ח"כ נחמן שי: "ראוי שהכנסת תגבה את ששינסקי ותבלום כל יוזמה חיצונית להכשילו"

חברי הכנסת יחימוביץ', שאמה-הכהן, שי וטיבייב דורשים לכנס את ועדת הכלכלה בשנית על מנת לדון בסוגיית התמלוגים לאור פרסום מסקנות ששינסקי
יונתן גורודישר |

המלצות ועדת ששינסקי לא רק גוררות תגובות בשוק ההון. ארבעה חברים בועדת הכספים של הכנסת הגישו היום (א') לנשיאות הכנסת בקשה לדיון מהיר בנושא מסקנות הביניים של ועדת ששינסקי, שפורסמו ביום רביעי האחרון.

חברי הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), שלי יחימוביץ (עבודה), נחמן שי (קדימה) ורוברט טיבייב (קדימה) הגישו היום את הבקשה לדיון בהמשך לדיון שכבר קיימו בעניין התמלוגים. חברי הכנסת מבקשים שיוצגו בפניהם המסקנות וההמלצות, כמו גם לערוך דיון בנושא זה, "הנוגע לכל אזרחי המדינה".

ועדת ששינסקי פרסמה בשבוע שעבר את המלצותיה באשר להכנסות המדינה מתחום הנפט והגז. הוועדה המליצה להותיר את שיעור התמלוגים בענף ללא שינוי על 12.5% אך מנגד להטיל מס מדורג של בין 20% ל-60% מהרגע שהיזם כיסה את השקעתו ואף רשם רווח נוסף של 50%. בנוסף, הוועדה המליצה להבטל את ניכוי האזילה - הטבת מס שניתנה למגזר. לפי המלצת הועדה, במקרה של תגלית ענק החברות יעבירו למדינה נתח של כ-66% מהרווחים לאחר שהיא התחילה להרוויח, זאת בניגוד לתשלום קבוע של כ-30% כיום.

ח"כ שאמה-הכהן, שמינויו ליו"ר הוועדה נדחה בחודש וחצי, אמר כי מטרת הדיון הוא עדכון ההחלטה ההצהרתית במקום ההחלטה שהתקבלה בדיון הקודם, טרם פרסום מסקנות ששינסקי, בחודש אוקטובר. לדברי שאמה, הדיון וההחלטה מאוקטובר הינם "חרפה שיש למחוק". ח"כ אמר כי "בעוד שאת הדיון המכור לא ניתן לשנות בדיעבד, את ההחלטה המוזמנת והאומללה שנתקבלה בסיומו ניתן לשנות". בנוסף, שאמה-הכהן ציין כי "היום שלוועדת ששינסקי יש כבר כיוון ברור הנוגד את החלטת ועדת הכלכלה, קם צורך כפול ומיידי לקיים דיון אמיתי .

הדיון שנערך במהלך חודש אוקטובר היה סוער במיוחד וכלל אף איומים משפטיים מצד השותפה האמריקנית בקידוחי הגז, נובל אנרג'י, לקחת את מדינת ישראל לבית המשפט. ברקע, גורמים מסויימים רמזו כי מופעלים על חברי הכנסת לחצים כבדים ואף מוענקות להם הבטחות שונות בכדי שיתנגדו להעלאת התמלוגים. לדיון הקודם בועדת הכלכלה - הסיקור המלא

ח"כ שי אמר כי "ראוי שהכנסת תגבה את מסקנות ועדת ששינסקי ותבלום כל יוזמה חיצונית להכשילן". ח"כ טיבייב ציין כי "מדובר בפרוייקטים בעלי השלכות אדירות למדינת ישראל ולכלכלתה, על הכנסת לנקוט עמדה ברורה שמצד אחד שתשמור על זכותם הטבעית של היזמים להרוויח מתגליות הגז ומצד שני תתן מענה ע"מ שאזרחי המדינה יוכלו ליהנות ממשאבי הטבע בהם התברכה המדינה".

ח"כ שאמה-הכהן היה אמור להתמנות לראשות ועדת הכספים בתחילת נובמבר בהתאם להסכמים הקואליציוניים שנחתמו עם כינונה של הממשלה ולאחר שדחה הצעות תפקיד שונות של רה"מ בנימין נתניהו. לפי עדותו של שאמה, יתכן ומאחורי הנסיונות למנוע ממנוע לכהן בראשות ועדת הכלכלה עומדים לחצים של חברות הנפט והגז המתנגדות למנויו של שאמה בשל עמדתו בעד העלאת התמלוגים. עם זאת, סיעת הליכוד החליטה לבסוף לדחות את כניסתו של שאמה לתפקיד היו"ר ב-45 יום והוא צפוי אם כן להיכנס לתפקידו בעוד כחודש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה