ביוסל מציגה - קריסה: נחתכה ב-40% בחודש, מאז ההודעה על השת"פ עם פייזר

שלמה גרינברג: "החלום נגמר, עכשיו מתחילה ההתעוררות". מניית ביוסל עולה היום כחלק מהעליות החדות במדד היתר 50. למרות הצניחה, גרינברג מוסיף כי "יש שם עוד חלומות בפוטנצייה"
יונתן גורודישר |

מניותיה של חברת ביוסל, המחזיקה בפרוטקליס (19.04%), נחתכו בחדות בחודש האחרון וירדו בכמעט 40% מאז הודיעה פרוטליקס על הסכם לשיתוף פעולה עם ענקית התרופות פייזר, בתחילת חודש דצמבר. המניה נמצאת במרחק של כמעט 50% מהשיא אותו רשמה בתחילת נובמבר. גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, לא מופתע מהירידה החדה, אך מצד שני מציין כי יתכנו עוד הפתעות בעתיד.

בתחילת חודש דצמבר הודיעו פרוטליקס (סימול: PLX) ופייזר (סימול: PFE) על הסכם לשיתוף פעולה בפיתוח ושיווק האנזים טליגלוצראז אלפא, המשמש לטיפול במחלת הגושה. במסגרת ההסכם, פייזר קיבלה רשיון בינלאומי בלעדי לשיווק התרופה, כשפרוטליקס תשווקה רק בישראל, בה ריכוז גבוה יחסית של החולים. בנוסף, פרוטליקס תקבל תשלום על השלמת שלבים שונים, המכונים "אבני דרך". נציין בהקשר זה כי פעילות היחידה של ביוסל כיום הוא אחזקה בכ-19% מפרוטקליקס. השת"פ עם פייזר - הכתבה המלאה

החלום ושברו

"כבר כשמניית פרוטליקס הייתה במחיר של 12 דולר אמרתי שזה מוגזם", כך אמר היום גרינברג. לדבריו, העסקה עם פייזר גרמה להצפת ערכה האמיתית של פרטליקס. "למעשה, החלום נגמר", הוסיף גרינברג. "כרגע יש לפרוטליקס פלטפורמה אחת על השולחן שתומחרה על ידי פייזר, כשעכשיו מתחילה ההתעוררות מהחלום".

מחלת הגושה הינה מחלה גנטית בה מצטבר חומר שומני בגוף בעקבות מחסור באנזים. החולה במחלה מקבל כיום את האנזים החסר לאורך כל חייו. כיום פועלות שתי חברות נוספות בתחום זה, חברת ג'נזיים השולטת בכ-80% מהשוק, וחברת שייר.

"פייזר יודעת למכור"

"יש כ-5,000 חולים בעולם, כשהתרופה עולה 250 אלף דולר... שוק של כמיליארד ורבע דולר בסך הכל הנשלט היום על ידי ג'נזיים", מוסיף גרינברג. לדבריו, למרות שהטיפול שמציעה פרוטליקס הינו טוב יותר מזה של ג'נזיים, יש משמעות מכרעת לשליטה בשוק ולכן החבירה לפייזר הינה צעד חיובי. "זה כמו שמחר תבוא חברה עם תרופה טובה יותר מהקופקסון... מבחינה זו חכם שפרוטליקס הכניסה את פייזר, פייזר יודעת למכור", אמר גרינברג, אך הוסיף כי "גם אם פייזר תצליח לחלוש על 50% מהשוק, לפי ההסדר בין החברות פרוטליקס לא תקבל יותר מ-40%, כ-150 מיליון דולר". לדבריו, גם שלבי ההסדר עם פייזר לוחץ על מחיר פרוטליקס, ומכאן על ביוסל. "במידה ובפייזר יודיעו שפרוטליקס לא עמדה בציפיות, היא לא תקבל תשלום. אם היא תצליח המניה תזנק, אבל לא תחזור לשיא עד שתפותח פלטפורמה חדשה", מסביר גרינברג.

מניית פרוטליקס סגרה ביום חמישי, יום המסחר האחרון בניו יורק, בשער של 6.62 דולר. באשר לירידות החדות בביוסל, ציין גרינברג כי "ביוסל צריכה לרדת יותר מפרוטליקס, היא מחזיקה רק ב-20%".

"יש שם עוד חלומות בפוטנציה"

כיום, טוען גרינברג שמחירה המעשי של מניית פרוטליקס צריך להיות כ-3 דולר, אך בשל הפוטנציאל שקיים בה מעריך שהתחתית היא באיזור של 6 דולר. עם זאת, גרינברג מציין כי בפרוטליקס לא קופאים על השמרים וממשיכים לפתח דברים שונים, מלבד הטיפול בגושה. "יש שם עדיין חלומות בפוטנצייה", ציין.

על פי הערכות, בעולם ישנם כ-5,000-6,000 חולים במחלה, כשהערכות אופטימיות מדברות על פוטנציאל של עד כ-10,000 חולים. כאמור, רק בישראל נמצאים כ-5%-10% מהחולים, זאת מכיוון שמחלת גושה הינה מחלה תורשתית הנפוצה ביותר בקרב יהודים אשכנזים.

עד לשנת 2000 ביוסל עסקה בפעילות תעשייתית בתחום המזון, בשילוב השקעות שונות. החל משנת 2000 אין בחברה כל פעילות והיא מהווה דרך להשקעה בפרוטליקס כיוצא מהחזקה של כ-19% מהון המניות המונפק והנפרע של פרוטליקס.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה