
טראמפ רצה לפרק את אנבידיה אבל הבין שזה "קשה מדי"
הוידוי הגיע במהלך כנס לקידום ה-AI כתכנית לאומית, ובמהלכו שיבח נשיא ארה"ב את מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג; בנוסף, התקבל אישור מחודש למכירת שבבים לסין כחלק מהסכם סחר
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, חשף כי שקל לפעול לפירוק החברה הגדולה בעולם, אנבידיה NVIDIA Corp. -0.15% על רקע כוחה הגובר בשוק שבבי הבינה המלאכותית , אך חזר בו לאחר שהתברר לו עד כמה הדבר מורכב. "אמרתי, 'בואו נפרק את הבחור הזה', לפני שלמדתי את העובדות", אמר טראמפ באירוע "Winning the AI Race" בוושינגטון.
לדבריו, יועציו הבהירו כי מהלך כזה יהיה "קשה מאוד", בשל היתרון הטכנולוגי המשמעותי של אנבידיה על פני מתחרותיה. "הייתה לי תחושת בטן שאנחנו יכולים להיכנס ולפרק אותם קצת, לייצר תחרות, ואז גיליתי שזה לא קל בתחום הזה," הוסיף טראמפ וחשף שיחה עם יועציו: "שאלתי, איזה נתח שוק יש לו? אמרו לי 100%. אמרתי, מי זה בכלל? לא שמעתי על אנבידיה מעולם. ואז הכרתי את ג'נסן, ועכשיו אני מבין למה." לדבריו, רק לאחר שנאמר לו שיידרשו עשר שנים כדי "להדביק את הפער" מאנבידיה, גם אם הואנג ינהל את החברה בצורה כושלת, הוא החליט לרדת מהרעיון.
מאז הפך הואנג ליועץ-על בפועל לממשל טראמפ, ואף הצליח להשיג הישג אסטרטגי ראשון במעלה: ביטול האיסור על מכירת שבבי H20 לסין, מהלך שמגלם פוטנציאל הכנסות עצום לאנבידיה. בכירים בממשל, כמו מזכיר המסחר האוורד לוטניק, ניסו למתן את הביקורת: "אנחנו מרשים להם למכור רק את השבבים הרביעיים בטיבם. הרעיון הוא לגרום לסינים להתמכר לטכנולוגיה אמריקאית".
בחנו את עצמכם
חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף
יוצר שאלות...
מכין את אתגר הטריוויה שלכם
תוצאות
דבריו נאמרו על רקע חקירה נגד החברה שיזמה מחלקת המשפטים האמריקאית בשנת 2024 בחשד להתנהלות אנטי-תחרותית, אך שלא הובילה למהלך קונקרטי עד כה.
- ה-S&P סיים בשיא חדש, הנאסד״ק מעל 21 אלף נקודות
- המשקיע שמכר אנבידיה וקנה טבע - כמה הוא מופסד?
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
במהלך נאומו, שיבח טראמפ את מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, שנכח באולם, ואמר לו: "איזה עבודה מדהימה עשית." הואנג, בתגובה, החזיר לנשיא מחמאה נדירה: "היתרון הייחודי של אמריקה, שאין לאף מדינה אחרת,הוא הנשיא טראמפ". במהלך הכנס, חשף טראמפ את תוכנית הפעולה הלאומית לבינה מלאכותית: AI Action Plan, שהיא סדרת צווים נשיאותיים שמטרתה להקל על הרגולציה בענף ולחזק את התחרותיות של ארה"ב בזירת הטכנולוגיה העולמית. בין ההכרזות: קידום השקעות, תמיכה ביצוא, וצמצום חסמים בירוקרטיים לחברות אמריקאיות בתחום.
מאסק אאוט, הואנג אין
אם עד לאחרונה אייש אילון מאסק Tesla 3.76% את תפקיד החבר הטוב של טראמפ, ובעבר היה זה גם טים קוק, מנכ"ל אפל Apple 0.13% , שאייש את עמדת ההשפעה הגבוהה ביותר על הבית הלבן, הרי שלאחרונה אנחנו רואים איך ג'נסן הואנג הופך ונהיה הדמות הטכנולוגית הדומיננטית ביותר בזירה הפוליטית האמריקאית, וככל הנראה גם בעולם.
בעוד קוק איבד השפעה משמעותית לאחר שטראמפ ראה את העברת הייצור של אפל להודו כ-"בעיה", והיועצים שלו מתחו עליו ביקורת פומבית על כך שלא זז מהר מספיק להתרחק מסין, הואנג עשה את המסלול ההפוך. הוא ליווה את טראמפ בפגישות בינלאומיות, כולל
ביקור במזרח התיכון שהניב עסקת ענק עם איחוד האמירויות, והפך לשגריר בפועל של תעשיית ה-AI האמריקאית.
- מזנקת ב-20% אחרי דוח טוב; באיזה מכפיל רווח היא נסחרת?
- מה אמר ליפ בו טאן בשיחת הועידה של אינטל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
- הטורקים הפילו את לוקהיד מרטין - פרויקט המסוקים הגדול בטורקיה...
מומחים מעריכים כי הלחץ
הישיר שהפעיל הואנג מאחורי הקלעים, מול טראמפ, מול יועצו הבכיר דיוויד סאקס, ומול מקבלי החלטות כלכליים, הוא שגרם לשינוי ההיסטורי באישור הייצוא לסין. לפי הדיווח ב-New York Times, הואנג טען שוב ושוב כי איסור על ייצוא שבבים "לא מתקדמים" דוחף את סין לפתח חלופות
מקומיות – מה שפוגע דווקא בעליונות הטכנולוגית האמריקאית.
למרות ההשפעה הגוברת של הואנג, עדיין מרחפים איומים: משרד המשפטים חקר את אנבידיה בעבר בגין תחרותיות, והחקירה לא נסגרה רשמית. בנוסף, טראמפ עדיין עשוי להטיל מכסים סקטוריאליים על כלל תעשיית השבבים, והדבר יחייב את אנבידיה להתמודד עם עלויות חדשות, למרות שהיא כבר מעבירה חלק מהייצור לארה"ב.
וגם בזירה הפוליטית, ההצלחה הנוכחית לא מבטיחה חסינות עתידית. הואנג עצמו נשמע אופטימי. בנאום שנשא בשבוע שעבר אמר: "כל מודל AI אזרחי בעולם צריך לרוץ על התשתית האמריקאית. אנחנו צריכים לגרום למדינות לבחור באמריקה".