מטבע XRP; קרדיט: טוויטרמטבע XRP; קרדיט: טוויטר

ריפל (XRP) מגישה בקשה לרישיון בנקאות אמריקאי

חברת הקריפטו Ripple Labs, המוכרת כמפתחת טוקן ה־XRP ורשת התשלומים XRP Ledger, הגישה בקשה רשמית לקבלת רישיון בנקאות פדרלי בארה"ב ומעוניינת ללכת בעקבותיה של סירקל

רן קידר |
נושאים בכתבה XRP

חברת הקריפטו Ripple Labs, המוכרת כמפתחת טוקן ה־XRP ורשת התשלומים XRP Ledger, הגישה בקשה רשמית לקבלת רישיון בנקאות פדרלי בארה"ב. מדובר בצעד אסטרטגי שמציב את ריפל בשורה אחת עם Circle Circle Internet 4.72%  (המנפיקה את המטבע היציב USDC), שגם היא פועלת להסדרת פעילותה תחת רגולציה פדרלית ויצאה להנפקה מוצלחת לפני כחודש.

על פי הדיווח, הבקשה מחייבת את אישור משרד המבקר על המטבעות (OCC), הגוף המפקח על מוסדות בנקאיים לאומיים בארה״ב. אם תאושר, ריפל תוכל לפעול כבנק לכל דבר, ולשלב שירותים פיננסיים מסורתיים עם תשתית מבוזרת. בנוסף, החברה פועלת גם לקבלת חשבון ראשי בבנק הפדרלי (Fed Master Account), מה שיאפשר לה גישה ישירה לתשתית התשלומים של הפדרל ריזרב, ולהחזיק את עתודות המטבע היציב שלה ישירות בבנק המרכזי.

מעבר ל-XRP, ריפל מנהלת גם מטבע יציב צמוד דולר בשם RLUSD, שהושק באוקטובר 2024. למרות שהוא קטן משמעותית לעומת Tether ו־USDC, המטבע עדיין נחשב לאחד הגדולים בשוק, עם שווי שוק של כ־470 מיליון דולר. המטבע מפוקח ברמת המדינה על ידי רשות השירותים הפיננסיים של ניו יורק (NYDFS). קבלת רישיון פדרלי תאפשר לחברה לאחד את פעילותה הרגולטורית תחת פיקוח אחד, ולהתחרות ישירות בשחקנים כמו סירקל ו-Tether.

המהלך של ריפל מגיע ימים ספורים לאחר הכרזת סירקל על כוונתה להקים בנק נאמנות לאומי (National Trust Bank), במהלך שמסמן מגמה ברורה של חברות Web3 המבקשות לגשר בין תחום הנכסים הדיגיטליים לבין המערכת הבנקאית המסורתית. 

בעקבות הדיווח, מטבע ה־XRP רשם עלייה של 4% ונסחר במחיר של 2.26 דולר.

מאבק משפטי מתמשך מול רשות ניירות הערך

בזירה אחרת, בית המשפט הפדרלי בניו יורק דחה לפני כשבוע בקשה משותפת של ריפל ושל רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) להסדיר את התביעה האזרחית שהוגשה נגד החברה, ולהפחית את הקנס שהוטל עליה מ־125 מיליון דולר ל־50 מיליון בלבד. בהחלטת השופטת נכתב, "לבתי המשפט יש כבוד לנכונות הצדדים ליישב מחלוקות בדרכי שלום, אך אין להם סמכות לבטל פסיקות סופיות אשר קבעו הפרה של חוק פדרלי, אלא בנסיבות חריגות במיוחד, שלא התקיימו כאן". היועץ המשפטי של ריפל צייץ כי "הכדור בידיים שלנו שוב. החברה וה־SEC יכולות לערער על ההחלטה או למשוך את הערעור. חשוב לציין כי למרות המחלוקת המשפטית, מעמדה של XRP כטוקן שאינו נייר ערך לא השתנה לפי קביעת השופטת".

תחזית שאפתנית לעתיד: 14% מנפח SWIFT עד 2030

על אף העננות הרגולטורית, מנכ"ל ריפל, בראד גרלינגהאוס, הציג לאחרונה תחזית שאפתנית: עד שנת 2030, ה-XRP עשוי לתפוס נתח של 14% מנפח העברות הכספים הבינלאומיות שמבוצעות כיום באמצעות מערכת SWIFT. לדבריו, הפתרון של ריפל מציע לא רק מערכת הודעות, אלא כלי נזילות מבוסס בלוקצ'יין, שמאפשר גישור מיידי בין מטבעות, ללא צורך בחשבונות נפרדים מעבר לים. 

"אם ה-XRP ינהל את הנזילות הגלובלית, זה יעשה טוב ל-XRP וימצב אותו כתשתית נזילות". למרות ירידה של 7.5% מתחילת השנה, XRP רשם עלייה של כ־350% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והפך לאחד המטבעות בעלי הביצועים המרשימים ביותר בשוק הקריפטו.

קיראו עוד ב"גלובל"

המטבעות היציבים נמצאים במומנטום לאחרונה, בעקבות אישורו של ה-GENIUS ACT בסנאט האמריקאי, שמהווה את התשתית לרגולציה שתעודד שימוש רחב יותר במטבעות דיגיטליים צמודי דולר.

המהלך של ריפל משקף מגמה רחבה יותר מצד חברות קריפטו, השואפות להסדרה רגולטורית ברורה יותר ולשילוב עמוק יותר במערכת הפיננסית המסורתית. רישיון בנק יאפשר לחברות קריפטו לייעל העברות תשלומים, להפחית עלויות על ידי עקיפת בנקים מתווכים, ואולי יותר מהכל, יהווה חותמת של לגיטמציה, לאחר שנים שבהן טענו החברות להסדרה לקויה מצד הרשויות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה