יונס: העברת פעילות בנקאית לחברות הביטוח לא מקצועית
בכנס הפיננסים והבנקאות FBIE 2006 שהתקיים היום ציין ירון זליכה, כי מרבית הכשלים בשוק האשראי נוצרו על ידי הממשלה ולכן היא זו שצריכה לוודא שכל הכשלים הוסרו לפני פתיחת שוק האשראי לתחרות.
זליכה התמקד במספר רפורמות בתחום האשראי שאותן הוא מוביל ביניהן הרפורמה באשראי הממשלתי ועושי השוק הראשיים. כתוצאה מרפורמה שמוביל משרד האוצר בתחום עושי השוק הראשיים נרשמו יותר מ-20 עושי שוק וביניהם 8 בנקים מהגדולים בעולם שיכנסו לתחרות ברבעון הבא בתחום האג"ח הממשלתיות. זליכה צופה כי תוך 5 עד 7 שנים הריבית העומדת כיום על 1.2 מיליארד שקל תרד ומכך ינהו גם המגזר העסקי וגם משקי הבית. בתחום חוק הריפו שאמור ליצור את התשתית להקמת ערוצים חלופיים למתן אשראי נוסף על הבנקים, אמר זליכה כי "אנחנו נעשה את עיסקאות הריפו הראשונות יחד עם עושי השוק הראשיים כדי להתניע את חוק הריפו. חוק זה יהיה יריית הפתיחה לפתיחת שוק האשראי לתחרות של ממש.
זליכה גם התייחס לריכוזיות בתחום הבנקאות הקמעונאית וציין כי הסיבה לכך ששני הבנקים הגדולים שולטים על כ-70% מהשוק היא בשל תשתית ההפצה העומדת לרשותם. אנחנו מובילים רפורמה שבמהלכה יהפוך בנק הדואר לערוץ הפצה נוסף עבור הבנקים הקטנים והבינוניים וזאת במטרה להרחיב את התחרותיות במגזר הקימעונאי.
אלי יונס מנכ"ל בנק מזרחי טפחות התייחס לדבריו של זליכה ואמר, כי חוק ריפו היה קיים כבר לפני 20 שנה בעולם ורק עכשיו מפעילים אותו בישראל. ההצלחה מבוססת על חופש תנועה ועל עדכניות ואם נתמיד לפגר שנים ארוכות אחרי השווקים בחו"ל נמשיך להיות שוק שבו הממשלה תתערב כדי לייצר תחרות.
לדבריו אם נאיץ את קצב הרפורמות וניישם אותן במהירות ונהיה עדכניים זה מה שיגרום לגופים זרים להכנס לשוק הישראלי.
יונס אומר כי הדרך לתחרות היא הקטנת רגולציה. לדבריו רגולציה לא צריכה להיות גורם שמייצר תחרות. בהתייחסו לנושא הריכוזיות ציין יונס כי ועדת בכר לקחה נתחי פעילות מבנקים והעבירה אותם לחברות ביטוח ובעצם הפקידה פעילות בנקאית בידיים לא מקצועיות. חברות ביטוח הם אינן בנקים ולכן אינן יכולות להתעסק בפעילות בנקאית כפי שבנקים אינם יודעים לעסוק בחיתום פוליסות. בעקבות רפורמת בכר, קיבלו חברות הביטוח עוצמה אדירה שיוצרת עיוותים. העברת הכוח לחברות ביטוח אינה משפרת את השירות למשקי הבית ואינה משפרת את התחרותיות בין הבנקים.
יהושוע רוזנצוויג יו"ר הבינלאומי ציין כי בעוד שבארה"ב ובאירופה יחס האשראי למאזן בגופים הפיננסים עומד על ממוצע של 44% הרי שבבנקים בישראל יחס המאזן לאשראי הוא 65%. למרות זאת הלימות ההון גבוהה יותר בחו"ל ורמת הסיכונים נמוכה יותר. רוזנצוויג ציין כי בנקים באירופה ובארה"ב למדו לפתח פעילויות נוספות מעבר לפעילותם בתחום האשראי.