בעקבות התרסקות הדולר: יצואני ההייטק יפסידו 3 מיליארד שקל

בעקבות ההפסדים, מתגברות הערכות כי צמיחת הייטק תרד מ-20% ב-2006 ל-7% בלבד בשנת 2007
דותן לוי |

בשנת 2007 יפסידו יצואני ההייטק כ-3 מיליארד שקל בשל התרסקות הדולר, (בהנחה ששער הדולר ישאר ברמתו הנוכחית). כך עולה מתחשיב שערכו כלכלני התאחדות התעשיינים.

מדובר בהפסד יצוא בשל אובדן עסקאות בגין פגיעה בכושר התחרות של ההייטק, (הפסד של כ-690 מליון דולר) והפסד מכירות בשוק המקומי, (הפסד של כ-67 מליון דולר) בשל שיפור כושר התחרות של היבוא המתחרה.

כלכלני התאחדות התעשיינים מעריכים, כי החלשות הדולר וההאטה העולמית תגרום השנה להאטה משמעותית בקצב צמיחת יצוא ההייטק, מ-20% אשתקד לגידול של 7% בלבד בשנת 2007. כך שתרומת ההייטק לסך הגידול ביצוא התעשייתי, ירד מ-90% בשנים 2005 - 2006, לכ-40% בשנת 2007.

דוד יטיב - מנכ"ל חברת ההייטק "פייטון", המייצאת שנאים פלאמרים (שנאים מגנטיקה מודרנית לתדר גבוה) לכל חברות התקשורת הגדולות ברחבי תבל - מסר להתאחדות התעשיינים כי החלשות הדולר היתה סיבה עיקרית לתהליך פיטורי העובדים בחברה וכי במצב הנוכחי תהליך צמצום מצבת העובדים ימשך. "בחודש נובמבר 2006, העסקנו בחברה 220 עובדים, צמצמנו ב-22% את מספר המועסקים ל-180 עובדים והתהליך ימשך".

עוד אמר, כי "היחלשותו הרבה של הדולר מעודדת את חברתינו להאיץ את תהליך מעבר הייצור שלנו לסין. (התהליך החל לפני כשנתיים כדי להיות קרובים ליעד המכירות)".

יטיב הוסיף, כי "95% מהמכירות שלנו הן ליצוא, מתוכן כ-80% לגוש הדולרי. (מדובר ביצוא שהגיע אשתקד ליותר מ-20 מליון דולר)". "היות וההוצאות בישראל של כ-2 - 2.5 מליון שקל בחודש הן שקליות (שכר, ארנונה, מיסים, וכו'). הדבר מגדיל את ההוצאות מחד ומקטין מאוד את ריווחיות החברה, מאידך. כמו כן, מצב זה מסכן חלק מכדאיות הייצור בארץ".

לדעתו, על הממשלה למצוא פתרון עקיף למצב בלתי נסבל זה כגון הורדת מיסים והורדת הוצאות שקליות ליצואנים.

אמיר חייק, מנכ"ל ונשיא חברת "אלקטרוניקס ליין 3000", אמר להתאחדות התעשיינים: "החברה שלנו מייצרת מערכות אבטחה מתוחכמות לבתים, מייצאת 99% מתוצרתה לחו"ל, חלקו לגוש הדולרי. מרבית ההכנסות של חברתנו הינן צמודות לדולר ואילו ההוצאות, חלקן צמודות לדולר וחלקן הגדול צמוד לשקל.

"מצב זה, גורם לשחיקה ברווחיות, לפגיעה בכושר התחרות ולהפעלת לחץ על תזרים המזומנים של החברה שלנו. זה גם מפעיל לחץ על היכולת שלנו להשקיע בכיוונים שהיינו רוצים".

לדעתו, התרסקות הדולר עלולה לגרום להשקעות של חברות ישראליות שהיו צריכות להתבצע בארץ, לנדוד למקומות אחרים בעולם, כדי לפצות על השחיקה ברווחיות.

חייק סבור, כי הממשלה אינה צריכה להתערב בשער החליפין, אך עליה לסייע ליצואנים בדרך אחרת - ע"י הגדלת תקציבי המו"פ, הגדלת תקציבי הסיוע לשיווק לחו"ל והגדלת תקציבי הסיוע בחוק לעידוד השקעות הון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה