הנגיד סטנלי פישר: "במידה ובנק צריך להיכשל, יש לתת לו להיכשל"
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר אמר היום (ג') כי המשק הישראלי יוצא מהמשבר בצורה טובה, כשהבנקים הישראלים נמצאים במצב טוב יותר מאשר אחרים בעולם. בכנס איגוד הבנקים השנתי שיבח פישר את הבנקאים ואמר כי הם "ניהלו את המוסדות באופן מאוד יעיל ומשכיל במשך המשבר".
"לפני שנה היינו במצב קשה מאוד של המשבר. בנק ישראל הוריד את הריבית כמה פעמים וכך גם הבנקים המרכזיים המובילים האחרים בעולם", הזכיר פישר. לדבריו, "התרופה הצליחה". המשק העולמי חזר לצמיחה, גם אם לא מהירה. "מגיע לכם הבנקאים, והפיקוח על הבנקים, שבחים על ההצלחה שלכם". עם זאת, הזהיר פישר כי עומדים אתגרים נוספים לעתיד המשק.
בנאומו, ציין פישר כי להצטרפות לארגון ה-OECD תביא לישראל יתרונות פיננסים. כמו גם השפעה ביעילותה של הממשלה. "לכל משרד תהיה האפשרות לשבת עם העמיתים שלהם מלפחות 25 מהמדינות המובילות בעולם", אמר פישר. כל שר שיבחר בהתייעצות זו "לא לומד מתיאורטיקנים", הסביר פישר, כי אם "מעמיתים שצריכים לטפל באותן הבעיות."
הנגיד פישר, שדיבר בכנס 50 שנה לאיגוד הבנקים, בחר להתייחס לסוגיית מספר הבנקים הגדולים במשר הישראלי. לדבריו, מצב בו קיימים בין 3 ל-4 בנקים גדולים במקום שניים גדולים וחמישה קטנים, אינו בטוח עדיף.
"האם לא יהיה יותר טוב במידה ויהיו שלושה או ארבעה בנקים גדולים במקום שניים היום? במונחים הללו, שלושה או ארבעה זה יותר טוב משניים, אך זו לא השאלה", אמר פישר. "השאלה היא האם שני בנקים גדולים ועוד חמישה בנקים קטנים זה יותר טוב מאשר ארבעה בנקים גדולים", הסביר הנגיד. "יש לבדוק זאת לעומק", אמר פישר, כשהעריך כי מצב בו המשק יחולק לכ-4 בנקים גדולים אכן יעודד תחרות, אך רק בהתחלה. "אחרי 6 חודשים המצב ירגע ויהיו ארבעה בנקים גדולים, כשלא ברור אם זה יותר טוב", העריך.
באשר לשאלה האם על ישראל לעבור למודל בו קיימות קבוצות פיננסיות המאגדות בנקים וחברות ביטוח ענה פישר כי "זה נשמע מאוד סביר", אך עם זאת מוסיף מנסיונו האישי. "עבדתי כמה שנים במוסד בו היה חברת ביטוח ובנקים ולא ראיתי שום יתרון במרווח הפעולה ביו חברת הביטוח והבנק שם".
באשר לשאלות שעלו במהלך המשבר והלקחים שיש להפיק הרחיב פישר על הבעיה שכונתה "גדול מדי מכדי ליפול". גם כאן ציין פישר כי לא נשאלת השאלה הנכונה. "השאלה היא לא האם בנק גדול מדי מכדי ליפול, אלא כיצד יש לבנות תהליך פירוק של בנק, כשהפירוק בעצמו לא יגרום נזק למערכת הבנקאית", אמר הנגיד. "במידה ובנק צריך להיכשל, יש לתת לו להיכשל", אמר. פישר ציין לטובה מהלך שנקט הבנק המרכזי באנגליה, לפיו על כל בנק לכתוב "צוואה בחיים" - כיצד יש לפרקו במידת הצורך. "לדעתי זה לא רעיון רע", אמר.