רון אייכל מעדכן תחזיות: השנה צפוי מיתון אך כבר ב-2010 נשוב לצמוח

הכלכלן הראשי של מיטב: "הואיל והשקל נסחר בסמוך לשוויו "ההוגן" אין סיבה מובהקת אשר צריכה להביא לכדי פיחות או ייסוף משמעותי של השקל"
קובי ישעיהו |

בעקבות נתוני המאקרו כלכלה השליליים על כלכלת ישראל שפורסמו בימים האחרונים, עדכן היום הכלכלן הראשי של מיטב, רון אייכל, את תחזיותיו לגבי צמיחת המשק הישראלי השנה וב-2010.

אייכל אומר כי קיים פער של כ-6 חודשים בין מחזור העסקים האמריקאי לזה הישראלי. בכדי לאשש את קיומו של פער בן שני רבעים בדק אייכל את קיומו של קשר סטטיסטי בין מדד ה-ISM היצרני האמריקאי למדד הייצור התעשייתי של ישראל, בעשור האחרון. מהבדיקה עולה, כי מתקיים פער של 6 חודשים בין מחזור העסקים של הכלכלה האמריקאית לזו הישראלית. כלומר, המחזור הכלכלי האמריקאי מקדים, ב-6 חודשים, את זה הישראלי.

המשמעות הנובעת מממצא זה, אומר אייכל היא כפולה. ניתן להסיק כי הכלכלה הישראלית משולבת בצורה משמעותית בכלכלה האמריקאית. כלומר, נדרש כי המשק האמריקאי יצא מהמיתון בכדי שהמשק הישראלי יעלה לפסי צמיחה.

מסקנה נוספת: ידרשו 2 רבעים של צמיחה בארה"ב, בהם מדד ה-ISM יימצא מעבר לרף ה-50 נקודות, עד אשר נתחיל לראות את הכלכלה הישראלית חוזרת לפסי צמיחה.

אין ספק, אומר אייכל, כי הכלכלה הישראלית נפגעה, ברבע הרביעי, בצורה ברורה מההאטה העולמית, שגרמה ליצוא לרדת בשיעור חד, ולהתכווצותה של ההוצאה הפרטית. "באופן ממצה, ניתן לומר כי הסביבה הכלכלית בישראל מחריפה והמיתון בכלכלה הישראלית הוא כבר עובדה מוגמרת".

בראייה לשנת 2009, במיטב מצפים להתכווצות של הכלכלה הישראלית בשיעור של 1.0% (תחזית בנק ישראל עומדת, נכון להיום, על צמיחה שלילית של 0.2%). הפעילות הריאלית תושפע מחולשה ביעדי היצוא המרכזיים של ישראל, הוצאה פרטית חלשה המושפעת לרעה ממצבו ההולך ומדרדר של הצרכן הישראלי וגם ממחנק אשראי.

יתר על כן, "את השפעת החולשה הכלכלית אנו עתידים לראות גם בתוצאות הכספיות של החברות הציבוריות, אשר צפויות להידרדר משמעותית, לעומת רמתן במחצית הראשונה של 2008. שיפור מסוים בפעילות הכלכלית צפוי להתרחש בצורה הדרגתית במהלך שנת 2010. עם זאת, אנו צופים כי הצמיחה בשנה זו תסתכם ב-1.8% בלבד. כלומר, היציאה מהמיתון העולמי וגם בישראל תתרחש על פני מספר רבעים".

אייכל לא שוכח לסייג ואומר כי "עקב הדינאמיקה המהירה של המגמות הכלכלית, ובעצמה שלא אפיינה בעבר תקופות האטה, הפער בין התחזית הנוכחית לצמיחה בדיעבד, עלול להיות משמעותי".

בנוגע לאינפלציה מעריכים במיטב כי מדד המחירים לצרכן יעלה בשנת 2009 בשיעור של 0.5%. בנק ישראל ימשיך להפעיל מדיניות מוניטרית מרחיבה במהלך 2009. זו תבוא לידי ביטוי באמצעות קיצוץ נוסף של הריבית המוניטרית עד לכדי 0.5% והשארתה ברמה זו, במהלך השנה.

על שוק המט"ח אומר אייכל כי "הואיל והשקל נסחר בסמוך לשוויו "ההוגן" אין, לדעתנו, סיבה מובהקת אשר צריכה להביא לכדי פיחות או ייסוף משמעותי של השקל. בהתאם לכך, אנו לא מוצאים כי לטווח של 24-12 חודשים ההשקעה בדולר האמריקאי היא מעניינת במיוחד. יחד עם זאת, הואיל ופער הריביות בין ישראל לארה"ב צפוי להצטמצם בחודשים הקרובים והתערבות בנק ישראל בשוק המט"ח נמשכת, אנו מעריכים כי השקל יימצא בחודשים הקרובים ברמה הגבוהה מ-4 שקלים לדולר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה