מגיבים לפרישת מוזס: "כיל היא בעיקר ים המלח והרבה פחות מי שמנהל אותה"
עקיבא מוזס שכל כך מזוהה עם ענקית הדשנים כימיקלים לישראל שבשליטת משפחת עופר הודיע הבוקר על כוונתו לפנות בקרוב את כיסא המנכ"ל עליו ישב במשך 13 השנים האחרונות. בניגוד להודעת הפרישה של שלמה ינאי, מנכ"ל טבע היוצא שכללה גם את זהות מחליפו, בכיל טרם בחרו למוזס מחליף. האם זהות המנכ"ל המיועד קריטית בדומה לטבע? לשם השוואה: ביום ההודעה על פרישת ינאי המנייה זינקה ב-3% ואילו היום כיל יורדת ב-2% במחזור הגבוה בבורסה.
הדעות של האנליסטים חלוקות. יונתן קרייזמן, אנליסט בבית ההשקעות כלל פיננסים ברוקראז' אמר בתגובה לפרישה "באופן עקרוני זה אירוע הכי פחות משמעותי מהפרישות שראינו לאחרונה. בסך הכל מדובר בחברה שפועלת בשוק מאוד לא תחרותי, כך ששם המשחק הוא בגדול - יכולת הפקת האשלג ולא מעבר. במילים אחרות כיל נמדדת בעיקר בזכות המשאב שעומד לרשותה שהוא ים המלח ולא מי שמנהל את החברה".
קרייזמן טוען עוד כי "כיל נמצאת בשליטה מלאה על ידי משפחת עופר כך שכל ההחלטות האסטרטגיות של החברה מובלות ע"י משפחת עופר ולאו דווקא המנכ"ל. נכון להיום האסטרטגיה של החברה די ברורה והיא להתרחב באמצעות הדשנים המורכבים ובגלל שהאסטרטגיה קבועה מראש אז למנכ"ל אין כל כך הרבה השפעה בנקודת הזמן הזו".
גיל בשן, אנליסט בבית ההשקעות IBI מציין כי "למרות שלכל אחד יש מחליף, עזיבתו של עקיבא מוזס את כיל היא ללא ספק אבידה לחברה. עקיבא היה מנכ"ל מוערך בעל ניסיון עשיר, שהוביל את החברה בשנים של קפיצה אדירה ברווחים. נכון שעיקר הגידול ברווחי החברה נבעו מעליית מחיר האשלג, הקשורה לתופעות גלובאליות, ולא לכיל עצמה, אך כיל הייתה מהחברות היחידות שרכשו נכסי ייצור אשלג ע"י רכישת מכרותבתקופה בא מחירי האשלג עוד היו נמוכים".
בשן מוסיף "גם כיום החברה פועלת לפיתוח פעילויות נוספות שצפויות להיות העתיד של שוק הדשנים (הדשנים המורכבים), ע"י רכישת חברות בתחום ורכישת נכסי ייצור, מהלכים שאת תרומתם נראה בעוד מספר שנים. גם במישור הניהולי, הסגנון של עקיבא, של עבודה שקטה בדרכי נועם ובגובה העיניים, השתלם לחברה. בתקופה של מחאה, ולחץ ציבורי המהלך לחתירה להסכם מול האוצר בסופו של דבר השתלם לחברה שבהחלט יצאה בזול מכל הסיפור הזה של קציר תמלוגים". לסיכום אומר בשן: "מעניין מי יחליף את עקיבא, האם זה יהיה מתוך החברה או מבחוץ. בכל מקרה מי שלא יבוא ייכנס לנעליים גדולות".
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אמר כי "הקלישאה המוכרת לפיה מחליפו של עקיבא מוזס יידרש להיכנס לנעליו הגדולות מתאימה באופן מוגבל לסיטואציה הנוכחית של חברת כיל".
"לא מידת הנעליים של עקיבא מוזס היא שתקבע את עתיד מנית כיל בטווח הקרוב לעין אלא קצב הצמיחה הגלובלי המאיים לאבד מומנטום. סקטור הסחורות החקלאיות בכלל וסקטור האשלג בפרט הגיבו ויגיבו להתפתחות הציפיות להאטה גלובלית והתפשטותה מהשווקים המפותחים לשווקים המתפתחים".
- 4.אשלגן כלורי. 08/01/2012 19:29הגב לתגובה זוהיום כי" ל זה ים המלח. להפקת אשלג מים המלח יתרונות טבעיים לעומת מקורות אשלג אחרים והם: א. הפקה ע" י אנרגיית שמש ולא על ידי כרייה תת קרקעית. אגב, אנרגיית שמש עלותה = 0. ב. היובש באויר המאפשר להחזיק מלאים גדולים בחוץ בעת משבר. השאלה היא מה לכל זה ולעקיבא מוזס שעסק כל חייו בפוספטים, שהם חיה מים אחר (ים תטיס).
- 3.חזי 08/01/2012 14:36הגב לתגובה זומי שמחובר לשלטון ולא משלם מיסים ומזהם ללא עונש -רווחיו ירקיעו לשחקים ולא חשוב איזה טעויות יעשה הדיבידנדים והמשכורת והבונוסים מובטחים על חשבון הציבור
- 21 מליון שקלים בעשר שנים. על חשבוננו......... (ל"ת)הציבור 08/01/2012 16:14הגב לתגובה זו
- 2.לא מבינים מהחיים שלה 08/01/2012 13:51הגב לתגובה זוואלה האנשים שמנהלים את קופות הפנסיה שלנו??
- 1.מניית כיל 08/01/2012 13:30הגב לתגובה זונסחרה גם ב 8000 ירדה כל כך הרבה מה כל כך מציאה להשקיע במניה הזאת?