בנק ישראל: "מוקדם להעריך את השפעת הגבלות המשכנתא - על מחירי הדירות"
ששת חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטו פה אחד על הפחתת הריבית לחודש ינואר 2013 בשיעור של 0.25% לרמה של 1.75%, כך עולה מפרוטוקול דיוני הריבית שפורסם היום (ב').
בהערכת ההתפתחויות בכלכלה המקומית היו חברי הועדה חלוקים: חלק מחברי הועדה מזהים בחודשים האחרונים ירידה הדרגתית בקצב ההתרחבות של הפעילות, והפסימיות העולה מהסקרים השונים ביחס לפעילות מעלה חשש מפני האטה נוספת. חברים אחרים בוועדה מעריכים כי לאחר ההתמתנות בקצב הצמיחה, שחלה לפני כשנה, לא חלה התמתנות נוספת למרות ההתפתחויות השליליות במשק העולמי, אלא הוא התייצב על קצב שנתי של כ-3%.
"נחלשה התמסורת בין ריבית בנק ישראל לריבית המשכנתאות" חברי הועדה דנו בהתחדשות העלייה במחירי הדירות בחודשים ספטמבר ואוקטובר, במקביל לגידול בהיקפי המשכנתאות, וזאת למרות החלת הוראות הפיקוח המגבילות את שיעור המימון בנובמבר השנה. עם זאת, סבורים חברי הוועדה שמאחר והוראות הפיקוח מחריגות עד לסוף השנה הלוואות אשר ניתן להן אישור עקרוני לפני כניסת ההוראות לתוקף, מוקדם עדיין להעריך את השפעתן על היקפי המשכנתאות ומחירי הדירות. כמו כן, חלק מחברי הועדה הדגישו כי בעקבות הטלת המגבלות על שיעור המשכנתאות בריבית משתנה נחלשה התמסורת בין ריבית בנק ישראל והריבית על המשכנתאות.
נזכיר כי לפי הוראות ההגבלה על המשכנתאות שנכנסו לתוקף ב-1 בנובמבר, תאגיד בנקאי לא יאשר הלוואה לדיור בשיעור מימון גבוה מ- 70%, למעט הלוואה לדיור לצורך רכישת דירה ראשונה של לווה, לגביה יחול שיעור מימון מרבי של 75%. בנוסף קובעת ההוראה שתאגיד בנקאי לא יאשר הלוואה ללווה לצורך רכישת דירה להשקעה בשיעור מימון הגבוה מ-50%. לעניין זה, דירה להשקעה הינה בהתאם לדווח לרשויות המס (דירה שנייה), לרבות דירה הנרכשת על ידי תושב חוץ. ההוראה תיכנס לתוקף לאחר דיון בוועדה המייעצת לענייני בנקאות.
ההוראה נכנסה לתוקף בעקבות חששו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר מהתחממות יתר של שוק הדירות והיקפי השיא של המשכנתאות אשר הסתכמו בחודשים יולי ואוגוסט ב-4.9 ו-5.8 מיליארד שקל בהתאמה.
"מתגברות הערכות לגבי התמתנות קצב הצמיחה העולמי" להערכת חברי הוועדה, הסיכון לתרחישי קיצון בגוש האירו פחת באופן ניכר, אולם מתגברות הערכות לגבי התמתנות קצב הצמיחה העולמי, וכמו כן אי-הודאות לגבי פיתרון הבעיות התקציביות בארה"ב עדיין לא התפוגגה. חברי הועדה הביעו דאגה מכך שהמדיניות המוניטארית המרחיבה שבה נוקטים בנקים מרכזיים רבים בעולם, יפעלו להמשך ההתחזקות של השקל, שעל רקע ההתמתנות הצפויה בביקושים העולמיים עלול להכביד על היצוא.
חברי הוועדה מעריכים שהורדת הריבית תפעל לעידוד צמיחת המשק ותועיל בהתמודדות עם התמתנות נוספת בקצב הצמיחה בעתיד. לדבריהם, מכיוון שהתפתחות המחירים בפועל והציפיות האינפלציוניות מצביעות על המשך ירידה בסביבת האינפלציה וככל הנראה גם על רפיון בביקושים המקומיים, אין בהורדת הריבית בכדי לסכן את יציבות המחירים. כמו כן, הורדת הריבית תביא לצמצום פער הריביות האפקטיבי, שהתרחב לאחרונה כתוצאה מנקיטת מדיניות מוניטארית מרחיבה במדינות רבות בעולם, ובכך תמתן את הלחצים לתיסוף השקל, העלול להקשות על המשק להתמודד עם הקשיים הניצבים בפניו.
- 2.יחזקאל 07/01/2013 14:44הגב לתגובה זואבל הנגיד חי באזור אחר
- 1.אל תאמינו 07/01/2013 13:20הגב לתגובה זוהבנקים נותנים משכנתא אפילו מליון ש"ח ויותר למי שרוצה לבנות דירה תראו בגוש הגדול הבנקים מממנים את הבניה כולה לא צריך להביא שקל מהבית ובסוף אין להם אפילו מס הם פטורים ממס כאשר הם מוכרים. מעשירים את העשירים עוד יותר ודירות נמכרות שם ב3.5 מליון קונים זכות לדירה במליון ארבע מאות מאחד שירש את הקרקע ולא שילם שום מס שנים כי פטרו אותו ממס. ובונים בעוד מליון סך הכל 2 וחצי מליון ומוכרים ב3.5. מליון שח . עושים מכה של מליון שח בשנתיים ולא משלמים מס. וגם מי שירש לא משלם גרוש .