כטב"מ סיני  (X)כטב"מ סיני (X)

הכטב"מ הסיני שמפחיד את המערב- "אם כל הכטב"מים" - יכולות והשוואה למערכות אחרות

ההתקדמות הסינית מדאיגה את המערב; לאחרונה אמר מנכ"ל אנבידיה שהסינים קרובים לסגור את הפער בתחום ה-AI; ביד אחת רוצים שלום, ביד שנייה מתכוננים לקרב - האם נכנסים ל"מלחמה קרה"?

חיים בן הקון | (12)
נושאים בכתבה כטב"ם

הסינים מדברים בשני קולות והם כמובן לא היחידים. בשעה שהם מנהלים שיחות על המכסים עם האמריקאיים הם משיקים את אחת המערכות הצבאיות המתקדמות בעולם, הכינוי העולמי שלה - "אם כל הכטב"מים" והיא בעצם כטב"ם ענק ששולט על עשרות כטב"מים קטנים. זה כלי ניהול ושליטה מרשים ביותר שכמו שאמר אילון מאסק לפני כחצי שנה עשוי לייתר את מטוסי הקרב ובמילותיו  - "מי רוכש מטוסי קרב כשברור שהכטב"מים יהיו אלו שישלטו בשדה הקרב העתידי". מאסק פנה ישירות ללוקהיד מרטין כשמאז אגב מנייתה ירדה בכ-20%. 


הסינים מתקדמים מאוד מבחינה צבאית כפי שהמערב "גילה" בעזרה שלהם לפקיסטן בעימות הקצר מול הודו בחודש שעבר. הסינים גם מתקדמים טכנולוגית. המערב חושב שאם הוא יגביל את ייצוא השבבים המתקדמים מאנבידה ואחרות לסין הוא ישמור על היתרון הטכנולוגי שלו, אבל אפילו מנכ"ל אנביידה, ג'נסן הואנג אמר לאחרונה שהסינים סוגרים את הפער. חברת וואווי לדוגמה, מפתחת שבבי AI מתקדמים שעדיין לא ברמה של אנבידיה אבל הם מהווים תחליף שהולך ומשתפר ללקוחות הסינים. לסינים יש גאווה, כבוד ורגשות לאומנות שצפו בעקבות הטלת המכסים של טראמפ. המוטיבציה שלהם להצליח גדולה, הצורך שלהם להוכיח למערב שהם לא נחותים ממנו, גדול. בסוף מי שמנצח הוא לא דווקא העשיר, אלא מי שרוצה יותר. הואנג אמר את זה במילים יותר מכובסות והתייחס לטכנולוגיה, אבל זה גם במקומות נוספים, נחזור לתחום הצבאי.   

 

בחודש הבא צפויה סין לערוך את טיסת הבכורה של "ג'יו טיאן" ("שמיים גבוהים"), נושאת הכטב"מים האווירית המתקדמת שזכתה לכינוי "אם כל הכטב"מים". כלי זה, המסוגל לשאת עד 100 כטב"מים מתאבדים, מייצג קפיצת מדרגה ביכולות התקיפה האווירית של סין ומעורר חששות כבדים במערב. ההשקה, היא חלק משורת התפתחויות צבאיות סיניות, כולל תמיכה משמעותית שסיפקה לפקיסטן בעימות האחרון מול הודו.

"ג'יו טיאן": מפלצת אווירית שמשנה את כללי המשחק

ה"ג'יו טיאן", שפותחה על ידי תאגיד התעופה והחלל הממשלתי הסיני (AVIC) ונבנתה על ידי חברת הבת Xian Chida Aircraft Parts Manufacturing, היא כטב"ם סילוני שטס בגובה רב ולטווח ארוך. עם מפרט מרשים הכולל טווח פעולה של 7,000 ק"מ, גובה שיוט של 15,000 מטרים, משקל המראה מקסימלי של 16 טון ומוטת כנפיים של 25 מטרים, הכלי מסוגל לפעול מעל טווח מערכות הגנה אווירית נפוצות. היתרון המרכזי שלו טמון ביכולתו לשאת עד 6 טון תחמושת, כולל עד 100 כטב"מים קטנים או תחמושות משוטטות ("מתאבדות"), המופעלים משמונה נקודות עיגון קשיחות. יכולת זו מאפשרת ל"ג'יו טיאן" להפעיל "נחילי" כטב"מים, שיכולים להציף מערכות הגנה אווירית, לבצע תקיפות מדויקות, לאסוף מודיעין או לשבש פעילות אויב בזמן אמת.

המבנה המודולרי של תא המטען מאפשר התאמה למגוון משימות, כולל: סיור ומודיעין: איסוף נתונים בזמן אמת על תנועות אויב; לוחמה אלקטרונית: שיבוש מערכות תקשורת ומכ"ם; פגיעה במטרות אסטרטגיות עם תחמושות מדויקות וכן משימות של שיטור ימי וסיור וחילוץ והצלה. חוץ מזה הוא גם יכול להגן על משאבים קריטיים כמו שמירה על שדות נפט, גז ונכסים לאומיים.


המומחים מסבירים כי ה"ג'יו טיאן" מהווה תגובה ישירה לכטב"מים האמריקאיים כמו ה-RQ-4 Global Hawk, המיועד לסיור, וה-MQ-9 Reaper, המוגבל במשקל ובטווח. בניגוד להם, ה"ג'יו טיאן" משלבת יכולות תקיפה וסיור ברמה חסרת תקדים, מה שהופך אותה לאיום פוטנציאלי משמעותי.


חדשנות צבאית סינית: מעבר ל"ג'יו טיאן"

ה"ג'יו טיאן" היא חלק ממערך הכטב"מים המתרחב של סין, המונע על ידי השקעות עתק במחקר ופיתוח. בשנים האחרונות הציגה סין דגמים מתקדמים נוספים לרבות ה-CH-7 שהוא כטב"ם קרב חמקן המיועד לתקיפות מדויקות וחדירה לשטח אויב. כטב"מ מתקדם נוסף של הסינים הוא Wing Loong-X שטס לגובה בינוני ומיועד ללוחמה נגד צוללות וסיור ימי. 

קיראו עוד ב"גלובל"

הסינים גם הצליחו בפיתוח של נחילי כטב"מים. הכוונה לעשרות מערכות מוטסות מבוססות בינה מלאכותית המאפשרות פעולה אוטונומית ומתואמת. מדובר בעצם בתקיפה סימולטנית ומתואמת של עשרות כלי טיס במקביל נגד מטרה אחת או מספר מטרות. זה כבר לא נשמע דמיוני כבעבר, כך תראה מלחמת העתיד. 


סין מובילה גם בפיתוח טכנולוגיות לוחמה א-סימטרית, כולל מערכות לוחמה אלקטרונית, תקשורת לוויינית ויכולות סייבר. לדוגמה, לווייני ה"בידו" הסיניים מספקים ניווט ותקשורת מאובטחת לכוחותיה, בעוד מערכות בינה מלאכותית משפרות את יכולות זיהוי המטרות והתגובה בזמן אמת. מעבר לכטב"מים, סין משקיעה משאבים עצומים בחיל הים ובחיל האוויר שלה. לסין יש את הצי הגדול בעולם - עם למעלה מ-350 כלי שיט, כולל נושאות המטוסים "ליאונינג", "שנדונג" וה"פוג'יאן" החדשה. היא מפתחת גם כלי שיט בלתי מאוישים (USVs) למשימות סיור, תקיפה ולוחמה נגד צוללות.

חיל האוויר של סין מצויד במטוסי קרב מתקדמים כמו ה-J-20 (מטוס חמקן מהדור החמישי) וה-J-35, וכן בטילים בין-יבשתיים עם ראשי נפץ גרעיניים. סין גם חזקה בתחום החלל עם לוויינים צבאיים מתקדמים וטכנולוגיות נגד לוויינים, כולל מערכות לייזר להשמדת לווייני אויב.


התמיכה בפקיסטן: מבחן היכולות בעימות עם הודו

העימות האחרון בין פקיסטן להודו בחבל קשמיר, הדגים את היכולות הצבאיות של סין ואת תמיכתה האסטרטגית בפקיסטן. על פי דיווחים ממקורות בינלאומיים, סין סיפקה לפקיסטן תמיכה רב-ממדית, לרבות מטוסי קרב J-10: מטוסים אלו, הוכיחו עליונות מול מטוסי הראפאל הצרפתיים של הודו. ה-J-10 מצויד במכ"ם AESA מתקדם ובטילי אוויר-אוויר PL-15, המסוגלים לפגוע במטרות במרחק של עד 200 ק"מ. סין גם סייעה בפריסת מערכות שיבוש שפגעו ביכולות התקשורת של הכוחות ההודיים.

בנוסף, לווייני מודיעין סיניים סיפקו מידע בזמן אמת על תנועות הכוחות ההודיים, מה שהעניק לפקיסטן יתרון טקטי. התמיכה בציוד ומערכות לוותה גם בתמיכה והדרכה של אנשים בשטח והדרכה מוקדמת כשבמקביל  יועצים סיניים נמצאים בפקיסטן כבר תקופה ארוכה וגם בעימות הם סייעו בתפעול מערכות מתקדמות והבטיחו אספקה רציפה של חלקי חילוף ותחמושת.

העימות בין הודו לפקיסטן הוכיח את יכולתה של סין לייצא נשק מתקדם ולתמוך בבעלות ברית בזמן אמת, תוך שליחת מסר להודו – יריבה אסטרטגית באזור. התמיכה בפקיסטן היא חלק ממדיניות רחבה יותר של סין, הכוללת השקעות תשתית ובריתות צבאיות עם מדינות כמו מיאנמר, בנגלדש וסרי לנקה. לפי דיווחים סין מתכננת להעמיק את שיתוף הפעולה הצבאי עם פקיסטן, כולל אספקת כטב"מים מתקדמים כמו ה-Wing Loong II, שיכולים לשאת טילים מונחים מדויקים.


אם כל הכטב


מרוץ החימוש הגלובלי: סין מול המערב

השקת ה"ג'יו טיאן" היא צעד משמעותי במרוץ החימוש הגלובלי, שבו סין מתחרה מול ארה"ב, רוסיה ומדינות מערביות על עליונות טכנולוגית וצבאית. לעומת ה-Global Hawk האמריקאי, המיועד בעיקר לסיור, וה-Reaper, שמוגבל בטווח ובמשקל, ה"ג'יו טיאן" מציעה שילוב של יכולות תקיפה, סיור ולוחמה אלקטרונית שמאתגר את ההגמוניה המערבית. החששות במערב גוברים לאור ההתקדמות המהירה של סין בבינה מלאכותית, לוחמה סייברית וטכנולוגיות חמקניות שחשובות מאוד לשדה הקרב העתידי


ההתקדמות הטכנולוגית הצבאית של סין נובעת גם מתמיכה ממשלתית מסיבית עם תעשיות ביטחוניות מתקדמות לצד יכולת מהירה להפעיל ניסויים בשטח. כל זה גם לצד יכולות ייצור מרשימות וידועות הופכות את סין גם לבית חרושת לכלי נשק.  לדוגמה - סין השיקה לאחרונה נושאת כטב"מים ימית, בדומה לזו שהוצגה על ידי איראן, המאפשרת פעולות תקיפה וסיור במרחקים של אלפי קילומטרים מהחוף. לפי דיווחים ממקורות בינלאומיים, סין מתכננת להגדיל את ייצור הכטב"מים שלה ב-50% עד 2030, תוך התמקדות בדגמים אוטונומיים לחלוטין.

המתיחות סביב טייוואן, ים סין הדרומי והגבול עם הודו מגבירה את החששות מפני עימות צבאי. זה גם קלף כלכלי מול ממשל טראמפ שחושש מאוד מהעימות הזה בשל היותה של טיוואן ספקית שבבים עיקרית לעולם כולו. השבבים של טייוואן סמיקונדקטורס TSMC מובילים בעולם ומשמשים לתעשיות רבות ומורכבות, הם חומרי הגלם של תעשיית הטכנולוגיה והאלקטרוניקה. מחסור בהם יפגע בכלכלה העולמית. 


ה"ג'יו טיאן", עם יכולתה לפעול במרחקים ארוכים ולשגר נחילי כטב"מים, עשויה לשמש כמכפיל כוח בקונפליקטים אזוריים, תוך ניצול חולשות במערכות ההגנה של יריבותיה. לדברי אנליסטים, השימוש בנחילי כטב"מים יכול להציף מערכות כמו מערכת ההגנה האווירית "פטריוט" האמריקאית או ה"ברק-8" ההודית-ישראלית, מה שמעניק לסין יתרון טקטי משמעותי.

השקת ה"ג'יו טיאן" והתמיכה בפקיסטן ממחישות את שאיפתה של סין להפוך למעצמה צבאית דומיננטית. עם זאת, היא מתמודדת עם אתגרים משמעותיים לרבות תלות טכנולוגית. למרות ההתקדמות, סין עדיין תלויה ברכיבים זרים, כמו שבבים מתקדמים ומנועי סילון, מה שעשוי להגביל את קצב הייצור. מעבר לכך, המערב לא נרדם על השמירה. ארה"ב והאיחוד האירופי משקיעים בפיתוח מערכות יירוט כטב"מים, כולל טכנולוגיות לייזר ומערכות זיהוי מבוססות AI. לדוגמה, פרויקט ה"DEWS" האמריקאי (Directed Energy Weapon Systems) נועד לנטרל נחילי כטב"מים באמצעות קרני לייזר.



לישראל, כמובילה עולמית בתחום הכטב"מים, יש עניין מיוחד במעקב אחר ההתפתחויות הסיניות. מערכות כמו ה"הארופ" וה"הרמס" של התעשייה האווירית, שנמכרו להודו, כבר הופעלו מול כטב"מים פקיסטניים, והצלחתן מול נשק סיני תהיה מבחן קריטי. בנוסף, ישראל עשויה להפיק תועלת משיתוף פעולה עם מדינות המערב בפיתוח מערכות נגד כטב"מים, תוך ניצול המומחיות שלה בתחום.

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    אנונימי 20/05/2025 14:27
    הגב לתגובה זו
    למה תמיד סין ורוסיה מוצאות את עצמן חוברות לרעות שבמדינות העולם
  • 9.
    רוני 20/05/2025 13:26
    הגב לתגובה זו
    לצערי הרב במקום שיפתחו מטוסים או חללית לטוס לירח למאדים כדי ליישב בני אדם האדם מכין מטוסים להרג עצמאי .מספיק ש 10% מכסף הפיתוח היה הולך לטובת הטבע ואנושות לא היה עוני בעולם. למעשה זה טיבעו של האדם מאז קין והבל ולכן באיזה שהוא זמן ישמיד את עצמו כמו בסרטים שישנם היום בשפע
  • 8.
    אנונימי 20/05/2025 12:32
    הגב לתגובה זו
    רפאל זה תערובת של מקרון חוכמה איסלאמית.
  • 7.
    אם הכטבם הזה ככ גדול לא יהי קשה להפיל אותו וכל הייתרון שלו כבר לא שווה (ל"ת)
    אנונימי 20/05/2025 12:15
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    המתבונן 20/05/2025 11:46
    הגב לתגובה זו
    כנגד כל יום יש פתרון הטכנולוגיה מתקדמת בקצב לא יאומן וכל פתרון שכרגע מוצא עוד חודש הוא יהיה ישן הלייזר ומלחמת העתיד שהיא כבר קיימת במציאות רק השילובים שלה בכלי נשק שונים ומשונים יחזירו אותנו ללפני 40 שנה לסרטים המצוירים רק חבל שאת כל הכסף המיליארדים על גבי מיליארדים בעולם לא משקיעים לטובת האדם רק כדי להשמיד אותו
  • 5.
    בא 20/05/2025 11:43
    הגב לתגובה זו
    ראו רוסיה ..ישראל ..הם השתלטו על טיבט בלי מלחמה ..ים סין הדרומי אותו כנל...אסור לוותר להם על מילימטר.
  • 4.
    חחח...לאמריקאים יש פיתרון לכול איום (ל"ת)
    בא 20/05/2025 11:40
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אנונימי 20/05/2025 11:33
    הגב לתגובה זו
    לשיטתו מכינים מענה לאיום הקיומי שהמערב מציב להם אתה תעמולה זולה
  • 2.
    אנונימי 20/05/2025 11:05
    הגב לתגובה זו
    העבירו את המפעלים לסין כדי להרוויח יותר. ועכשיו הציפור ברחה מן הכלוב
  • הלוואי ציפור...זה מפלצת. (ל"ת)
    פפפ 20/05/2025 11:40
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אנונימי 20/05/2025 10:25
    הגב לתגובה זו
    ככל הנראה מטוסי הJ10 הסינים הם גלגולו של פרויקט הלביא ככה לחות השמועות אומרותשאפו למפתחים הישראלים כמובן שטכנולוגיה ישראלית תנצח את הטכנולוגיה הצרפתיתיהיה מעניין כמה רלוונטיות מערכות הלייזר מול כטבמים
  • אנחנו לבד 20/05/2025 12:33
    הגב לתגובה זו
    פחות כסף לישיבות יותר לפיתוחי על