקלים ברכישת 50% ממניות חברת הפינטק - שכ"ל שקט כלכלי, גם היא בבעלות רפי גמיש, העוסקת באגריגציה של אשראי ובייעוץ משכנתאות דיגיטלי.
לדברי אלי לוי, מנכ"ל משותף במור השקעות, העסקה היא פועל יוצא
של האסטרטגיה של הקבוצה להרחבת הפעילויות בהן היא עוסקת, בכלל זאת גם לתחומים אשר אינם קורלטיביים לשוק ההון. "להערכתנו, הסינרגיה של טקלנד לפעילות של קבוצת מור וניצול היתרון לגודל והידע המקצועי הקיים במור יספקו לשתי החברות ערך מוסף משמעותי".
- מ.ו. השקעות גייסה לאחרונה חוב - ומעבירה 50 מיליון שקל לבעלי השליטה
- בדיסקאונט או בפרמיה? פינרג'י מגייסת 13.6 מיליון
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ממשל תאגידי: גמיש נשאר במוקד, עם מנגנוני הגנה
בהסכם נקבע כי רפי גמיש ימשיך לשמש נושא משרה פעיל בטקלנד לפחות שלוש שנים. חלק מהחלטות העסקיות בטקלנד ידרשו רוב מיוחד בדירקטוריון, כולל תמיכתו של גמיש או דירקטורים מטעמו. כמו כן, הוגדרו מנגנוני הגנה מקובלים בין בעלי מניות: איסור מכירה לתקופה מסוימת, זכות סירוב ראשונה, זכות הצטרפות למכירה, זכות מצרנות ואף מנגנון היפרדות (BMBY) שמאפשר לכל צד לקנות את חלקו של האחר בהתמחרות לאחר 24 חודשים.
נתונים כספיים
מור השקעות סיכמה את הרבעון הראשון עם זינוק
של 85% ברווח הנקי ל-31.6 מיליון שקלים, והכנסות שעלו ב-22% ל-230 מיליון. הקבוצה ניהלה נכון לאמצע מאי נכסים בהיקף 154.5 מיליארד שקלים, עלייה של 10% מתחילת השנה. עיקר הצמיחה נרשמה בגמל ופנסיה עם נכסים של כ-95 מיליארד ורווח שעלה ב-45%, וגם קרנות הנאמנות בלטו עם
ניהול של 49 מיליארד ורווח שקפץ ב-45%. החברה חילקה דיבידנד של 26 מיליון שקלים, בהתאם למדיניות החלוקה של 80% מהרווחים.
מניית מור השקעות נסחרת לפי שווי שוק של 2.43 מיליארד שקל לאחר זינוק מטאורי של 340% ב-12 החודשים האחרונים ו-131% מתחילת השנה. מכפיל הרווח עומד באזור 26.