יום שחור לסקטור הגז-נפט: ישראמקו התרסקה; "המניות מתקרבות למחירים סבירים"

מרחץ דמים במניות הגז - ישראמקו נפלה 8.2%, דלק קידוחים צללה 9%. צבי סטפק ל-Bizportal: "אם יימצא גז בלוויתן המניות יזנקו - אנחנו נחכה לירידות". קובי פלר: "הנתונים שפרסמה הרשות רק מוסיפים דאגה"
אריאל אטיאס |

**פורסם לראשונה בשעה 13:22; עדכון אחרון בשעה 16:30

מניות סקטור הגז והנפט בבורסה בתל אביב ריכזו היום עניין רב ורשמו ירידות חדות לאורך רוב יום המסחר, לפני שהתמתנו מעט בנעילה, בצל חששות המשקיעים מהשפעת המלצות ועדת ששינסקי על רווחי החברות ובהמשך לנתוני רשות ניירות ערך בעניין גובה החשיפה של הציבור לסקטור התנודתי.

מדד המעו"ף איבד כ-0.94% ומדד ת"א 75 צלל 2.06% בהובלת מניות הגז והנפט, זאת בהמשך לירידה החדה שרשמו ביום חמישי האחרון. שותפות ישראמקו יהש צללה 8.2% ודלק קידוחים איבדה 9%, בעוד 4 מתוך 10 המניות הסחירות ביותר בבורסה הגיעו מסקטור החיפושים. מניות אבנר יהש ירדו 6.8% ושותפות מודיעין יהש נחתכה 5.3%. רציו יהש גם ריכזה מחזור ער אך רשמה שיעור ירידה נמוך יחסית של 2.4%, לאחר שמוקדם יותר צללה למעלה מ-8%.

בעוד המסחר היומי בסקטור המשיך להתנהל ברקע להמלצות דו"ח הביניים של ועדת ששינסקי (שפורסמו בערב יום רביעי) אשר לפיהן יש להגדיל את המס הנגבה מחברות הגז והנפט ל-60% מרווחיהן וברקע לתגובות החברות לנושא, ובראשן נובל אנרג'י שלראשונה הזהירה מפני כישלון בקידוח "לוויתן". כמו כן, הבוקר, פרסמה רשות ניירות ערך נתונים מדאיגים לגבי גובה החשיפה של הציבור הישראלי לסקטור ולירידה בשיעור האחזקות של המוסדיים בענף.

צבי סטפק, יו"ר ומנהל ההשקעות הראשי של מיטב בית השקעות, התייחס היום בשיחה עם Bizportal לנפילות במניות הגז : "הפסיכולוגיה עובדת כאן שעות נוספות ובתחום הזה היא עובדת לשני הכיוונים, פעם אחת אופוריה ופעם דיכאון. צריך רק לזכור כמה המניות האלו עלו עד היום ועל מה. מבחינת ניתוח, רק אם לוקחים בחשבון את ששינסקי ואת התימחור עוד לפני ששינסקי - הדעת אומרת שהמניות הן יקרות. ההנחה שלי היא שיהיו שינויים בהמלצות ששינסקי ולכן המניות הן לא מאוד יקרות".

מבחינת ההשקעה של מיטב, אומר סטפק, כי "אנחנו נמצאים מתחת לבנצ'מרק בהשקעה בסקטור הזה כרגע. זה כמובן פתוח לשינויים אבל זה אומר מה אנחנו חושבים על המניות הללו מבחינת סיכון-סיכוי. יש כמובן את השאלה - מה צפוי לנו בלוויתן. במידה ויימצא שם גז בכמויות שדובר עליהן, אני מניח שתגובת השוק תהיה לשלוח את המניות הקשורות לעליות חדות. אנחנו חושבים שגם אם יהיה שם גז, אין הצדקה לעליות שיבואו ולכן אנחנו נמתין ונקנה רק כשיבואו הירידות ובעיקר במניות בהן הוודאות גבוהה יותר כגון ישראמקו, נפטא או יואל. צריך לזכור כי ברציו למשל, זה שימצאו גז זה לא אומר שהוודאות היא כמו בישראמקו, כיוון שכל עניין הייצוא הוא מורכב, ול'תמר' כבר יש לקוחות מה שמשנה את הסיפור מבחינת הוודאות".

קובי פלר, מנהל ההשקעות הראשי של כלל פיננסים, התייחס בשיחה עם Bizportal למתרחש במסחר : "יש הרבה חוסר וודאות בכל הנוגע למיסוי שיחול בעתיד על הסקטור והנתונים שפרסמה היום הרשות רק מוסיפים דאגה. במידה והחשיפה של הציבור לסקטור אכן עלתה - מדובר בדבר שהוא לא בריא בכלל. זה משקף את הראייה של המוסדיים על הסקטור ומסביר את התנודתיות. ככל שהציבור יותר מושקע אז התגובות בשוק יותר אימפולסיביות ופחות מבוססות על בסיס כלכלי".

ארז שפירא, מנהל קרן כלל משאבי גז ואנרגיה, אמר: "בחינת הסקטור כולו אני חושב שהיום לא התחדש כלום מלבד הכותרות של הרשות שהוסיפו שמן למדורה". בהתייחסות לישראמקו ציין: "ההמלצה של IBI מחמירה ביותר ובעצם משקפת את אי הוודאות לגבי ישראמקו. עד כה, אי הוודאות בתחום הייתה האם ימצאו גז וכמה, ועכשיו התווספה אי וודאות של כמה מס יחול על הסקטור, ומדובר באי וודאות שתישאר פה זמן לא קצר. ישראמקו לכשעצמה הייתה בין המניות הוודאיות יותר בסקטור, בעלת מאגר מוכח עם תוכנית עבודה מסודרת, ופתאום הוסיפו לה עז בדמות המס. כמו כן, יש לזכור כי ליתר המניות הבולטות בסקטור יש את לווייתן שישפיע עליהן, לישראמקו אומנם יש את דניאל, אך לא בטווח הקצר".

עומר ברוך, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות פריקו: "האינרציה של השוק תוביל להמשך הירידות בטווח הקצר בסקטור המניות הגז והנפט. בראייה לטווח ארוך, מניות הגז והנפט מהוות לאחר ירידות השערים הנוכחיות הזדמנות קנייה. המשקיעים שכחו שההמלצות של וועדת ששינסקי הן עדיין המלצות ולא החלטות. סביר להניח שחברות שחשופות בעיקר לקידוח תמר, כמו ישראמקו יזכו ליחס שונה כתגלית מוכחת לעומת חיפושי הגז שטרם הוכחה בהם יכולת ההפקה. למושקעים בחברות אלה מומלץ לקחת אוויר ולחכות לשינוי בסנטימנט, למי שבחוץ, הזדמנויות הקניה צפויות במהלך השבוע אם שוך סערת התמלוגים".

הכלכלנית הראשית של רשות ניירות ערך, ד"ר גיתית גור-גרשגורן, אמרה היום במסיבת עיתונאים: "חשוב למשקיע בשוק ההון להסתכל על התנודתיות החריפה הזו, על העלייה האדירה בשווי השוק, על הסיכון הגבוה בתחום ולעשות את ההערכה שלו. ראינו פה תופעות שנראות חריגות ביחס לענפים אחרים".

במפגש חשפה גור-גרשגורן נתונים לפיהן למרות הגידול החד בשווי השוק של חברות הנפט והגז המוסדיים מחזיקים רק כ-8.8% ממנו, היתר, מוחזק ע"י הציבור. לכתבה המלאה על חשיפת הציבור למניות הגז והנפט

מניית ישראמקו מרכזת היום את המחזור הגבוה בבורסה. בבית ההשקעות IBI הורידו היום את המלצתם למנייה ל"הפחת" ונקבו במחיר יעד בטווח של 33-47 אגורות, כתלות בגובה המיסוי הסופי. "המלצות הביניים של ועדת ששינסקי משנות מהותית את תמונת השווי של השווי שותפויות האנרגיה", אמר גיל בשן והתייחס לישראמקו בפרט: "הסיכון במחיר הנוכחי גדול". לסיפור המלא

במה שעשוי להיתפס גם כתגובה להמלצות ועדת ששינסקי, לראשונה מאז החלה לפעול בישראל, הזכיר ביום שישי מנכ"ל נובל אנרג'י צ'ארלס דיווידסון כי לצד הסיכוי הגבוה להצלחה צריך לדעת שעדיין מדובר בקידוח בעל סיכוי של 50% להיכשל. "אם קוראים את התקשורת הישראלית ניתן לראות שהם מתייחסים לקידוח כתגלית וזו טעות", אמר דיווידסון בוועידת האנרגיה הגלובלית של בנק אוף אמריקה-מריל לינץ'. לסיפור בהרחבה: בנובל מצננים את ההתלהבות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה