יוסי ושלומי אמיר, שופרסל, צילום: יונתן בלום קטןיוסי ושלומי אמיר, שופרסל, צילום: יונתן בלום קטן

שופרסל מקבלת דירוג ‘ilAA’ מ‑S&P מעלות - שיפור תפעולי ועליה ברווחיות

למרות ירידה בהכנסות הרבעון הראשון הביצועים התפעוליים תמכו בהעלאת הדירוג ל-'ilAA'; תחת ההנהלה החדשה של האחים אמיר שופרסל משיגה תנאי סחר טובים מול הספקים וממשיכה לפתח את סניפי הדיסקאונט "יוניברס"; גם הזרוע הנדל"נית תורמת להשבחה

מנדי הניג |

שופרסל קבוצת הקמעונאות הגדולה בישראל, מקבלת חיזוק משמעותי מהשוק הפיננסי: מעלות S&P מודיעה על העלאת דירוג האשראי שלה לרמה של ‘ilAA’ עם תחזית יציבה. השדרוג מגיע אחרי מהלך עקבי של התייעלות, שביצעה הקבוצה ועמידה ביעדי צמיחה גם על רקע האטה בצריכה והחמרה בתנאי השוק. זאת למרות ירידה של 6.8% בהכנסות - שופרסל: הרווח זינק ב-76% ל-157 מיליון שקל; ההכנסות ירדו ב-6.8% ל-3.5 מיליארד.

לצד העלייה ברווחיות, שופרסל רשמה שיפור חד במצב המאזני. החוב הפיננסי נטו, שהסתכם בכ-1.06 מיליארד שקל בסוף הרבעון הראשון של 2024, ירד ל-107 מיליון שקל בסוף 2024, ולראשונה הפך למזומן נטו של 312 מיליון שקל בסוף הרבעון הראשון של 2025. כלומר, החברה מציגה עודף נכסים נזילים על פני התחייבויות פיננסיות, תוצאה של תזרים מצטבר שנאמד בכ-1.3 מיליארד שקל בתוך פחות משנה.

האנליסטים של מעלות התייחסו להעלאת הדירוג, "שופרסל הציגה שיפור מהותי בביצועים התפעוליים בדוחותיה הכספיים לשנת 2024 ולרבעון הראשון של 2025. בשנה וחצי האחרונות המשיכה שופרסל ליישם את אסטרטגיית הצמיחה, כולל תוכנית ההתייעלות, שהובילה לשיפור ברווחיות, כמשתקף בעלייה בשיעור ה-EBITDA המתואם מ-10.7% ב-2023 ל-12.6% ב-2024 ול-13.3% ברבעון הראשון של 2025, לצד קיטון בחוב. שינויים אלו הביאו לשיפור בפרופיל הפיננסי של החברה. צמצום החוב לצד צמיחה ב-EBITDA מחזקים להערכתנו את גמישותה הפיננסית של החברה, שתסייע לה במימון השקעות וצרכים תאגידיים נוספים, תוך שמירה על רמת חוב נמוכה יחסית". 

שופרסל ממשיכה ליישם תוכנית התייעלות הכוללת סגירת סניפים לא רווחיים, שינוי שעות פתיחה, צמצום אובדן מכירות ופחת, שיפור בתנאי הסחר מול ספקים, והתאמת מלאי להעדפות צרכניות. הפעולות תרמו לקיטון בהוצאות השיווק, המכירה וההנהלה בשנתיים האחרונות.

החברה מקדמת הסבה של סניפים לפורמט "יוניברס" חנויות דיסקאונט רחבות עם היצע של מוצרים במחירים נמוכים ומבצעים מרוכזים. במקביל, נמשכת פתיחה של סניפים חדשים במגוון פורמטים, כחלק מהאסטרטגיה להרחבת פריסה גיאוגרפית ותחזוק נתח שוק קמעונאי.

במקביל, שופרסל משקיעה בהרחבת היקף פעילות המותג הפרטי, לרבות תהליכי מיתוג מחדש והשקה של מוצרים חדשים. המוצרים מוצעים בכל הפורמטים של הרשת, ונכללים גם במערך שופרסל עסקים. המהלך נועד ליצור חלופה תחרותית למותגים מובילים, לצמצם עלויות רכישה ולתרום לרווחיות הכללית של הפעילות המסחרית.

מעלות מציינת כי שילוב המותג הפרטי בפעילות העסקית תורם לחיזוק הזרוע המוסדית של החברה, ומייצר פוטנציאל לאחידות מסחרית רחבה יותר. התוצאה היא חיזוק קליטת המותג בקרב לקוחות פרטיים ועסקיים גם יחד, תוך ניצול תשתית ההפצה הקיימת.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מעבר לפעילות הקמעונאית, שופרסל מחזיקה בפורטפוליו נכסי נדל"ן הכולל שטחי מסחר, משרדים ותעסוקה. שטחים אלו מושכרים הן לגורמים חיצוניים והן לשימושים פנימיים. דמי השכירות והניהול מהווים מקור הכנסה נוסף. החברה מתמקדת בהשבחה, ניהול ופיתוח של נכסים קיימים, תוך שמירה על שליטה תפעולית בנכסי הליבה.

מעלות מציינת כי פעילות הנדל"ן עשויה להוות מנוע נוסף לתמיכה בתזרים וב־EBITDA, במיוחד במצב של שחיקה בצריכה בענף הקמעונאות. שילוב זה מצמצם חשיפה לירידה בצריכה הפרטית ומגביר יציבות כלכלית ברמת הקבוצה כולה.

תחזית הדירוג נשארת יציבה ומבוססת על ההנחה כי שופרסל תמשיך לשמור על יחס FFO לחוב הגבוה מ־30% ועל יחס תזרים מזומנים חופשי לחוב סביב 20%. הנזילות של החברה מוגדרת כ"חזקה", על בסיס יתרות מזומנים של כ־2.3 מיליארד שקל, לצד תזרים שנתי צפוי של כ־1.1 עד 1.2 מיליארד שקל.

לפי התחזיות, החברה צפויה להפחית את הכנסותיה בשנת 2025 בכ-3%, בעיקר בשל התחרות בענף והפגיעה בהכנסה הפנויה של הציבור. עם זאת, שיעור ה־EBITDA צפוי להישאר בטווח של 12.8% עד 13.8%, על רקע המשך יישום צעדי ההתייעלות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה