האיחוד האירופי: יוחמרו הסנקציות כנגד מדינות חברות בעלות חריגה בגירעון
שרי האוצר של האיחוד האירופי החליטו על הקשחת הסנקציות שיוטלו על מדינות בעלות גירעון גדול, אך עם זאת שללו את הקמתו של מנגנון לטיפול במדינות המגיעות למצב של חדלות פירעון.
"אנחנו נקבע סנקציות חדשות, יותר מאשר אלה הקבועות היום", כך אמר אתמול נשיא האיחוד האירופי הרמן ואן רומפי לאחר ישיבת שרי האוצר שנערכה מעל לארבע שעות בבריסל. מטרת המדינות היא לעגן את הסנקציות בחקיקה עד לחודש אוקטובר.
מדינות האיחוד החליטו זה מכבר על הקצאת כ-860 מיליארד אירו, או מעל לטריליון דולר, על מנת להתמודד עם משבר החוב ביבשת הישנה. הסכום מחולק ל-110 מיליארד אירו שיוזרמו ליוון, בכפוף ליישומה של תוכנית צנע במדינה, בנוסף ל-750 מיליארד אירו עליהן החליטו המדינות על מנת למנוע את התרחבותו של המשבר למדינות נוספות.
לפי הצעתה של גרמניה יוטל קנס בגובה של עד 0.5% מהתמ"ג על מדינות בעלות גירעון הגבוה מהרף המוסכם, במידה ולא יפעלו להקטנתו. הצעה נוספת היא שתשלל זכות ההצבעה למדינות אלה במספר החלטות האיחוד האירופי. יוון, בה שיעור הגירעון צמח ל-13.9% בשנת 2009, הודיעה כי תתנגד להצעה.
באשר לקביעתו של מנגנון מוגדר לטיפול במדינות הנמצאות על סף של חדלות פירעון, כאמור, לא הושגה הסכמה, כאשר למעשה גרמניה היתה המדינה היחידה שקראה לפעול בכיוון זה וגם זה, רק בטווח הרחוק, כאשר אף מדינה לא הציעה מנגנון שכזה לטווח הזמן הקצר.