בנק ישראל: "קצב עליית מחירי הדירות התמתן", האם מדובר בתפנית?
"קצב עלייתם של מחירי הדירות אמנם התמתן בהשוואה לחודש הקודם, אך אין להסיק מכך על תפנית", כך אמרו חברי הוועדה המונטרית בסיכום דיוני הריבית לחודש פברואר 2015, במסגרתם נותרה הריבית על שיעור של 0.25%.
חברי הוועדה הביעו דאגה מהיקף המשכנתאות החדשות ומכך שהוא ממשיך להיות גבוה מאוד. נוסף לכך התייחסו חברי הוועדה להפשרת הקיפאון בשוק, וציינו בהקשר זה את הזינוק החד שנרשם בחודשים האחרונים בעסקאות לרכישת דירות שהיוו יעד לזכאים במסגרת חוק מע"מ 0% (דירות חדשות שמחירן אינו עולה על 1.6 מיליון שקל). חברי הוועדה ציינו שהחודש אמנם לא חלה ירידה משמעותית נוספת במרווחים בשוק האג"ח הקונצרניות, אך הם נותרו ברמה נמוכה.
חברי הוועדה דנו בהתפתחויות האחרונות בעולם, בראשן צעדי ההרחבה הכמותית שנקט הבנק האירופי המרכזי והשפעתן על המשק המקומי. הם ציינו כי מתחילת דצמבר נשחק חלק מהפיחות שנרשם מאז אוגוסט במונחי שער החליפין הנומינלי האפקטיבי. חברי הוועדה הסכימו כי התחדשות מגמת הייסוף עלולה להאט את מגמת השיפור שנרשמה לאחרונה ביצוא. הם הביעו דאגה מיוחדת מההיחלשות החדה של האירו לעומת השקל, מפני שכעשרים וחמישה אחוזים מהיצוא הישראלי מופנים לגוש האירו. עוד דנו חברי הוועדה בצעדים האחרונים שנקט הבנק המרכזי השוויצרי, והם העריכו כי לא יהיו לכך השלכות משמעותיות על המשק הישראלי.
הוועדה דנה בהרחבה בסביבת האינפלציה הנמוכה, ובפרט בכך שקצב האינפלציה השנתי שלילי והציפיות לאינפלציה לשנה מהגורמים השונים נמצאות מתחת ליעד. לפי הערכתם של מרבית חברי הוועדה, הירידה בקצב האינפלציה נובעת בעיקרה מגורמים בעלי אופי חד-פעמי, ובראשם הירידה במחירי הסחורות העולמיים, במיוחד מחירי הנפט.
- חיפה: למה המחירים הנמוכים - דווקא הכי קרובים לים?
- באר יעקב: היתר ראשון להתחדשות עירונית – פרויקט של 1,880 דירות יוצא לדרך
עוד העריכו חברי הוועדה כי קצב האינפלציה ימשיך להימצא בחודשים הקרובים מתחת לגבול התחתון של היעד, הן בשל הגורמים העולמיים הנזכרים והן עקב הפחתות חד-פעמיות וצפויות בתעריפי החשמל והמים. הם סברו כי הירידה בציפיות לאינפלציה לטווח הקצר קשורה להתפתחויות במחירי הסחורות העולמיים, ומאידך גיסא הם ציינו כי הציפיות לטווח הבינוני-ארוך נותרו מעוגנות יחסית בתחום היעד.
חלק מחברי הוועדה העירו כי גם החלק הבלתי סחיר של המדד מתאפיין בקצב אינפלציה נמוך מאוד, והדבר עשוי להעיד כי גם גורמים מקומיים ופחות חד-פעמיים באופיים תורמים לירידת המחירים. בהקשר זה הם הדגישו את חשיבות החזרה לתחום היעד של האינפלציה, היות שקיים חשש כי אף על פי שלגורמים לירידה באינפלציה יש אופי חד-פעמי, קצב האינפלציה הנמוך יתמיד במשך זמן רב מדי. חברים אחרים ציינו שבניגוד לאירופה, ההאטה בעליית המחירים אינה משתקפת בהאטה בביקוש לצריכה הפרטית.