אובר
צילום: טוויטר

אובר בשיא - עלתה 60% מתחילת השנה, האם זה יימשך?

על אף תחרות גוברת מצד שירותי רובוטקסי כמו Waymo וטסלה, מניית אובר זינקה ב-60% השנה והפכה לאחת מהמובילות במדד S&P 500; השוק מעריך את האסטרטגיה של שיתופי פעולה במקום עימות ישיר

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה אובר

מניית אובר Uber 0.83%   ממשיכה לשבור שיאים ולשכנע את וול סטריט שהיא כאן כדי להישאר, גם בעידן של תחבורה אוטונומית. השנה היא זינקה בכ-60%, כשהיא ממריאה לשיא כל הזמנים, ומצטרפת לעשר המניות עם הביצועים החזקים ביותר במדד S&P 500. מאחורי העלייה עומדים שיתופי פעולה עם חברות רובוטקסי כמו Waymo של אלפבית, התרחבות לתחומים כמו משלוחי מצרכים ואלכוהול, וצמיחה בשווקים חדשים.


בעוד ש-Waymo וטסלה מפתחות מערכות תחבורה אוטונומיות עצמאיות שפועלות כבר בערים מרכזיות בארה"ב, אובר בחרה בגישה הפוכה, לשתף פעולה במקום להתחרות. היא כבר פועלת עם Waymo באטלנטה ואוסטין, ומחזיקה בשורה ארוכה של שיתופי פעולה עם יצרני רכב ומפתחים טכנולוגיים ברחבי העולם. 


האופן שבו אובר פועלת - כמתווך שמרכז שירותים של שחקנים שונים בתחום התחבורה, במקום לפתח בעצמה את הטכנולוגיה ולשלוט בכל שלבי השירות, לא משכנעת את כולם. יש אנליסטים שסבורים כי בטווח הארוך השוק עשוי להישלט על ידי קומץ חברות אוטונומיה גדולות, שיספקו שירות ישיר לצרכן וידחקו החוצה פלטפורמות כמו אובר. למרות זאת, נכון לעכשיו, השוק מעניק גיבוי לגישה של אובר, והמשקיעים מצביעים ברגליים.


בינתיים, התחזיות לשנת 2025 צופות גידול של 15% בהכנסות, והחברה נהנית מדירוגים חיוביים מצד כ-75% מהאנליסטים. עם זאת, אחרי העלייה החדה במניה, שמגיעה כיום קרוב למחיר היעד הממוצע של 98 דולר, רבים סבורים שמרבית הפוטנציאל הקרוב כבר מגולם במחיר. אם מגמת ההתרחבות האסטרטגית של אובר תמשיך לשאת פרי, ייתכן שהיא תוכל לשמר את יתרונה גם בעידן התחבורה האוטונומית. אבל לאור קצב השינויים בענף, הדרך הזו רחוקה מלהיות בטוחה.


אובר מחפשת מנועי צמיחה

לאחרונה החברה הודיעה על מהלך אסטרטגי משמעותי: רכישת שליטה (85%) בחברת Trendyol GO הטורקית, המתמחה במשלוחי מזון ומצרכים, בעסקה המוערכת בכ-700 מיליון דולר. מהלך שמסמן את המשך מאמציה של אובר להרחיב את פעילותה בתחום משלוחי האוכל והמצרכים מעבר לשירותי ההסעות המסורתיים. עוד לפני כן, בסוף החודש שעבר הודיעה אובר על מגעים ראשוניים להשקעה ברכישת הפעילות האמריקאית של חברת הרכב האוטונומי הסינית Pony.AI, ובשיתוף פעולה עם מי שהיה אחד ממקימיה והמנכ"ל המיתולוגי שלה, טרוויס קלאניק. 


לפי הדיווחים, קלאניק עשוי להוביל את הרכישה בעצמו, כאשר אובר תספק מימון חלקי לעסקה. מדובר במהלך שיכול לספק לאובר דחיפה בתחום הרכב האוטונומי, אך כרגע נתפס כמהלך שלילי בעיניי המשקיעים שמורידים את המניה. לפי הדיווחים, קלאניק, שכיהן כמנכ"ל אובר עד הדחתו ב-2017 בעקבות בעיות פנימיות בחברה, הוא זה שעתיד לעמוד בראש הפעילות האמריקאית של Pony.AI אם וכאשר הרכישה תצא לפועל. קלאניק ממשיך במקביל להוביל את חברת CloudKitchens שהקים לאחר עזיבתו את אובר, מיזם בתחום המסעדות הווירטואליות. נכון לעכשיו, פרטי העסקה הפוטנציאלית טרם פורסמו, והמגעים נמצאים בשלב מוקדם. לא ברור האם אובר תיקח חלק ישיר כבעלת מניות ב-Pony.AI, או שמדובר רק בהשקעה לצורך ביצוע הרכישה - שתאפשר לקלאניק לנהל את החברה באופן עצמאי.


הדוחות האחרונים

התוצאות של אובר ברבעון הראשון של השנה היו מעורבות. החברה הצליחה להפתיע לטובה עם רווח של 83 סנט למניה, כמעט פי שניים מהתחזיות המוקדמות שעמדו על 51 סנט, הכנסותיה הכוללות הסתכמו ב-11.5 מיליארד דולר בלבד - מתחת לציפיות השוק ל-11.6 מיליארד. נתון מאכזב נוסף נרשם בהיקף ההזמנות הכולל, שהסתכם ב-42.8 מיליארד דולר.

קיראו עוד ב"גלובל"

אמנם מדובר בעלייה של 14% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך האנליסטים ציפו לסכום גבוה יותר של 43.1 מיליארד. יחד עם זאת, אובר הצליחה להגדיל את מספר הנסיעות והמשלוחים ב-18%, עם שלושה מיליארד נסיעות ומשלוחים ברבעון. החברה מייחסת את הגידול המשמעותי לעלייה במספר המשתמשים הפעילים מדי חודש בשירותיה השונים.

הרווח EBITDA של אובר עמד על 1.86 מיליארד דולר, בתוך טווח היעד שהציבה החברה בדוח הקודם מחודש פברואר. לקראת הרבעון הבא, אובר מפגינה אופטימיות זהירה וצופה גידול בהזמנות לטווח של 45.75-47.25 מיליארד דולר, ורווח תפעולי מתואם של 2.02-2.12 מיליארד דולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה