מייסד וויקיפדיה יוצר מנוע חיפוש מונע משתמשים
ג'ימי וולס, אחד ממיסדי וויקיפדיה, אינו שוקט על שמריו, אבל הפעם הוא מתכוון לממש את יכולותיו כדי להרוויח כסף. וולס הקים את וויקיה (Wikia) חברה שתשיק בקרוב מנוע חיפוש שאמור למנף את מודל המשתמשים מוויקיפדיה. בדומה למנועי חיפוש מובילים שכבר קיימים, מתכוונת החברה לייצר הכנסות מפרסום. בינתיים זוכה החברה לקבל גב כלכלי ממספר חברות טכנולוגיה, ובראשם מאמזון, קמעונאית הרשת הגדולה. הפרויקט כבר כונה במספר שמות, ביניהם וויקיאסארי (וויקי = מהר בשפת בני הוואי, ו-אסארי = חיפוש יסודי ביפנית). נכון להיום, החליטו בחברה שלא להשתמש בשם זה. המנוע עצמו אמור לעלות באופן רשמי לאוויר, ברבעון הראשון של 2007, כלומר במהלך שלושת החודשים הקרובים.
וולס עצמו, באחד הראיונות שנתן לאחרונה, אישר את הכיוון אליו פונה מנוע החיפוש החדש מבחינת הכנסות, כאשר לנגד עיניו, המודל לפיו פועלים מנועי החיפוש המתחרים, גוגל ויאהו. אבל השאלה הגדולה היא, האם וולס יצליח לנצח את החברות האלה בשטח אותו למעשה הן המציאו - כלומר, האם הוא בעצם בונה על המוניטין המוכח של וויקיפדיה ועל השקיפות של הגישה על פיה המשתמשים הם אלה שבעצם יספקו את העוצמה להפעלת מנוע החיפוש.
לפי וולס "אחת המטלות הבסיסיות של מנוע חיפוש היא לעזור לקבל החלטה, האם מדובר בדף אינטרנט טוב או לא. המחשבים ידועים לשמצה בשיפוט מהסוג הזה, ולכן האלגוריתמים של מנועי החיפוש צריכים לטפל בבעיה זו בצורה עקיפה. לנו כאנשים, יש שיטה מצוינת לעשות זאת, אנחנו פשוט מביטים על העמוד. בדרך כלל לוקח לנו פחות משנייה כדי להחליט אם הדף טוב או לא. כך שלמעשה המפתח שלנו הוא לבנות קהילה אמינה שיכולה לעשות כן. חוץ מזה, אם נתייחס לדוגמה לגוגל, זהו מנוע חיפוש טוב מאוד בסוגי חיפוש מסוימים, אך בדוגמאות חיפוש רבות הוא מפיק רק ספאם ושטויות חסרות תועלת".
באתר הרשמי של מנוע החיפוש החדש מצוטט וולס: "החיפוש הוא חלק בסיסי בתשתית האינטרנט. כרגע הוא שבור. למה הוא שבור? מהסיבה שתוכנה קניינית תמיד מקולקלת: חוסר חופש, חוסר בנשיאת האחריות, חוסר בשקיפות. כאן אנחנו נשנה את הכל".
אבל בעוד וולס מטיל ספק ביעילותם של מנועי חיפוש אחרים, ולמרות הפופולאריות הגבוהה יחסית של וויקפדיה, אסור לשכוח שמצד שני יש חוקרים רבים שמטילים ספק באיכותו ובאמינותו של התוכן שניתן למצוא בו, כשוולס עצמו התעקש לקבוע, שאין להתייחס לאנציקלופדיה השיתופית הזו כאל מקור תוכן מהימן לחלוטין. יש הטוענים ששיטה זו, בה כל אחד יכול למעשה לבחוש במידע, יכולה ליצור כר פעולה פתוח לחברות שמתמחות בשיפור מיצוב אתרים. הם תוהים כיצד תצליך וויקיה למנוע את ניצול המערכת הפתוחה.
נקודה נוספת שכמובן צריך להתייחס אליה היא העובדה שמנוע החיפוש החדש יהיה מסחרי, אפיון שיכול מראש להרחיק משתמשים רבים מהאתר. צריך לזכור שבעבר משתמשי וויקיפדיה דחו באופן מכריע את השימוש בפרסום כשדרך זו הוצעה לצורך מימון הגידול העתידי של האתר. ייתכן שמשתמשים רבים שתורמים כיום את מרצם לטובת הוספת תכנים בוויקיפדיה, ימנעו מלעשות זאת באתר מסחרי שיתרגם זאת לטובת הכנסות ואולי אפילו לטובת מכירה עתידית לחברה גדולה יותר.