ירידה דרסטית בכושר התחרות: יצוא תרופות וכימיה נפל בעשרות אחוזים
אם היינו צריכים עוד הוכחה לכך שהיצואנים הישראלים נמצאים במשבר וכי התעשייה הישראלית איבדה את כושר התחרות שלה מול יצרנים חו"ל, גם על רקע התחזקותו של שקל, באה היום התאחדות התעשיינים ופירסמה נתונים לפיהם היצוא התעשיתי רשם שיא שלילי כשצנח ב-400 מיליון דולר בחודשים יולי -אוגוסט לרמתו הנמוכה ביותר מזה 4 שנים והסתכם רק ב-3.46 מיליארד דולר, נפילה של 11% בהשוואה לררבעון השני של 2013.
על פי הנתונים שפורסמו במסגרת דוח התפתחות היצוא התעשייתי של אגף המחקר בהתאחדות התעשיינים כ-90% מהנסיגה ביצוא התעשייתי נגזרה מקבוצות ענפי הטכנולוגיות העיליות - בעיקר על רקע נסיגה חדה ביצוא מענף הכימיה שנפל ב-20%, היצוא מענף התרופות שנפל ב-30% וענפי האלקטרוניקה (רכיבים נפלו ב-16% וציוד נפל ב-5%).
היצוא מקבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית הסתכם בחודשיים הנסקרים בכ- 1.41 מיליארד דולר בממוצע לחודש, רמה חודשית הנמוכה בכ- 190 מיליוני דולרים בהשוואה לממוצע החודשי ברבעון השני של 2013.
נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, מסר בהתייחס לנתונים כי "הנסיגה החדה ביצוא, מעידה על הירידה הדרסטית בכושר התחרות של ישראל אל מול השווקים בעולם. זהו מצב חמור, שכן צמיחת המשק הישראלי, שהנו קטן יחסית, נשענת על יצוא- כשהיצוא נפגע, הצמיחה של המשק נפגעת גם כן. אני קורא לממשלה ולבנק ישראל לפעול בדחיפות ולצאת בשורת צעדים, במטרה לסייע ליצוא הישראלי לחזור למסלול של צמיחה".
עזר לקזז: ייצוא מוצרי הנפט זינק ב-75%
במקביל, נרשמה נסיגה ריאלית של כ-5% ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-מסורתית בחודשיים הנסקרים. זאת על רקע נסיגה ביצוא ענפי המתכת הבסיסית (16%-) והגומי והפלסטיק (1%-). נסיגות אלו קוזזו בחלקן הודות לגידול ביצוא ענפי מוצרי הנפט (75%) והמינרלים אל-מתכתיים (10%). יצוא הקבוצה הסתכם בחודשיים הנסקרים בכ- 0.48 מיליארד דולר בממוצע לחודש, רמה חודשית הנמוכה בכ- 22 מיליוני דולר בהשוואה לממוצע החודשי ברבעון השני של 2013.