שוק הנגזרים מאותת: השלב השני של התיקון נכנס לפעולה
לפני שבוע, כתבתי על כך שבורסת הסחורות של שיקגו צפויה לצאת בהודעה דרמטית בה היא תדרוש מהסוחרים בחוזים העתידיים להגדיל את הביטחונות אותם הם מעמידים. למרות שעד כה הדבר לא קרה, הסימנים בשווקים מאותתים היום כי הדבר קרוב מתמיד. השמועות כמובן גועשות.
אחד מהסממנים החזקים ביותר הוא מספר הפעמים הרב שאנו נתקלים במשפטים הונאה, גניבה ומסחר מוטעה. הסימן המובהק השני הוא, חזרת השימוש במילה "בועה" לצד הצגת מחירי הסחורות המופקעים.
להגדיל את הביטחונות, מה בעצם הכוונה? כיום, אחד מהמכשירים הפיננסים הנפוצים ביותר בשוקי ההון הינו מסחר בנגזרים, על כל רבדיו. ממסחר בחוזים עתידיים על זהב, נפט וסחורות בכלל, דרך מסחר בחוזים על ריבית ה'פד', אופציות על מניות וחוזים על מרווחים.
השימוש בכלים אלו נועד בראשיתו לגידור מפני ירידה או עלייה במחירי הסחורות ולאחר מכן גם כדי לשכלל את שוקי ההון ולהעניק אפשרות להרוויח גם משוק יורד. כדוגמא נסתכל על השימוש שעשה הסוחר שרכש אופציה על מניית בר סטרנס בעלות של 125 אלף דולר בעוד הוא מהמר שהמנייה תרד מתחת ל-10 דולר ממחיר של 60 דולר. שבוע מאוחר יותר נמכרה (עדיין לא סופית) החברה לפי מחיר של 2 דולרים למנייה (ורק נזכיר שב-Bizportal היינו הראשונים להתריע על המהלך של סוחרי האופציות בימים שקדמו לקריסת הבנק).
אבל מה קורה כשהשימוש בכלים אלה נעשה על מנת להטות את השוק או על מנת ליצור מינוף גבוה מאוד ולנפח את השוק.
ניקח דוגמא אקטואלית מהמגרש של הגדולים. קרדיט סוויס (סימול: CS), הודיע היום כי בביקורת פנימית שערך הבנק נמצאו טעויות תמחור שבוצעו ע"י "מספר קטן" של סוחרים. נחזור חודשיים אחורה - ענק הבנקאות הצרפתי, סוסייטה ז'נרל חשף שהסוחר בנגזרים, ג'רום קרווייל, פתח פוזיציות במסחר בחוזים עתידיים על המדדים המובילים באירופה בסך של 73 מיליארד דולר.
טוב, לענייננו. מתחילת 2008 אנו רואים את הבורסות ברחבי העולם קורסות. באסיה, שנחאי הצליחה לרדת כבר 28%, הונג קונג צנחה 21%. באירופה, הדקס הגרמני ירד 21%, הפוטסי 100 צנח 14%. בארה"ב, הנאסד"ק צנח 16.7%, הדאו ג'ונס נפטר מ-8.8%. אצלנו ברמה המקומית, ת"א 25 ירד 17.7% בעוד מדד צנח ביותר מ-30%.
מנגד, הסחורות מטפסות ללא הפסקה, הזהב קבע שיא חדש מעל 1040 דולר לאונקיה, הנפט טיפס ונגע ב-112 דולר לחבית וזה עוד לפני שאני נכנס למחירי סחורות המזון שהרקיעו לשחקים.
מה אני מנסה לומר? זה שראינו כאן 2 פעולות הפוכות, אחת עולה והשניה יורדת, פעולה שתודלקה בעיקר מהמסחר הגובר בנגזרים.
הרבה מניות הולכות להיזרק אל השוק
עכשיו, תדמיינו מצב בו משקיע שעד כה היה צריך להעמיד 100 דולר על מנת לסחור בסחורות לפי שווי של 1000 דולר צריך להעמיד 750 דולר, או סוחר שרוצה להרוויח ממסחר באופציות על מניות נאלץ לשים ביטחונות גבוהים יותר, ותחשבו מה יקרה בשוק.
אתמול מאוחר בלילה, הודיע אחד הברוקרים המובילים בלונדון ללקוחותיו להוסיף כמות כסף משמעותית על-מנת לכסות את הפוזיציות שלהם במסחר בנגזרים. צעד שגרר חששות, כי מיליונים של מניות יזרקו אל השוק.
חברת הברוקראז' הבריטית, אמ.אף גלובל, הודיעה אמש ללקוחותיה, כי הביטחונות ("margin") על מסחר במרווחים (CFDs) יעלה באופן משמעותי - על מדד הפוטסי סמול קאפ והמניות האמריקניות יצרכו המשקיעים לשים 90 אחוזים ועל הפוטסי 250 ומניות אירופאיות ידרשו ביטחונות של 75 אחוזים, זאת בהשוואה לביטחונות של 25% אותם היו צריכים המשקיעים להעמיד עד כה.
הלקוחות קיבלו 2 אפשרויות, להשלים את הכספים הנחוצים במהלך היום או לסגור את הפוזיציות.
הצעד של אמ.אף גרר אחריו חשש מוצדק, כי התנודתיות בשוק תעלה בעוד משקיעים שלא יצליחו לגייס מזומנים או להעביר את השקעותיהם לברוקרים אחרים יאלצו לסגור את הפוזיציות. "אתה עומד לראות הרבה מכירות מאולצות", אמר ברוקר מוביל מלונדון.
אבל מה יקרה עם ספקי מסחר נוספים של CFD או מוצרי נגזרים אחרים יגדילו את דרישות הביטחונות. "אתה מסוגל לדמיין את עצמך נכנס היום לבנק ומבקש ללוות כסף כדי לקנות מניות רק ב-1.5 אחוזים מעל שיעורי ריבית הבסיס?", שאל הברוקר.
סימן נוסף הוא התערבות הרגולטורים. הרשות לשירותי הפיננסים באנגליה הודיעה השבוע, כי הקימה צוות חקירה לבדיקת השימוש לרעה במסחר. הרגולטורים ציינו: "אנחנו לא נסבול שהמשתתפים בשוק ינצלו את תנאי השוק העכשווים כדי לפגוע בשוק ע"י הפצת שמועות שקריות ולסחור בהתאם להם".
אתמול, היו אלו הרגולטורים בלונדון שהודיעו על חקירה על סקטור הבנקאות הבריטי, הכוללים את בנק המשכנתאות הגדול ביותר HBOS PLC (סימול: HBOS).
כולנו ראינו מה קרה ביום שלישי האחרון לאחר שבר סטרנס נגעה בתחתית וכל תשומת הלב עברה מייד לליהמן ברדרס (סימול: LEH) שראתה את מניותיה צונחים בכמעט 50% רק ברקע לספקולציות על בעיות נזילות. ספקולציות, שמועות, עוד 2 מילים, שאין מה לעשות, נוכחותם חובה בימים אלו. אני רק אציין, ששמה של UBS גם לאחרונה נשמע בחדרי חדרים, לאחר שספקולציה שרצה בשוק גרסה, כי פקידי ממשל של מדינה כלשהי פנו חברות ברוקרים גדולות ואמרו "במידה ובקרוב תשמעו הודעה שלילית אל תלחצו, אנחנו נדאג שהבנק ישאר על הרגלים".
וזה בדיוק הבעיה של המשבר הנוכחי, קשה להעריך מי הבא בתור לחטוף את המכה. אבל מה שבטוח, עכשיו כבר מאיימים על הסוחרים עצמם, אלו שפועלים ברקע בשימוש "במכשירים פיננסים מתוחכמים", והמכה הפעם עשויה להיות כואבת אולי אף כואבת כמו הראשונה.
* אין בסקירה זו המלצה לקנייה או מכירה של ני"ע או מכשיר פיננסי כלשהו. כל הכתוב להלן הינו דעתו של הכותב בלבד.