
בין הפטיש לסדן: האם מונופול השבבים של TSMC יתפרק?
יצרנית השבבים הטאיוואנית נלחצת בין דרישות טראמפ להשקעה של 165 מיליארד דולר באמריקה לבין התחייבויות לאירופה ויפן – והתוצאה: עיכובים בפרויקטים וחששות מעודפי קיבולת
כשדונלד טראמפ חזר לבית הלבן, הוא הגיע עם מטרה ברורה: להחזיר את ייצור השבבים המתקדמים לארצות הברית. במרכז התוכנית הזו עומדת חברה טאיוואנית שבלעדיה — המערכת הטכנולוגית של המערב עלולה לקרוס תוך שבועות. TSMCTaiwan Semiconductor . 0.51% , יצרנית השבבים הגדולה בעולם, נמצאת כיום במצב שבו כל החלטה אסטרטגית שלה עשויה לקבוע את עתיד הכלכלה הגלובלית.
חברת TSMC היא למעשה מונופול טכנולוגי שנוצר באופן טבעי. החברה הטאיוואנית מייצרת כ-90% מהשבבים המתקדמים בעולם — אלה שמפעילים את הטלפונים החכמים, את מחשבי הענן, ואת מערכות הבינה המלאכותית שהולכות והופכות לחלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. כל אייפון, כל שבב של אנבידיה, כל מעבד של AMD — כולם יוצאים מהמפעלים העצומים של TSMC בטאיוואן.
מונופול שהוא חולשה אסטרטגית
בעידן של מלחמה טכנולוגית בין ארצות הברית לסין, המונופול של TSMC הפך לחולשה אסטרטגית. הממשל האמריקאי מבין שהסתמכות יתר על טאיוואן — אשר סין רואה בה חלק בלתי נפרד ממנה — יוצרת נקודת חולשה משמעותית. לכן, הוא לוחץ על TSMC להקים מפעלים בתחומי ארצות הברית, ולא סתם מפעלים — אלא כאלה המסוגלים לייצר את הדור הבא של השבבים המתקדמים ביותר.
TSMC נענתה לדרישה והתחייבה להשקעה חסרת תקדים של 165 מיליארד דולר בארה״ב, ולהקמת שלושה מפעלים במדינת אריזונה. מדובר בסכום השווה לתוצר הלאומי של מדינות שלמות. אולם, ההתחייבות הזו באה עם מחיר: היא גורמת לעיכובים בפרויקטים של החברה באזורים אחרים בעולם.
- ארה"ב וטייוואן מתקרבות להסכם סחר; TSMC בהשקעת ענק באריזונה
- טאיוואן מגבילה את ייצוא השבבים לוואווי ול-SMIC
כך, בעוד TSMC ממקדת את מאמציה באריזונה, המפעל השני שלה ביפן נתקע. החברה כבר הכריזה על תוכנית להשקעה של 20 מיליארד דולר באי קיושו, כחלק מאסטרטגיית פיזור גיאוגרפי להפחתת סיכונים. אך לפי דיווחים עדכניים, הפרויקט ביפן הוקפא, מאחר שהחברה ממקדת את משאביה במילוי התחייבויותיה לממשל טראמפ.
כולם רוצים את TSMC
יפן מעוניינת בהקמת מפעלים על אדמתה כדי להפחית את התלות בטאיוואן; ארה״ב דורשת
השקעות ענק בשטחה; גרמניה ומדינות נוספות באירופה מתחילות אף הן לקדם תוכניות דומות. כל מדינה מושכת לכיוונה, ו-TSMC — חברה פרטית שבסופו של דבר אמורה לחשוב גם על שורת הרווח — נאלצת לאזן בין אינטרסים גיאופוליטיים לרציונל עסקי.
הפרדוקס הוא שבעוד שהעולם לוחץ על TSMC להתפזר גיאוגרפית, הפרלמנט הטאיוואני בחר בכיוון ההפוך. חוק חדש שאושר השבוע קובע כי הטכנולוגיה המתקדמת ביותר של החברה תישאר בטאיוואן, וכי המפעלים בחו"ל יורשו לייצר רק שבבים מדור קודם. מדובר בהחלטה שנועדה לשמור את "הקלפים הטכנולוגיים החזקים" בבית, ולהבטיח שטאיוואן לא תאבד את יתרונה האסטרטגי.
- טראמפ חוזר לאיים עם מכסים של עד 70% החל מה-1 באוגוסט
- שינוי מסוכן - המשקיעים הפרטיים קופצים על קרנות סל ממונפות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עם זאת, הלחצים הכלכליים על TSMC מתחילים להצטבר. התחייבויות להשקעות עתק במספר יבשות במקביל מעלות חששות לעודפי קיבולת שעלולים לפגוע ברווחיות. המשקיעים, מצדם, מתחילים לשאול שאלות: האם החברה אכן פועלת לפי אסטרטגיה כלכלית שקולה — או שהיא נגררת למשחק גיאופוליטי שבו אין לה סיכוי לנצח? אם היצרנית הוותיקה תצליח לנווט בין כל הלחצים, ולהקים מפעלים מתקדמים גם מחוץ לטאיוואן — היא תישאר בראש התעשייה. אך אם תיכשל, או אם מתחרים ינצלו את העיכובים, המונופול שהיא מחזיקה בו עשוי להתמוטט.