שבוע קשה למטבעות הזרים: הדולר שוב חזר לתחילת השנה, האירו צנח בשיעור החד ביותר מזה שנה
השקל המשיך להתחזק בחדות ביום שישי ושלח את הדולר לשערו בתחילת השנה ואת האירו לרשום את הירידה החדה ביותר מזה שנה, בעוד הספקולנטים חזרו לבדוק את מדיניות המט"ח של בנק ישראל, לאחר שזה הודיע בתחילת השבוע על הפסקת רכישות המט"ח הקבועות בשוק.
היום, יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי בישראל ובארה"ב. בשוק המקומי צפוי המדד לעלות עד 1%, זאת בעיקר כתוצאה מהעלאת המיסים העקיפים כגון המע"מ, היטל הבצורת ועוד. בחודש שעבר הפתיע המדד ועלה בשיעור כפול מהתחזיות.
הממוצע של החזאים במשק עומד על עליה של 0.7%-0.8% במדד יולי. אם המדד יפתיע שוב, וירשום עליה גבוהה בהרבה מהתחזיות, הלחץ על נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, לעלות את שיעור הריבית בסוף החודש או בספטמבר יעלה.
בארה"ב, יפורסם מדד המחירים לצרכן בשעה 15:30 (שעון ישראל). המדד צפוי לעלות ב-0.1%, כאשר טווח הערכות נעות בין מינוס 0.2% לעלייה של 0.3%. מדד הליבה, בנטרול מחירי המזון והאנרגיה, צפוי לעלות ב-0.2%.
בנק ישראל מפסיק את הרכישות הקבועות - הספקולנטים חוזרים
ביום שני האחרון אמר בנק ישראל כי הבנק יפסיק את הרכישות היומיות של 100 מיליון דולר אך ימשיך לפעול בשוק המט"ח "במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות".
הודעתו של בנק ישראל התקבלה בהפתעה בשוק המט"ח שכן הסוחרים אשר ראו בשינוי מדיניות הרכישות של פישר כ"אסטרטגיית יציאה" מהשוק, לא ציפו שהדבר יתרחש רק שבוע אחרי שהחל להתערב ביתר אגרסיביות.
הדולר השיל היום 0.76% מול השקל ושערו היציג נקבע בשער של 3.789 שקלים. השטר הירוק איבד השבוע 3.14% ורשם את הירידה השבועית החדה ביותר מאז השבוע שהסתיים ב-22 במאי, אז איבד הדולר 4.46%.
מגמה דומה נרשמה מול האירו - איבד 0.67% ושערו היציג נקבע על 5.4114 שקלים. בהסתכלות שבועית, האירו איבד 3.72 מול השקל - הירידה השבועית החדה ביותר מאז ה-30 במאי 2008.
בשבוע שעבר, הורגשה בשוק המט"ח המקומי מגמה הפוכה - של היחלשות השקל - כתוצאה משינוי מדיניות ההתערבות בשוק המט"ח ורכישות מסיביות של דולרים. הדולר התחזק ב-3.22% והאירו זינק ב-5.11%.
בעולם: הדולר ממתין ביציבות לנתוני המאקרו
במסחר בינלאומי נסחר ביום שישי הדולר ביציבות עם נטייה לעליות שערים טרם פרסום סדרה של נתוני מאקרו חשובים. מול האירו מוסיף הדולר 0.1% ומול הלירה שטרלינג הוא עולה ב-0.24%.
אחרי פרסום מדד המחירים לצרכן יקבלו המשקיעים שני נתוני מאקרו חשובים נוספים: מדד התפוקה התעשייתית לחודש יולי יפורסם בשעה 16:15 וצפוי להצביע לראשונה מאז תחילת המיתון על עלייה של 0.6% בתפוקה. בחודש שעבר רשם המדד ירידה של 0.4%.
אחריו, בשעה 16:55, יפורסם מדד סנטימנט הצרכנים של משיגן. המדד לחודש אוגוסט צפוי לעלות לרמה של 68.5 מרמה של 66 ביולי.
אתמול, קיבלו המשקיעים האמריקנים מספר נתוני מאקרו שליליים: בשוק העבודה נרשמה עלייה חדה מהצפי במספר הפונים החדשים לקבלת דמי אבטלה והמכירות הקמעונאיות רשמו ירידה חדה מהצפוי. מנגד באירופה, התקבלו מספר נתונים חיוביים: התמ"ג של גוש האירו התכווץ ב-0.1% ברבעון השני - פחות מהתחזיות, הודות לנתוני צמיחה חיוביים בגרמניה וצרפת.