יוסי אבו: "ריבוי הרגולטורים הורס את המשק ולאף אחד לא אכפת; אזרחי המדינה הפסידו כבר 20 מיליארד ש'"

עדכונים. מנכ"ל דלק קידוחים מזהיר מפני הפסד במרוץ העולמי מול מוזמביק או טנזניה; עוזי לנדאו: אנחנו ממתינים לחתימת הסכם הגז; שוקי שטרן: "בשנים הקרובות יושקעו 10.7 מיליארד דולר במשק הגז"
תומר קורנפלד | (14)

הוועדה הממשלתית לבחינת מדיניות משק הגז הטבעי בישראל אשר קרויה גם וועדת צמח התכנסה היום (ג') כדי לדון בעמדות החברות והארגונים לדו"ח הביניים. אתר Bizportal מלווה את הדיונים בעדכונים חיים.

"הדילמות שעמדו בפני חברי הוועדה היו רציניות", כך פתח את הדיון שר האנרגיה והמים ד"ר עוזי לנדאו. "צריך היה למצוא שיווי משקל בין תחרות, בין ביטחון אנרגטי והגנה על הסביבה שלא תיפגע". לנדאו מתח ביקורת על העיכובים הקשורים לאספקת הגז מ'תמר' וציין כי "אנחנו ממתינים לחתימת הסכם הגז שנגרר ונגרר ואני מקווה שהוא ייחתם בימים הקרובים. לאחר מכן ייחתמו הסכמים מול צרכני הגז הקטנים יותר".

ועדת צמח הוקמה כדי לבחון את מדיניותה של מדינת ישראל לעניין ייצוא גז מהמאגרים. יו"ר הוועדה הוא שאול צמח המכהן כמנכ"ל משרד האנרגיה והמים. בוועדה חבר גם פרופ' יוג'ין קנדל המכהן כראש המועצה הלאומית לכלכלה.

"ארבעה מיליארד דולר יושקעו בשדות חדשים"

קנדל ציין כי "אף אחד לא יקבל את המקסימום שהוא רוצה. התהליך שאנחנו מנסים לנהל הוא מאוד מורכב. יש פה כמה מטרות. אחת מהן היא להבטיח אספקת גז לעתיד הנראה לעין, הבטחה של מחירים באמצעות הגברת תחרות".

בהמשך, סקר שוקי שטרן מנהל רשות הגז הטבעי את משק האנרגיה. לדבריו, "בשנים הקרובות יושקעו 10.7 מיליארד דולר במשק הגז הטבעי. ארבעה מיליארד דולר יושקעו בשדות חדשים, בפרוייקט 'תמר' יושקעו 3.5 מיליארד דולר, מיליארד דולר בהפקה של גז טבעי ו-1.5 מיליארד דולר בהולכת הגז".

"ריבוי הרגולטורים הורסים את משק הגז"

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים תקף בדיון את הרגולציה והביורוקרטיה: "אנחנו נמצאים היום במצב שבו חוסר היכולת של מדינת ישראל לקבל החלטה על קבלת תחנה צפונית עלה למדינה 20 מיליארד שקל. יזמים לא יכולים לעבור על כך לסדר היום. ריבוי הרגולטורים, ההוראות הסותרות, ההוראות היומיות המגיעות לתעשייה פשוט הורסים את המשק הזה. העובדה שהחוזה של חברת החשמל לא אושר מצביעה על כך שלאף אחד לא איכפת, והאזרח משלם את המחיר. הדיון כאן הוא תיאורטי, כי בקצב הזה לא נוכל לממן פרוייקטים נוספים והתעשייה לא תוכל להביא גז למשק הישראלי".

"צריך לשנות דיסקט, זה לא היזמות נגד הממשלה. צריך למקסם את התועלת הכלכלית לטובת האזרחים. בהיבט הזה, זה מדינת ישראל, אזרחיה ויזמיה אל מול השוק הגלובלי, מול מוזמביק או טנזניה. חייבים לעבוד בשיתוף פעולה כדי למצוא את הנתיב שיסייע לקדם את הפרוייקטים. עם הרגולציה והביורוקרטיה לא תהיה שקופה, זה פשוט לא יעבוד".

אבו הוסיף כי "האיזון הנכון הוא למצוא ביטחון אנרגטי אמיתי. גז באדמה הוא לא ביטחון אנרגטי. יש 800BCM באדמה ואין גז למשק הישראלי. אותו הדבר יקרה בפער בין 'תמר' לבין ספק נוסף. יהיה מחסור של גז במשק. צריך למצוא עולם שבו הכלכליות תאפשר להביא את הגז הזה, לא מספק אחד אלא מספקים רבים נוספים. אף אחד לא ישקיע שקל כאשר הוא רואה החזר עוד 50 שנה".

לפני מספר חודשים פורסמו מסקנות הביניים של וועדת צמח, אשר קבעו מספר תקנות הנוגעות לייצוא גז טבעי. המסקנה המרכזית הינה שלפחות מחצית מכל מאגר גז שיתגלה יופנה לשוק המקומי. הוועדה קבעה כי היקף הגז שיש להבטיח לטובת המשק המקומי יעמוד על 400BCM עד סוף 2017. החל משנת 2018 הדו"ח ממליץ להותיר עתודות של גז טבעי למשך 25 שנים.

במהלך החודשים האחרונים נערכו שימועים לחברות הגז השונות שנערכו בדלתיים סגורות. הוועדה קיבלה עשרות התייחסויות למסקנות הוועדה. הדיון הנוכחי מאפשר דיון פומבי במסקנות וייתכן שלאלו תהיה השפעה על המסקנות הסופיות של הוועדה.

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 12.
    אזרח מודאג 10/07/2012 17:21
    הגב לתגובה זו
    נמאס מסבך הבירוקרטיה! חברה שמחממים כסאות ולא מפיקים לנו תועלת. חברים תבינו לא צריך שיראה כאילו אתם עובדים בשביל להצדיק את תלוש המשכורת אתם רצים במקום! הגיע הזמן שנתקדם אחרי שנים של קפאון. קצרו תהליכים שמשתלמים לנו אזרחי המדינה. תודה ויום טוב ומקווה שמישהו יקרא ת זה
  • 11.
    בני 10/07/2012 14:11
    הגב לתגובה זו
    בגלל חוסר העשיה בסוף הרוסים בעזרת לבנון סוריה קפריסין והאום ישתלטו על המאגרים ואנחנו נישאר עם שטייניץ וששינסקי
  • 10.
    בא 10/07/2012 13:55
    הגב לתגובה זו
    חדשים ,להצדיק משכורת מנופחת .
  • 9.
    מוזמביק? טנזניה? מה עם לבנון וקפריסין......... (ל"ת)
    ZUG 10/07/2012 12:27
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    שור מועד 10/07/2012 12:14
    הגב לתגובה זו
    עבדנו קשה וחסכנו, ואת כספנו השקענו בחיפושי גז ונפט לטובת המדינה ואזרחיה וגם לטובת עתידנו, עשינו זאת כי קיבלנו עידוד מהמדינה בצורת ניכוי אזילה, ותמלוג ידוע מראש שישקף את הרווח מול הסיכון העצום שלקחנו. וכעת באה המדינה ופשוט מנסה לגזול ולעשוק אותנו בטענה כי נרויח יותר מדי! זאת זוהמה מוסרית וחרפה תרבותית שתקעקע את יסודות השלטון ותחריב את כלכלת המדינה פשוטו כמשמעו!!!
  • 7.
    שי 10/07/2012 12:07
    הגב לתגובה זו
    התחושה הכללית היא שהממשלה הורסת את המדינה במה שצריך לטפל לא מטפלת כגון יוקר המחיה , ההסתננות מאפריקה ובמה שטוב הורסים
  • 6.
    אול לא המלך 10/07/2012 11:53
    הגב לתגובה זו
    שר הרגולטורים, כך אפשר יהיה לפקח על הרגולטורים וליצר ג'וב חדש מי המתנדב? כמובן אני
  • 5.
    אריק 10/07/2012 11:47
    הגב לתגובה זו
    מדיניות האוצר גרמו לייבוש הבורסה בעמלות ובמס יקר מאוד וכתוצאה מכך גם בגלל המשבר בעולם נוצרו הפסדים כבדים למשקיעים . ועכשיו מדיניות האוצר יחזירו את ההפסדים במיליארדים לכל אזרחי המדינה שנגרם להם הפסד מהבורסה . מה שנקרה מדיניות האוצר הכניסו לעצמם גול עצמי מהסרטים שבאף שער בעולם לא ראינו גול כזה .
  • 4.
    שקע בסקטור 10/07/2012 11:42
    הגב לתגובה זו
    אחד המחדלים הגדולים שהיו במדינה.כאילו שיש למדינה אינטרס שכל גוש דן ישב בחושך בלי חשמל פשוט טימטום כזה לא ראיתי,הרסתם את החלום האנרגטי הישראלי
  • 3.
    10/07/2012 11:41
    הגב לתגובה זו
    הרסו תבורסה תגז תחיים פה הכל גמור
  • 2.
    יוסי 10/07/2012 11:31
    הגב לתגובה זו
    די לאדישות . לקחנו סיכון השקענו את כספנו בחברות לחיפושי גז ונפט עד לגילי הגז הפסדנו הרבה מאוד כסף היום מגיע לנו לזכות ברווחים.אם נמשיך לשתוק הממשלה תמשיך לגזול מאיתנו את מה שמגיע לנו בדין.
  • 1.
    ותיק בשוק 10/07/2012 11:15
    הגב לתגובה זו
    תהיה פה בכיה לדורות.
  • יוסי צודק במאה אחוז! (ל"ת)
    מיקי גרעיני 10/07/2012 12:52
    הגב לתגובה זו
  • רן רן 10/07/2012 11:25
    הגב לתגובה זו
    ומסקנותיה, כרגיל, יוכנ סו למגירה ויישארו שם