הפדרל ריזרב
צילום: Federalreserve

בכירי הפד רומזים: הורדת ריבית עשויה להידחות לספטמבר

חוסר ודאות כלכלי וחששות מאינפלציה דוחקים את הפדרל ריזרב לעמדת המתנה; המשקיעים מתאימים ציפיות להורדות ריבית מאוחרות יותר

אדיר בן עמי |


שני בכירים בבנק המרכזי האמריקאי (הפדרל ריזרב), ביניהם ג'ון ויליאמס, נשיא הפד של ניו יורק, רמזו השבוע כי קובעי המדיניות עשויים שלא להיות מוכנים להפחית את שיעורי הריבית לפני חודש ספטמבר. הסיבה העיקרית לכך היא חוסר הוודאות בנוגע להמשך, שמקשה על הבנק המרכזי לקבל החלטות מדיניות משמעותיות בטווח הקרוב.


לפי וויליאמס: "אין זה סביר שבחודש יוני כבר נבין מה מתרחש, או ביולי. מדובר בתהליך של איסוף נתונים, גיבוש תמונה ברורה יותר ומעקב אחר התפתחויות השוק". דבריו משקפים את הגישה הזהירה שמאמץ הפד בעת הזו, כאשר התמונה הכלכלית אינה חד-משמעית. גם רפאל בוסטיק, נשיא הפד של אטלנטה, הביע עמדה דומה בראיון לרשת CNBC, ואף הרחיק לכת בקביעתו כי ייתכן שיידרשו שלושה עד שישה חודשים עד שהמצב הכלכלי יתבהר. "הכלכלה נמצאת בתנודתיות רבה, המדיניות בתנודתיות, קיימת אי-ודאות משמעותית", הסביר בוסטיק, והוסיף: "אני סבור שנצטרך להמתין כדי להתחיל לראות היכן המצב מתייצב".


הישיבות הקרובות של הפד, הצפויות להתקיים בחודשים יוני, יולי וספטמבר, מושכות תשומת לב רבה מצד המשקיעים. נכון לעכשיו, השווקים מעריכים בסבירות של פחות מ-10% שהפחתת ריבית תתרחש בישיבה הבאה שתתקיים ב-17-18 ביוני בוושינגטון. זוהי ירידה חדה בציפיות בהשוואה למצב ששרר לפני שבועות ספורים.


התמורה בציפיות השוק משתקפת גם בחוזים העתידיים של הריבית הפדרלית. המשקיעים צופים כיום רק שתי הפחתות של רבע נקודת אחוז עד סוף השנה, ירידה משמעותית לעומת ארבע ההפחתות שנצפו בסוף אפריל. שינוי זה מעיד על התפכחות השווקים מהאופטימיות המוקדמת בנוגע למדיניות המוניטרית.


חוסר הוודאות הכלכלי

אחד הגורמים המרכזיים שמזין את חוסר הוודאות הכלכלי הוא מדיניות הסחר של ממשל טראמפ. ויליאמס הדגיש כי אי-הוודאות זו מקשה לא רק על קובעי המדיניות, אלא גם על חברות ומשקי בית המתקשים לחזות כיצד מכסי מכס ומדיניות סחר חדשה יעצבו מחדש את הכלכלה האמריקאית. מצב זה מוסיף שכבה נוספת של מורכבות להחלטות הפד. לאחרונה, ממשל טראמפ הגיע להסכם זמני עם סין להורדת מכסים על מוצרי יבוא רבים. המשא ומתן עדיין נמשך עם שותפות סחר מרכזיות במסגרת הפסקה בת 90 יום במכסים הדדיים. התפתחויות אלה בזירת הסחר העולמית מהוות גורם נוסף שהפד חייב לקחת בחשבון בקביעת מדיניות הריבית.


בתחילת מאי, בכירי הפד כבר הביעו חששות לגבי השפעת מכסי המכס כאשר החליטו להותיר את שיעורי הריבית ללא שינוי. גם אז, קובעי המדיניות הצביעו על הסיכונים הכפולים של עלייה אפשרית באבטלה מחד, ואינפלציה גבוהה יותר מאידך, סיכונים שעדיין מעיבים על תהליך קבלת ההחלטות.


הסימנים החיוביים

למרות התחזית הלא ברורה, ויליאמס מציין כי ישנם סימנים חיוביים בכלכלה. הוא הכיר בכך שהאינפלציה נמצאת במגמת ירידה והכלכלה קרובה לתעסוקה מלאה. עם זאת, הוא ממשיך לעקוב אחר מדדים חשובים כמו הפיגורים בתשלומים והנכונות לצריכה פרטית, שעשויים לספק אינדיקציות מוקדמות לשינויים במצב הכלכלי. ויליאמס גם תיאר את המדיניות הנוכחית של הפד כ"מעט מגבילה" ובמקום טוב. לדבריו, המצב הנוכחי מאפשר לפד לאזן בין יעדי האינפלציה לבין שמירה על שוק עבודה יציב, ומעניק לקובעי המדיניות את המרחב הנדרש לבחון בקפידה את הנתונים המתעדכנים לפני קבלת החלטות נוספות.

קיראו עוד ב"גלובל"


בוסטיק, מצדו, חושש במיוחד לגבי האינפלציה וציפיות הציבור לעליות מחירים עתידיות. "בהתחשב במסלול של שני המנדטים שלנו, אני דואג מאוד בנוגע לצד האינפלציה, בעיקר מכיוון שאנו רואים תזוזה מדאיגה בציפיות", הסביר. הערה זו מדגישה את החשיבות שהפד מייחס ליציבות מחירים כאחד מהמנדטים המרכזיים שלו. פיליפ ג'פרסון, סגן יו"ר הפד, חיזק את המסר של עמיתיו בכנס השווקים הפיננסיים של הפד של אטלנטה. הוא הדגיש גם הוא את הצורך בגישת "המתן וראה", והוסיף שחשוב עבור הפד להבטיח שכל עלייה פוטנציאלית במחירים לא תתפתח לעלייה מתמשכת באינפלציה, שתהיה קשה יותר לריסון בהמשך.


"בהתחשב ברמת אי-הוודאות שאנו מתמודדים איתה כרגע, אני מאמין שראוי שנמתין ונראה כיצד המדיניות מתפתחת לאורך זמן ואת השפעתה", אמר ג'פרסון, והוסיף הערכה אופטימית כי המדיניות המוניטרית נמצאת ב"מקום טוב מאוד". גישה זו משקפת את הביטחון של בכירי הפד במדיניות הריבית הנוכחית, למרות אי-הוודאות הסובבת אותם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה