אפל גוגל
צילום: טוויטר

הרגולטורים לוחצים: "פיצול של ענקיות כמו אפל וגוגל הוא אפשרי"

מאז הפירוק של AT&T לפני 40 שנה, אף חברה לא התמודדה עד כה עם אפשרות של פירוק בעקבות דרישת הרגולטורים בארצות הברית
אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה אפל גוגל מטא

ענקיות הטכנולוגיה עומדות בפני אחד האתגרים המשמעותיים שלהן מזה עשרות שנים, כאשר הרגולטורים מגבירים לחצים על החברות ומאשימים אותן בפעילות אנטי תחרותית, האשמה שעלולה לגרום לראשונה בתעשייה לדרישה לפירוק של אפל APPLE וגוגל GOOGLE .

דבר כזה עלול לגרום לאפקט דומינו, כאשר מדינות מסביב לעולם יאמצו את ההחלטות שיתקבלו בארה"ב ואירופה. כבר כיום אפשר לראות את המספר ההולך וגדל של חקירות הגבלים העסקיים שנפתחות במדינות השונות לאחר פתיחת החקירות באיחוד האירופי וארה"ב. החברות לא במפתיע תקפו את ההאשמות, כאשר גוגל אמרה כי היא לא מסכימה עם האשמות של האיחוד האירופי בעוד אפל הצהירה שהתביעה האמריקאית שגויה בעובדות ובחוק.

מאז הפירוק של AT&T לפני 40 שנה, אף חברה לא התמודדה עד כה עם אפשרות של פירוק בעקבות דרישת הרגולטורים בארצות הברית. בשנת 1984, AT&T פוצלה לשבע חברות עצמאיות שנקראו "Baby Bells" במטרה לפרק את אחד המונופולים הגדולים של המאה ה-20. שלושת החברות היחידות ששרדו הן AT&T, Verizon ו-Lumen. 

​הרגולטורים טוענים כי אפל וגוגל בנו מערכות אקולוגיות בלתי חדירות סביב המוצרים שלהן, מה שמקשה על הלקוחות לעבור לשירותים מתחרים. משרד המשפטים האמריקאי הזהיר את אפל, חברה בשוויי של 2.7 טריליון דולר, כי האפשרות של פיצול החברה מונחת על השולחן במטרה להחזיר את התחרות לאחר שמשרד המשפטים חבר ל-15 מדינות במטרה לתבוע את יצרנית האייפון על מונופול בשוק הסמארטפונים, תוך סיכול יריבים וניפוח מחירים. 

סביר להניח שיקח שנים עד שבתי המשפט בארה"ב יגיעו להחלטה בנוגע לאפל וגוגל, אבל מדובר בהתראה עבור חברות הטכנולוגיה שיצטרכו לפעול בהתאם על מנת למזער סיכונים. עם זאת, זאת רק צרה אחת של חברות הטכנולוגיה. אפל, גוגל ואליהן מצטרפת גם מטא צפויות להיחקר בגין הפרות פוטנציאליות של חוק השווקים הדיגיטליים, חקירה שעלולה להוביל לקנסות גבוהים ואף לבסוף לצווי פירוק בגין הפרות חוזרות ונשנות.

המחוקק של הפרלמנט האירופי, אנדראס שוואב, שהיה מעורב מאוד בניסוח חוקי השווקים הדיגיטליים של האיחוד האירופי שנכנסו לתוקף החודש, אמר שהמחוקקים מחפשים פעולה נועזת נגד ענקיות טכנולוגיה המפרות את החוקים. "אם הן לא יעמדו בחוק השווקים הדיגטליים, אפשר כבר לדמיין מה הפרלמנט יבקש. פירוק. המטרה הסופית היא להפוך את השווקים לפתוחים, הוגנים ולאפשר יותר חדשנות", אמר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה