מתן רבין מנכל סולרום; קרדיט: טל כהןמתן רבין מנכל סולרום; קרדיט: טל כהן
ראיון

מנכ"ל סולרום: "בשמונה חודשים קיבלנו שתי הזמנות בתחום הלייזר - זו רק ההתחלה"

בראיון לביזפורטל מספר מתן רבין מנכ"ל החברה על המודל שמאחורי שיעור הרווחיות, ההתרחבות בתחום הלייזר הביטחוני, והאסטרטגיה להפוך פיתוחים מורכבים לייצור סדרתי רווחי

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה סולרום מתן רבין


סולרום סולרום החז 0%   פותחת את שנת 2025 עם נתונים חיוביים שמעידים על המשך מגמת הצמיחה שלה. החברה, שהתמזגה עם השלד הבורסאי של 3DM, מדווחת על גידול של כ-42% בהכנסות ברבעון הראשון ל-26.1 מיליון שקל, ועל זינוק של כ-70% ברווח הנקי ל-6.5 מיליון שקל. עיקר ההכנסות, כ-19.7 מיליון שקל, הגיעו מהפעילות המסורתית של החברה, מערכות אלקטרוניקה, תקשורת ולייזר, שצמחה בכ-7% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הגולמי מהפעילות הזו הסתכם בכ-8.7 מיליון שקל, והוביל את הרווחיות הגולמית הכוללת לרמה גבוהה במיוחד של 44%. בראיון לביזפורטל מסביר מנכ"ל החברה, מתן רבין, כי סולרום בונה את הצלחתה על כניסה מוקדמת לפרויקטים מורכבים, פיתוח פתרונות מותאמים ברמת אבטיפוס, והבשלה הדרגתית שלהם לייצור סדרתי שמאפשר הכנסות חוזרות ושימור רווחיות גבוהה לאורך זמן.


החברה מדווחת גם על צבר הזמנות שהתרחב ליותר מ-65 מיליון שקל, רמה שיא עבור סולרום, ומתוכם חלק משמעותי מגיע מהתחום המתפתח של מערכות לייזר ביטחוניות. החברה כבר רשמה שתי הזמנות בתחום זה ונמצאת במגעים מתקדמים עם לקוחות נוספים. לצד פעילותה המרכזית, סולרום נהנית גם מהכנסות מנכסי נדל"ן תפעוליים שהוסבו להשכרה, כאשר עיקר ההכנסות הללו צפוי לבוא לידי ביטוי עד הרבעון השלישי של השנה. אך למרות התרומה החשבונאית, הליבה האסטרטגית נותרת בתחום הביטחוני. החברה נסחרת כיום בשווי שוק של 190 מיליון שקל, מניית החברה עלתה ב-24% מתחילת השנה, ובמהלך 12 החודשים האחרונים עלתה בכ-80%. ההון העצמי של החברה מסתכם בכ-72 מיליון שקל.


"האסטרטגיה של החברה לקחת פרויקטים שהם ברמת מורכבות גבוהה, אבי-טיפוס של פיתוחים ולאחר מכן להבשיל אותם למערכות בייצור סדרתי, ורואים את זה באחוז הרווחיות הגולמית שהגענו אליו - 44%, זה שם דגש על האסטרטגיה שדיברנו עליה, שלקחת פרויקטים מרוכבים להבשיל אותם לאבי טיפוס. בגלל שהפרויקטים מאוד מורכבים, ובגלל שיש יש לנו צוות מדהים שיודע לעשות את הדברים הכי מורכבים שיש בזמן הכי קצר, ולדעת לשרת את הלקוחות בצורה מיטבית, התוצאות מדברות בעד עצמן".



תחום הלייזר הביטחוני מתחיל לקבל הזמנות נוספות ולייצר הכנסות, כולל הזמנה נוספת שהתקבלה החודש. איפה זה עומד מבחינתכם?

"אמרתי את זה גם פעם הראשונה שקיבלנו הזמנה ואגיד את זה גם בעתיד, כל שיפור, כל הזמנה מקרב אותנו עוד צעד. התהליכים בתעשייה הביטחונית לוקחים זמן, אנחנו 8 חודשים בתוך ההסבה וכבר קיבלנו 2 הזמנות ואנחנו במו"מ מתקדם עם חברות נוספות, אנחנו נמשיך לדחוף קדימה גם בלייזר וגם בתחום המסורתי, ולנסות הכי טוב שאפשר. אני פחות מסתכל על הפן הכספי, זה מוכיח לנו בתור חברה את היכולות, כי חדירה עם מוצר חדש לשוק הביטחוני והסבה כזאת, לוקחים זמן ולמזלנו גם בגלל העבודה הקשה שאנחנו עושים אז אנחנו מצליחים לקצר את הזמנים כמה שאפשר. אני מקווה שעם עבודה קשה יגיעו עוד הזמנות. אנחנו עובדים עם מגוון לקוחות כל אחד והאפליקציות שלו, זה יותר מדבר על זיהוי וסימון של מטרות. קיבלנו את ההזמנה השנייה שהיא עוד אבן דרך, ואנחנו עם במגעים עם עוד לקוחות".


חלק מהפעילות שלכם, ובעיקר תחום הלייזר הביטחוני, נהנה מהשוק הביטחוני המקומי הרותח. מה יקרה אם יגיע תרחיש של רגיעה ממושכת או אפילו הסדר ארוך טווח?


"אני לוקח את זה לכיוון אחר, אנחנו רואים את המגמה שרואים בעולם, אני לא חושב שהפסקת אש אומרת שהמדינות יפסיקו להצטייד. אחרי כל מה שקרה גם במלחמת רוסיה אוקראינה, רואים את זה גם בצורך ובביקושים וגם אם יהיה שלום עולמי שזה חלומו של כל אדם, ההצטיידות עדיין תקרה. התחום הביטחוני תמיד ימשיך להיות פקטור מרכזי במיוחד במדינה בה אנחנו נמצאים, החברות הגדולות בתחום ימשיכו למכור את מוצרים שלהן בחול וזה ישפיע עלינו גם. אנחנו רואים את הגידולים בביקושים למרות כל השיח הזה, ואני חושב שזה מגמה שתמשיך ותגדל, בעיקר באירופה, רואים שיש עוד ביקושים ויש עוד צורך".

קיראו עוד ב"שוק ההון"


שיעור הרווחיות הגולמית עלה ל-44%, בעיקר בגלל פרויקטים פיתוחיים. האם זה כיוון אסטרטגי ברור של החברה?


"המטרה בסוף היא לצמוח אבל לשמור על אחוז רווחיות במדיניות החברה. העבודה שנעשה ורואים אותה ברבעון הראשון, התמקדה גם בצמיחה, צמחנו בפעילות המסורתית בהשוואה לאשתקד, אנחנו נצמח השנה גם באופן כללי בעקבות צבר ההזמנות שגדל. הצמיחה שלנו מבוססת על רווחיות, אנחנו מצליחים להגיע לרווחיות כזו בעיקר בזכות צוות העובדים מוכשר, וכך אבי הטיפוס מגיעים לפן ייצורי ומשם להזמנות המשך ושמירה על אותה רווחיות שזו בעצם האסטרטגיה והנוסחה לכך".


צבר ההזמנות של סולרום ממשיך לגדול והגיע לרמה של מעל 65 מיליון שקל, מדובר במגמה שתימשך גם בטווח הקצר?

 "אנחנו עושים הכל, ועובדים קשה כדי להמשיך לייצר את הצמיחה שדיברתי עליה עם שיעורי רווחיות דומים, אנחנו ממשיכים לעבוד יחד עם הלקוחות שלנו על הזמנות ותמיד מנסים להביא את ההזמנות הטובות ביותר לחברה".


ההכנסות מהשכרת נכסי נדל"ן תרמו משמעותית, עד מתי צפוי להימשך האפקט הזה?


"רוב ההכנסות שרשומות מגיעות מהתאמות למבנה וישוקפו עד אוגוסט 2025, נראה את זה ברבעון השני והשלישי. בנוסף לזה צריך להדגיש שגם הפעילות המסורתית נתנה את אותותיה ונתנה רווחיות יפה מאוד".


מיזוגים רכישות על הפרק?

"כל הזמן על הפרק, נפגשים עם חברות ובוחנים. זה חלק מנועי הצמיחה שלנו. זה יקרה, אנחנו נרכוש חברה בתחום שלנו, אנחנו צריכים למצוא את החברה הכי מתאימה שיש, וזה יקרה".


הפעילות של סולרום מבוססת בעיקר על פרויקטים, אתם שוקלים לפתח גם מוצרים קבועים שאפשר למכור באופן שוטף, או שתישארו עם המיקוד בפרויקטים לפי דרישה?


"אנחנו משתדלים להיכנס לכל פרויקט בתחילתו ולשלב את הפיתוחים שלנו, ואז אם הפרויקט מבשיל, ויש הזמנות גדולות ממנו אנחנו קוטפים את הפירות. היום אנחנו מתמקדים בכניסה לכמה שיותר פרויקטים, זה עבודה של שנים והיום אנחנו ממקדים את זה יותר. אין לנו מוצרים קבועים באופן שוטף, רוב העבודה שלנו זה פרויקטים שאנחנו מפתחים ולאחר מכן עובדים עליהם בייצור המוני-סדרתי, לצורך העניין, יש כאלה שפיתחנו בעבר, לדוגמה הזמנה שפרסמנו לא מזמן בסך 13.1 מיליון שקלים שזה פיתוח שלנו ועכשיו אנחנו מייצרים אותו בקו שוטף. המסה העיקרית של החברה מתמקדת במוצרים שלה בפיתוח אבי טיפוס וייצור שלהם. המטרה שלי היא שהייצור השוטף יהיה משמעותי, בפרויקטים שאנחנו פיתחנו כי כך נוכל לשמור על אחוז הרווחיות שלנו, בינתיים אנחנו עושים את זה בצורה טובה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה