ירידה של 99.7%: בנק ישראל פרסם את הסטת הכספים בתעודות - צפו במספרים
המשקיע הישראלי ממשיך להסיט כספים אל מעבר לים, אבל הוא משנה את טעמיו. כבר חודשים ארוכים שתעודות הסל על מדדי המניות בחו"ל בולטות במסחר בת"א. כך לדוגמה, תעודת הסל קסם ראסל 2000 (`4Da) מרכזת כעת מחזור של 15 מיליון שקלים - הרביעי בגודלו מבין כל הניירות הנסחרים בת"א. השאלה הקבועה היא האם מדובר במכירה או בקניה, כלומר בכניסה לפוזיציה - או ביציאה ממנה. Bizportal מביא כעת את המספרים לפי נתוני בנק ישראל לחודש אוגוסט ומהם עולה כי הריצה לארה"ב נעצרה באופן מוחלט, הכסף עובר לאירופה וגם לישראל.
שימו לב לנתון הזה - אחרי שבחודש יולי המשקיע הישראל הזרים 1.05 מיליארד שקלים לתעודות סל על מדדי המניות בארה"ב (חודש שיא כל הזמנים), בחודש אוגוסט סכום ההשקעה התכווץ ל-3 מיליון שקלים בלבד. כלומר ירידה של כ-99% מול החודש הקודם. ועדיין, בהסתכלות מתחילת 2013 מדובר באפיק אליו הוזרמה הכמות הגדולה ביותר של כספים מצד הציבור בישראל - 4.3 מיליארד שקלים (אחרי הזרמה של 2.6 מיליארד שקלים בכל 2012).
לאן זרם הכסף? קודם כל לאירופה. המשקיע הישראל הזרים 474 מיליון שקלים לתעודות סל על מדדי המניות באירופה (חודש שיא כל הזמנים), וזאת לעומת השקעה של 290 מיליון שקלים בחודש יולי ו-152 מיליון שקלים ביוני (לפני כן המספרים היו דו-ספרתיים). מתחילת השנה השקיע הציבור הישראל 1.29 מיליארד שקלים בתעודות סל על מדדי המניות באירופה.
הכסף זרם גם לישראל (כן כן). אחרי שבחודשים יוני ויולי יחד הסתכמה ההשקעה בתעודות הסל על מדדי המניות בת"א ב-223 מיליון שקלים בלבד, בחודש אוגוסט לבדו קפץ הסכום ל-278 מיליון שקלים. מדובר בחודש החזק ביותר מבחינת ההשקעה בתעודות הסל על המדדים בת"א מאז פברואר, וזאת להוציא את חודש מאי בו נרשמה השקעה חריגה מאוד של 1.23 מיליארד שקלים (ונציין שבחודש זה קפץ המעו"ף ב-2.14%). מתחילת 2013 השקיע הציבור 3.4 מיליארד שקלים בתעודות הסל על מדדי המניות בת"א.
החזקות הציבור בתעודות הסל - לפי אזורי השקעה
אחרי שראינו מה קרה באוגוסט, כעת נראה מה המצב באופן כללי. במקום הראשון ניצבת עדיין אחזקת הציבור בתעודות הסל על מדדי המניות בישראל עם 25.4 מיליארד שקלים. במקום השני ניצבת אחזקת הציבור בתעודות הסל על מדדי המניות בארה"ב עם 13.8 מיליארד שקלים. במקום השלישי ניצבת אחזקת הציבור על תעודות הסל באירופה עם 2.7 מיליארד שקלים. אסיה ניצבת במקום הרביעי עם אחזקה של 1.17 מיליארד שקלים (שווקים מפותחים ומתעוררים יחד). לגבי אסיה, נציין כי בחודש אוגוסט נרשמה יציאת כספים מהתעודות בהיקף של 41 מיליון שקלים.