כלל פיננסים מזהירה מהזהב: "עדיף לחפש אלטרנטיבות פחות נוצצות אך יותר יציבות"
על רקע העליה החדה במחירי הזהב בשבועות האחרונים פרסם אנליסט המאקרו לשווקים בינלאומיים של בית ההשקעות כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ', סקירה בה הוא מעריך שיש כיום השקעות יותר אטרקטיביות מהזהב.
להערכתנו, אומר כהנוביץ', "מאחורי עליית מחיר הזהב קיים חשש מוצדק, אך כמו כל עליית מחיר עלינו לבחון האם העלייה איננה מוגזמת. על שאלה זו קשה מאד לענות ולכן היא הופכת את ההשקעה בזהב לפחות בטוחה משנדמה אף על פי שיתכן מאד שמחירו ימשיך לעלות ואף משמעותית.
"מאידך, עדיף לדעתנו לחפש אלטרנטיבות השקעה פחות נוצצות אך יותר יציבות. אחת מהן היא הכסף, שבמידה ויתברר שהפחד מהמשבר היה מוגזם או בסיומו, הכסף ייתמך ע"י ביקושים ריאליים בניגוד לזהב שהשימושים הכלליים שלו די קטנים ועלול לחטוף חבטה קשה".
כהנוביץ' מספק היבט מעניין: בשנת 2000 אם הייתה ברשותכם אונקיית זהב הייתם יכולים לרכוש תמורתה 5 מניות של סיטי (סימול: C). היום אתם יכולים להחליף את אותה אונקייה ב-513 מניות כאלה ועוד תקבלו עודף. הקיצוניות הזאת נבעה כמובן הן מנפילתה של מניית סיטי והן מעלייתו של מחיר הזהב, אך היחס לא ניתן לתפיסה, שכן סיטי נתפסה כאחד הגופים הבטוחים בעולם, אף יותר ממדינות מסויימות.
עוד אומר כהנוביץ' כי היסטורית, היה הזהב עבור משקיעים מפלט משחיקת הדולר והקורלציה בניהם לרוב הפוכה. לאחרונה מתרחש מצב נדיר יחסית בו מחיר הזהב עולה למרות התחזקות הדולר. קורלציה חיובית כזו כמעט ולא הייתה בעשור האחרון.
ההסבר העיקרי לכך הוא שהזינוק בזהב לא מתרחש ברובו בגלל חשש אינפלציוני (ובשוק באמת מגולמת דפלציה) אלא כנראה בעיקר בשל בריחת המשקיעים לנכסים בטוחים בכלל. הזהב הינו המתכת היחידה שעלתה בשנת 2008, הדולר למרות הזרמות ההון והגרעון הגדל עדיין נחשב נכס בטוח ע"י מספיק משקיעים. וכך אנו עדים לבריחה של המשקיעים משאר סחורות, אפיקי המניות והנדל"ן אל הזהב ואל הדולר במקביל.