פועלים: שוק המניות המקומי מצוי בפוזיציה טובה להמשך
בנק הפועלים בסקירתו השבועית על הבורסה התל אביבית מסכם את הגורמים אשר השפיעו בשבוע החולף ואשר צפויים להשפיע בשבוע הקרוב על המסחר באחד העם.
כלכלני הבנק מתחילים את סקירתם בכך שהם מציינים, כי לאחר שבשבועות האחרונים תיקנו המניות המקומיות את הירידות שנרשמו בשיא משבר הסאב פריים וכבשו רמות שיא חדשות, בשבוע האחרון החל מדד תל אביב 25 לבחון את הרף הפסיכולוגי של 1,200 הנקודות. זאת, כשיתר המדדים נחלשו קלות בשבוע האחרון, אחרי ההתאוששות של החודש וחצי האחרונים.
בפועלים סבורים כי רמת התנודתיות בשוקי המניות בעולם, ובתל אביב בפרט, תמשיך להיות גבוהה גם בטווח הקרוב, כשאת המגמה הכללית יקבעו הנתונים הכלכליים, שיעידו האם הכלכלה הגלובלית חוזרת לפסים הנכונים, או שמא צפויה האטה גלובלית בזמן הקרוב.
האינפלציה פגעה ברווחי החברות ברבעון השלישי
כלכלני הפועלים מוסיפים בסקירתם, כי ברבעון השלישי עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 1.3% (המדד הידוע ברבעון היה גבוה עוד יותר, ועמד על 2.5%). העליה החדה במדד, בעיקר בחודשים יולי-אוגוסט, הביאה לגידול בהוצאות המימון של חלק מהחברות, בעיקר חברות תעשייתיות וחברות הנדל"ן. עד כה הודיעו כמה חברות על השפעה שלילית מהותית מהמדד, כששלוש החברות הבולטות הן שטראוס גרופ, מגדל ואפריקה ישראל.
סביר להניח, מדגישים בפועלים, שחברות נוספות תצגנה פגיעה ברווחיהן בעקבות המדדים הגבוהים. עם זאת, הערכת הקונצנזוס היא כי הרבעון השלישי היה חריג, וכי החודשים הקרובים צפויים לעמוד בסימן מדדים נמוכים ואף שליליים. על כן, נראה כי ההשפעות השליליות ברבעון אינן פרמננטיות. זו גם הסיבה, להערכת כלכלני הבנק, לתגובות המתונות יחסית של השוק להודעות השליליות שפרסמו החברות בימים האחרונים.
צמיחה של יותר מ-5% ב-2007
עוד בחזית המאקרו - כחודשיים וחצי לפני תום 2007, ישנה תמימות דעים כי השנה הנוכחית תסתכם בצמיחה גבוהה במשק. אומדני הלמ"ס שפורסמו השבוע, מצטרפים לקונצנזוס עם צפי לצמיחה של 5.2% השנה. עם זאת, מדגישים בפועלים, פורסמה השבוע תחזית של קרן המטבע (IMF), לפיה בשנה הבאה תסתכם הצמיחה במשק ב-3.8% בלבד, לעומת תחזיתם הקודמת לצמיחה של 5.1%. ברם, יש לזכור כי לקרן המטבע מסורת של תחזיות שמרניות ביחס לשוק, וכי בסך הכל מרבית הכלכלנים צופים כי הצמיחה בשנה הבאה תהיה גבוהה מ-4%, שיעור צמיחה גבוה מהממוצע בעולם המערבי.
בהשוואה למדדים בעולם, מציינים בפועלים, נסחר מדד תל אביב 100 במכפיל רווח היסטורי נוח. עם זאת, יש לסייג ולומר כי הרבעונים האחרונים כללו רווחים חד פעמיים חריגים כתוצאה משינויי תקינה חשבונאית ורווחי הון, מה שמעוות את המכפיל הכולל בתל אביב כלפי מטה. הרגיעה היחסית בחששות מפני משבר כלכלי גלובלי נמשכת, ומאפשרת לשוקי ההון הגלובליים לשמור על יציבות יחסית לאחר התיקונים החדים של השבועות האחרונים מרמות השפל של משבר הסאב פריים. בשבוע האחרון כבר חצה מדד תל אביב 25 את רף 1,200 הנקודות במהלך המסחר התוך יומי, מה שמעיד על עוצמת המגמה החיובית בבורסה המקומית.
מבט לעתיד
בבנק הפועלים מעריכים, כי בסך הכל, מצוי שוק המניות המקומי בפוזיציה טובה להמשך: רמות המכפילים סבירות, המשקיעים הזרים חזרו לשוק, הדוחות הכספיים צפויים להיות חיוביים, גם אם ישנו גידול זמני בהוצאות המימון של חלק מהחברות בשל המדדים הגבוהים ביולי-אוגוסט. גם אומדני הצמיחה מעידים על צפי למגמה חיובית בהמשך הדרך. גורמי הסיכון שנותרו הם החשש מפני ספיחים שליליים נוספים של משבר האשראי הגלובלי, והתפתחויות סביב האיום האיראני (אם כי השפעתו לפי שעה נמוכה מאוד).
לפיכך, המלצת כלכלני הבנק הינה להתמקד במניות הגדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה ובסקטורים דפנסיביים. הרגיעה בעולם מחזקת את המלצתנו לפזר את הסיכון בתיק באמצעות מניות זרות, בהתאם להקצאת הנכסים המומלצת בסקירת שוקי חו"ל.