מניות הדשנים זולות ? "כשמסתכלים על הטווח הארוך יש עוד מקום לרדת"

כך לדברי אנליסט סחורות בכיר בארה"ב. גלעד אלפר מאקסלנס: יבולי שיא של אורז בצירוף המצב הכלכלי המדרדר הופכים את השימוש בדשנים לבעייתי
קובי ישעיהו |

בשבועות האחרונים התפרסמו מספר הערכות של אנליסטים המסקרים את מניות הדשנים בארה"ב, וגם את מניית כיל בארץ, לפיהן המניות זולות יחסית בהסתכלות ארוכת טווח, בעיקר מכיוון שהן נסחרות כעת במכפילים נמוכים של 6-7 לשנה שעברה וגם לרווחים הצפויים בשנת 2009.

ובכן, אנליסט בכיר לתחום הסחורות בארה"ב, מאט באדיאלי (Matt Badiali ) חושב אחרת. בתשובה לשאלה שנשלחה אליו על ידי אחד מקוראי הניוזלטר שהוא מפיץ בנושאים שונים הקשורים לסחורות (הוא מסקר בעיקר נושאים הקשורים לנפט וגז טבעי) הוא אומר שאת מחירי חומרי הגלם המשמשים את חברות הדשנים, כגון סלע הפוספאט, אשלג או חנקן צריך לנתח בהסתכלות ארוכת טווח.

מחירי השנתיים האחרונות, לדעתו, אינם מייצגים מכיוון שהתנפחה לה בועה במחירי הסחורות בכלל, ובתוכם גם מחירי סחורות הבסיס שבהן עושות שימוש יצרניות הדשנים. אלה קפצו פי 3 בשנתיים. הסתכלות אמיתית יותר היא על מחירי 10 השנים האחרונות. כשעושים את זה מתקבלת התמונה הבאה: פוטאש (סימול: POT) נסחרת במכפיל 45, מוזאיק (סימול: MOS) במכפיל 37 ואגריום (סימול: AGU) במכפיל 27.

"יש למניות הדשנים עוד מקום לרדת. אנחנו יוצאים מבועה ענקית במחירי הסחורות ונכנסים לתוך מיתון כלל עולמי שקשה לדעת עד מתי הוא יימשך, כיצד הוא ייגמר ומה יהיו ההשלכות שלו. לכן, הרווחים של חברות הדשנים יכולים להמשיך לרדת ואיתם גם מחירי המניות", אומר באדיאלי.

בנקודה זו אולי כדאי להזכיר שמניות הדשנים נסחרו בדרך כלל במכפילים של 9-11 בממוצע רב שנתי.

נציין כי האנליסט גלעד אלפר מאקסלנס עדכן אתמול כי סוכנות המזון של האו"ם פרסמה דו"ח שמצביע על עלייה משמעותית במלאי האורז בעולם. על פי הדו"ח, עליות המחירים בשנה שעברה גרמו לעלייה בשטחי הזריעה של האורז. זאת, בצירוף מזג אויר נוח, העלו את הכמות הצפויה של יבולי האורז בצורה משמעותית.

כתוצאה מהעלייה ביבולים, הדו"ח צופה כי מלאי האורז בשנת 2009 יגיע לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2002. עוד, הדו"ח מניח שרוב המלאי יצבר בסין ובהודו. על פי הדו"ח, מחיר האורז ממשיך להיות גבוה יחסית (יחסית לשנת 2007 וגם יחסית למחיר החיטה) בשל התערבויות ממשלתיות ומכסים. אולם כתוצאה מייבולי השיא, מחברי הדו"ח מניחים כי סביר שתהיה הגמשה של ההתערבות הממשלתית ולכן ירידה במחירי האורז.

מעניין, אומר אלפר, שההנחה לעלייה במלאים לא נעשית על רקע הנחות של ירידה בצריכה בשל המצב הכלכלי. למעשה מחברי הדו"ח מניחים כי המצב הכלכלי יחייב את נטישת הבשר לטובת מוצרי אוכל פשוטים יותר.

המסקנה של אלפר: יבולי שיא בשנת 2008 בצירוף המצב הכלכלי המדרדר הופכים את השימוש בדשנים (בעיקר דשנים יקרים שמסרבים לרדת במחיר - כמו אשלג) לבעייתי מבחינת כמויות הדשן ותזמון ההתאוששות בסקטור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה