הצעת חוק הסדרים במשק המדינה לשנת הכספים 2008

ביום 15.10.2007 פורסמה הצעת חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2008), התשס"ח-2007. תקציר מאת עו"ד הלית כהן
עו"ד לילך דניאל |

ביום 15.10.2007 פורסמה הצעת חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2008), התשס"ח-2007 (להלן: "הצעת החוק"). הצעת חוק ההסדרים באה לתקן חוקים שונים, לדחות את תחילתם של חוקים ולקבוע הוראות נוספות, במטרה לאפשר את הגברת הצמיחה והתעסוקה, השגת יעדי התקציב, והשגת יעדי המדיניות הכלכלית. להלן מפורטים עיקרי התיקונים המוצעים, הרלוונטיים לתחום יחסי עובד ומעביד: דיני עבודה ----------- פיצויי פיטורים בשל חילופי מעבידים בהתאם להצעת החוק, מוצע לקבוע הוראות, במסגרת חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן: "חוק פיצויי פיטורים"), המתייחסות לאירוע של חילופי מעבידים במפעל. מוצע לקבוע, כי ההוראות יחולו בנסיבות של "העברת המפעל מיד ליד, חלוקתו או מיזוגו, ובלבד שכתוצאה מההעברה, מהחלוקה או מהמיזוג כאמור עובר המפעל או חלק ממנו לידי אישיות משפטית אחרת". על פי הצעת החוק, מעביד, שהחליט על חילופי מעבידים במפעלו, יודיע על החלטתו לעובדים, אשר יחסי העבודה עמם עשויים להסתיים עקב כך, 30 ימים לפחות לפני מועד חילופי המעבידים במפעל. שר התמ"ת רשאי לקבוע, בהתייעצות עם שר המשפטים, נסיבות בהן תינתן הודעה כאמור תוך פרק זמן קצר מ- 30 ימים. בהתאם להצעת החוק, עובד, המתפטר עקב חילופי מעבידים, תוך 30 ימים ממועד הודעת המעביד על חילופי המעבידים, יראו את התפטרותו כפיטורים. יחד עם זאת, מעביד רשאי, לבקש מבית הדין האזורי לעבודה לקבוע, שבנסיבות העניין אין הצדקה, משחילופי המעבידים אינם בגדר הרעה מוחשית בתנאי עבודתו של העובד, או נסיבות בהן לא ניתן לדרוש מהעובד, שימשיך בעבודתו. עובד, אשר לא הגיש הודעת התפטרות כאמור לעיל, יראו אותו כמי, שהסכים לעבור לעבוד אצל המעביד החדש לאחר חילופי המעבידים. עובד, אשר המשיך לעבוד אצל המעביד החדש, ייהנה מרציפות זכויותיו וחובותיו, כך שיחולו על המעביד החדש הוראות חוזה העבודה של העובד, שחלו על המעביד הקודם.

דחיית עדכון שכר מינימום בהתאם לחוק שכר מינימום (העלאת סכומי שכר מינימום - הוראת שעה), התשס"ו-2006, ועל פי חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007), התשס"ז-2007, אמור היה להתעדכן שכר המינימום החל מיום 1.12.2007, ולעמוד על סכום של 3,850.18 ש"ח לחודש (שכר המינימום עומד כיום על סך של 3710.18 ש"ח). בהתאם להצעת החוק, מוצע לדחות את עדכון שכר המינימום ליום 1.7.2008 במקום 1.12.2007.

אגרה בשל העסקת עובדים זרים בתעשייה סעיף 1י(א1) לחוק עובדים זרים, התשנ"א-1991 קובע, כי מעביד, אשר קיבל היתר להעסקת עובד זר, ישלם אגרה שנתית בסכום של 4,000 ש"ח בעבור כל אשרה ורישיון לישיבת ביקור למטרת עבודה בישראל שיינתנו לעובד הזר, ואם ההיתר ניתן לשם העסקת עובד זר בחקלאות, ישלם אגרה שנתית בסכום של 1,000 ש"ח. מוצע לקבוע, כי מעביד, אשר קיבל היתר להעסקת עובד זר בענף התעשיה, במקצוע הדורש מיומנות ייחודית, שאינה מחייבת השכלה אקדמאית, ישלפ אגרה בגובה 15 פעמים השכר הממוצע במשק. עוד מוצע לקבוע, כי התיקון יחול מיום 1.1.2010.

מס הכנסה --------- ביטול חוק מס מעסיקים חוק מס מעסיקים, התשל"ה-1975 (להלן: "חוק מס מעסיקים"), מסדיר את חבות המעסיק, שהוא עמותה או רשות מקומית, במס מעסיקים בשיעור 4% מהשכר המשולם, כהגדרתו בסעיף 3(א)-3(ג) לחוק מס מעסיקים. בהתאם לדברי ההסבר להצעת החוק, בעבר הוטל המס על כלל המעסיקים, אך הוא בוטל בהדרגה. מוצע לבטל את מס המעסיקים, בגין הכנסת עבודה המשתלמת מחודש ינואר 2008 ואילך.

חוק אזור סחר חופשי באילת סעיף 17 לחוק אזור סחר חופשי באילת (פטורים והנחות ממסים), התשמ"ה-1985, כי הוראות החוק יחולו גם על יחיד וחברה, הפועלים בשטח שרחבו קילומטר אחד מגבולות אזור אילת כאילו הם תושבי אילת, בהתאם לתנאים הקבועים בחוק ביחס לתושב אילת. בהתאם לדברי ההסבר להצעת החוק, מטרת סעיף זה, לכלול את מלון טאבה באזור אילת לעניין הטבות המס. מוצע לבטל סעיף 17, משאזור טאבה אינו מהווה עוד חלק ממדינת ישראל.

ביטוח לאומי ------------ שמירת ערך הגמלאות הגמלאות המשולמות ע"י המוסד לביטוח לאומי, נקבעות בהתאם ל"סכום הבסיסי", המתעדכן ב- 1 בינואר מידי שנה, בהתאם לשיעור עליית המדד. מוצע לתקן את הגדרת "הסכום הבסיסי", כך שבינואר 2008 לא יעודכן הסכום הבסיסי, ויהיה הסכום, שנקבע ביחס לגמלאות השונות ביום 31.12.2007. כך, הגמלאות המשולמות במהלך שנת 2008, יישמרו בערכן הנומינלי. חובת תשלום דמי ביטוח בגין הכנסות שיש לעובד, בזמן שהוא מקבל דמי פגיעה, דמי לידה או תשלומים בקשר לשיקום מקצועי על פי סעיף 351(א) ו-(ה) לחוק הביטוח הלאומי, התשנ"ה-1995 (להלן: "חוק הביטוח הלאומי"), לא ישולמו דמי ביטוח בעד עובד, בזמן שבעדו מגיעים לו דמי פגיעה, דמי לידה או תשלומים בקשר לשיקום מקצועי. בהתאם להצעת החוק, מוצע לבטל את הפטור, לגבי הכנסות שיש למבוטח, בתקופה בה משולמים לו דמי פגיעה, דמי לידה או תשלומים בקשר לשיקום מקצועי. חובת תשלום דמי ביטוח לעובד, שיש לו גם הכנסה פסיבית בהתאם לכללים הקבועים בתקנות 14-15 לתקנות הביטוח הלאומי (הוראות מיוחדות בדבר תשלום דמי ביטוח), התשל"א-1971, ככלל, הכנסות שאינן מעבודה, פטורות מתשלום דמי ביטוח ובלבד שהן שוות או נמוכות מההכנסה ממשלח יד או מעבודה. מוצע לקבוע, כי עובד, שיש לו גם הכנסה פסיבית, ישלם דמי ביטוח גם בעד הכנסתו הפסיבית, וזאת גם אם הכנסתו האחרת פחותה ממחצית סך הכנסותיו. כמו כן, מוצע לקבוע, כי הכנסה פסיבית, שאינה עולה על 5% מהשכר הממוצע במשק, לא תובא בחשבון לעניין תשלום דמי ביטוח לאומי.

חיוב עקרת בית בתשלום דמי ביטוח בריאות על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי עקרת בית פטורה מתשלום דמי ביטוח בריאות. על פי חוק הביטוח הלאומי עקרת בית מוגדרת כאישה נשואה, שבן זוגה מבוטח, ואשר אינה עובדת ואינה עובדת עצמאית. מוצע לחייב עקרת בית בתשלום דמי ביטוח בריאות, בסכום המינימום, קרי 86 ש"ח.

המשך הפחתת הגמלאות ב- 4% מוצע להאריך את תוקף הוראת השעה, הקובעת, כי גמלאות לפי חוק הביטוח הלאומי וחוק הבטחת הכנסה, ישולמו בהפחתה של 4%. בהתאם להצעת החוק, יוארך תוקפה עד ליום 31.12.2008. סכומי ההטבות לפי חוק הביטוח הלאומי לא יעודכנו מוצע לקבוע הוראת שעה, לפיה, כל מענק, קצבה, פיצוי או תשלום אחר, הניתנים לפי חוק הביטוח הלאומי וחוק הבטחת הכנסה, לא יעודכנו בשנת 2008.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה