גרף

רגע לפני: הנתון הגורלי שיקבע את כיוון השוק בזמן הקרוב - בשעה 15:30

שעה לפני הפתיחה בוול סטריט יפורסם הנתון החשוב של השבוע שעשוי להיות זה שיכריע אם הפד' יחל בצמצום תכנית התמריצים החודש, או שהצמצום ידחה לתחילת 2014. החוזים העתידיים עולים 0.4%
ידידיה אפק | (1)

כשברקע מעיבה עננת הפד', היום הגורלי של השבוע הגיע. לאחר שבוע שהיה עמוס בנתוני מאקרו בארה"ב, כמעט כולם חיוביים וטובים מהצפוי, כעת כולם מחכים לנתון המרכזי של השבוע דו"ח התעסוקה לחודש נובמבר. הדו"ח יצא בשעה 15:30 שעון ישראל, כשעה לפני הפתיחה בוול סטריט, והוא צפוי להציג תוספת של 180 אלף משרות חדשות בסקטור היצור, יחד עם ירידה קלה בשיעור הבלתי מועסקים.

כשעה לפני פרסום הדו"ח, הציפיה בשוק היא לנתונים פושרים, אם לשפוט לפי עליות השערים באירופה או לפי החוזים העתידיים בוול סטריט שמוסיפים כ-0.4% לערכם.

הדו"ח, שהמשקיעים מחכים לו מדי חודש בעצבנות יתר בתקופה האחרונה, נושא עימו משקל כל כך גדול מסיבה אחת מדיניות הפדרל רזרב תלויה ברובה (לפחות על פי הצהרות קודמות של היו"ר ברננקי) על מצב שוק התעסוקה. הפד' ציין פעמים רבות מאז חודש מאי האחרון כי מטרתו להגיע לשיעור אבטלה של 6.5% או פחות, יחד עם יציבות בשוק העבודה ובתעשייה האמריקנית. היום צפוי שיעור זה לרדת ל-7.2%, בהשוואה ל-7.3% בחודש שעבר. גם לתוספת המשרות החודשית יש משקל רב. הכלכלנים בוחנים את מספר המשרות החדשות שנוצרו בסקטור היצרני ללא עבודות חקלאות (Nonfarm Payrolls) כמדד לצמיחה וחוזק בשוק העבודה, שסבל מחמש שנים קשות מאוד בהשפעת המשבר האחרון. תוספת משרות משמעותה יותר אנשים שתורמים מצד אחד לצמיחת החברות, ומצד שני מקבלים משכורת ומוציאים אותה כצרכנים, מה שמגדיל את התוצר. שני נתונים משמעותיים שהתקבלו השבוע עשויים להוות מדד לנתונים שיתקבלו היום הראשון הוא דו"ח התעסוקה בסקטור הפרטי של חברת עיבוד הנתונים ADP שפורסם ביום ד', והציג זינוק של 215 אלף משרות חדשות בחודש האחרון, הרבה מעל לתחזיות שעמדו על 173 אלף משרות. מדד זה משמש מעין קדימון מדי חודש לדו"ח הרשמי של משרד העבודה.

הנתון הבא שפורסם, ונושא עימו משקל לא פחות, הוא תביעות האבטלה החדשות. נתון זה המפורסם מדי שבוע, הציג אמש צניחה במספר דורשי האבטלה בשבוע האחרון ל-298 אלף (בשיעור שנתי), לעומת הצפי שעמד על 325 אלף תביעות. אבל כדי להבין טוב יותר את התמונה בשוק העבודה לפי נתון זה עדיף לבחון את ממוצע התביעות לדמי אבטלה בארבעת השבועות האחרונים. הממוצע נקבע על שיעור של 322 אלף תביעות חדשות בארבעת השבועות האחרונים והוא במגמת ירידה ברורה מאז חודש אוקטובר.

אם פחות אנשים מבקשים דמי אבטלה, יש לכך שתי סיבות אפשריות הראשונה והפחות טובה, היא ירידה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, מה שהפד' לא אוהב (ולכן המשקיעים כן). הסיבה השניה היא שאותם מובטלים מצאו עבודה, וזה ישתקף בתוספת משרות גדולה יותר בדו"ח היום.

האם ההרחבה המוניטרית של הפד' אכן עזרה לשוק העבודה? מהנתונים היבשים קצת קשה לקבוע בוודאות. אם בוחנים את תוספת המשרות החודשית לפני ה-QE3 ולאחריו, אפשר לראות עלייה בתוספת החודשית הממוצעת, אבל העלייה אינה משמעותית כל כך. ב-13 החודשים שקדמו לתחילת התכנית, בה רוכש הפדרל רזרב אג"ח בהיקף של 85 מיליארד דולר מדי חודש, התווספו כ-181 אלף משרות חדשות בממוצע מדי חודש לסקטור היצרני. ב-13 החודשים מאז החלה התכנית התווספו בממוצע כ-191 אלף משרות מדי חודש. לא צריך להיות כלכלן כדי להבין שלא מדובר פה בהפרש משמעותי. המטרה המוצהרת שך הפד' היא לתוספת של כ-200 אלף משרות בחודש, כך שאנחנו לא רחוקים משם.

נתון נוסף ולא פחות חשוב הוא שיעור ההשתתפות בכח העבודה בארה"ב, שנמצא בירידה מתמדת מאז 2007. שיעור האמריקנים שעובדים או מחפשים עבודה מתוך כלל האוכלוסיה נפל לרמות שלא נראו מאז שנות ה-70, מעט פחות מ-63%, לעומת למעלה מ-66% ב-2007. סיבה אפשרית אחת לכך היא פרישה לגמלאות של דור הבייבי בומרס, המהווה חלק נכבד מהאוכלוסיה. כך או כך, הפד' בוחן מקרוב גם את הנתון הזה ויכניס אותו לשיקולים שיכריעו, בסופו של דבר, אם הכלכלה בשלה לצמצום בהיקף תכנית התמריצים עוד החודש, או שיש לחכות ולראות אם המגמה החיובית ממשיכה עוד מספר חודשים.

את השפעת הדוח היום תוכלו לראות מיידית לא רק במדדי המניות במידה והנתונים טובים מהמצופה צפו לזינוק בתשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים, לנפילה במחיר הזהב (שמהווה מעין בטחון כנגד אינפלציה ולכן כשהפד' מזרים עוד דולרים לשוק המשקיעים פונים אליו), ולהתחזקות הדולר כנגד האירו והין.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    עופר 06/12/2013 15:50
    הגב לתגובה זו
    ציטוט : כשהפד מזרים דולרים לשוק , המשקיעים פונים אלין ( לזהב ) . נדמה לי שבשנה האחרונה הפד הזרים מיליארדי דולרים לשוק והזהב נפל בכשלושים אחוז