היום שאחרי ברלוסקוני: "התרחיש הגרוע ביותר לשווקים הוא בחירות כלליות"

בגולדמן זאקס ניתחו את המצב במדינה, ומזהירים מפני כישלון השיחות על הקמת ממשלה חדשה. אנליסט ב-RBS: "מחכים לעידן פוסט ברלוסקוני"
ג'וש דוקרקר |

ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני הודיע על התפטרותו אמש בצעד שצפוי להשאיר את המדינה תחת אי יציבות. החשש בשווקים הוא לחוסר יציבות שעשוי להעיב על סיכויי אישור תוכניות הצנע הגדולות ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

ברלוסקוני הצהיר כי יתפטר מיד לאחר שהפרלמנט יאשר את הקיצוצים הנרחבים. באיחוד האירופי דרשו מאיטליה להוריד את גובה החוב הלאומי על מנת לשכנע משקיעים שהמדינה יכולה להוריד את עלויות גיוס ההון להראות יציבות.

"בעוד שהחדשות אתמול היוו טריגר לחיוביות בשוק, זה עלול להיות קצר ביותר", אמר סילביו פרוזו, כלכלן בבנק RBS, "המשקיעים יחכו לעידן שאחרי ברלוסקוני".

פרנצ'סקו גרזרלי, דירקטור בכיר בענקית ההשקעות גולדמן זאקס, מאמין כי מעתה יש 3 תרחישים אפשריים. בראשון, תבנה קואליציה שמבוססת על מפלגת השלטון הנוכחית. מצב זה יאפשר את צירופם של המפלגות הקטנות יותר, ויתמוך באישור תוכנית הקיצוצים. בתרחיש זה רמות התשואה על אגרת החוב צפויות להשאר ברמתן הנוכחית הגבוהה.

בתרחיש השני, תקום ממשלת "מרכז" שתיצור למעשה ממשל 'טכנוקרטי'. ממשלה שכזו תיצור מחויבות עמוקה יותר כלפי הרפורמות הנדרשות, ותסייע לצמיחה ושיפור יעילות הממשל. פרנצ'סקו מעריך כי במצב זה השוק יוריד את התשואה על האג"ח ב-0.5%-1%.

האפשרות השלישית היא בחירות כלליות מיד לאחר ההתפטרותו ברלוסקוני. אם יאושר התקציב בשבוע הבא, תכנס ההתפטרות לתוקף ככל הנראה בינואר שנה הבאה. עמדת גולדמן זאקס מציינת כי בחירות כלליות יהיו התרחיש הגרוע ביותר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה