התזמון של בן ברננקי: מ-50 השנים האחרונות ניתן להסיק - הפעם הפחתות הריבית לא הספיקו
חצי שנה ו-5 קיצוצי ריבית עברו על הכלכלה האמריקנית מאז חודש ספטמבר, 2007, אז החל ה'פד' במהלכי קיצוצי הריבית לראשונה מאז תחילת העשור. למרות זאת, המשקיעים בוול סטריט מביעים אדישות עד כה למהלכיו של ה'פד' והמדדים המובילים לא מצליחים להתאושש מהטלטלה שחוו.כנראה שלא במקרה מבצע ברננקי מהלכים נוספים בכדי להחזיר את הנזילות ולתמוך בצמיחה.
מאז חודש ספטמבר, הבנק המרכזי של ארצות הברית הוריד את ריבית הבסיס לרמה של 3% מרמה של 5.25%. ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב עתידה להתכנס שוב ב-18 למרץ, בשבוע הבא, וצפויה להוריד שוב את הריבית. יש לציין, כי פגישתם הבאה של הפדרל ריזרב תסמן את יום החצי שנה לקיצוץ הריבית הראשון.
מאז הורדת הריבית הראשונה בחודש ספטמבר 2007 ועד נעילת המסחר אמש (ב') מדד ה-S&P500 איבד 16.2% מערכו. בתוך כך, המדד הציג את ביצועיו הגרועים ביותר לאחר סידרת קיצוצי ריבית מאז שנות ה-50.
סאם סטובל, אסטרטג השקעות בכיר ב-S&P, חזר אחורה בזמן ובדק את מצבו של השוק כחצי שנה לאחר סידרת קיצוצי הריבית של ה'פד'. סטובל גילה כי מדד ה-S&P500 הציג בדרך כלל עליות שערים ממוצעות של 12.3% ב-7 מתוך 11 הפעמים מאז 1954, ועליות של 7.6% מאז שנות ה-80.
ומה בדבר מדד מניות הטכנולוגיה? מאז ספטמבר 2007 צנח מדד הנאסד"ק בשיעור של 18.2%. בתוך כך, הציג המדד האמור את הירידה החדה ביותר מאז המיתון בשנת 1990, אז רשם ירידה של 22.6%.
סטובל בדק את מדד הנאסד"ק מאז שנת הקמתו ב-1971 וגילה כי הוא רשם עליות שערים ממוצעות של 15.6% בתוך חצי שנה ב-4 מתוך 7 פעמים שה'פד' חתך את הריבית, כאשר משנות ה-80 היו אלה עליות של 11.5%.
מאז חודש ספטמבר 2007 השיל מדד הדאו ג'ונס 14.6% מערכו - הירידה החדה ביותר מאז שנת 1932, אז הציג מדד הדאו ג'ונס ירידה של 37.5% חצי שנה לאחר תחילת הורדות הריבית מצד ה'פד'.
המגמה שהציג מדד הדאו ג'ונס לא שונה בהשוואה למדדים שהוזכרו. הדאו רשם עליות שערים ממוצעות בשיעור של 11.7% ב-13 מתוך 18 הפעמים, כחצי שנה לאחר קיצוץ הריבית הראשון.
"אחת הסיבות לקושי התאוששות המדדים, חודשים לאחר המהלכים המוניטרים של ה'פד', היא שהכלכלה לא הציגה עדיין סימני התאוששות", הסביר ראיין דטריך, אסטרטג ב-Schaeffer.
למעשה, הכלכלה האמריקנית אף הידרדרה מאז קיצוץ הריבית הראשון. נתון צמיחת התמ"ג הציג לרבעון הרביעי הציג עלייה אנמית של 0.6%, וציפיות הנתון לרבעון הראשון מסמנות על הצטמקות נוספת בשיעור הצמיחה. כמו כן, שיעור האבטלה בחודש פברואר הציג עלייה, בנוסף לירידות המחירים בשוק הדיור, היקף מכירות קמעונאיות מצומצם ועלייה בשיעורי העיקולים. כל זאת, ועוד לא הזכרנו את מחירי האנרגיה הגואים, ערך הדולר האמריקני הצונח ודוחות כספיים מאכזבים.
"נתונים אלו רק מחזקים את ההרגשה כי ה'פד' חיכה זמן רב מידי לפני שהחל להוריד את שיעורי הריבית", ציין סקוט ארמיגר, מנהל תיקי השקעות ב- Christiana Bank & Trust. "המדדים המובילים לא הציגו עליות שערים מכיוון שזה כבר היה מאוחר מידי", הסביר ארמיגר. "עד שהפד כבר הוריד את שיעור ריבית הבסיס, הצרכנים היו כבר מרוששים", הוסיף ארמיגר.
במקביל, המערכת הבנקאית החמירה את הסטנדרטים למתן הלוואות, ולא ניצלה את נזילות הכספים העודפת לטובת הרחבת יכולת מתן ההלוואות.
ייתכן שהפתרון נמצא במשבר של שנת 2002-2001, אז המדדים השהו את תגובתם. לאחר 11 קיצוצי ריבית התחילו המדדים לעלות. נזכיר, כי בשנת 2001 ה'פד' קיצוץ את שיעור הריבית מרמה של 6.5% לרמה של 1.75%.
"אין ספק שאנו שרויים במשבר פיננסי, אך סביר להניח כי תיתכן תפנית כמו בשנת 2002", הסביר ביל סטון, אסטרטג השקעות בכיר ב-PNC.