התקדמות בחברת זטיק של ביולייט: פרסמה מאמר מדעי המדגים את יעילות הטכנולוגיה של החברה
חברת זטיק, מקבוצת ביולייט הפועלת לפיתוח מוצרים לאבחון מוקדם של סרטן, באמצעות טכנולוגית צביעה המאפשרת זיהוי תאים סרטניים בודדים בתוך אוכלוסיית תאים בריאים, עשתה בימים האחרונים צעד נוסף בקבלת הכרה מדעית לטכנולוגיה שפיתחה החברה.
זטיק פרסמה בימים אלה מאמר מדעי אשר התקבל לפרסום בעיתון המקצועי The Journal of Histotechnology , (גליון חודש ספטמבר), עיתון המפורסם על ידי אגודה מקצועית יוקרתית בארה"ב, לאחר שעבר שיפוט מדעי כמקובל בתחום.
המאמר נכתב על ידי מדעני חברת זטיק בשיתוף עם חוקרים בבתי החולים בארץ, אשר לוקחים חלק בניסויים לבחינת יעילותה של הטכנולוגיה שפותחה בחברה.
מאמר זה מתאר את טכנולוגיית ה- CellDetect® שפיתחה החברה, ומסכם עבודה פרה קלינית רחבה שנעשתה בתחום של אבחון טרום סרטני. בעבודה מתארים החוקרים כיצד מאפשרת הטכנולוגייה של זטיק זיהוי רחב של תאים סרטניים במגוון אפליקציות בתחום, הכוללות בין השאר ניתור שינויים סרטניים בתרביות תאים בניסויים מבוקרים, ואבחון תאים טרום סרטניים וסרטניים בדוגמאות רקמה אנושיות שנלקחו במספר צורות. העבודה מציגה את יתרונות השיטה באבחון מהיר ומדויק של התאים הסרטניים.
עמיר אייל, מנכ"ל חברת ביו לייט, אומר כי "מאמר זה מהווה אבן דרך מדעית חשובה, המסכמת פעילות פרה קלינית ענפה של החברה, ומניח בסיס מדעי לתוצאות הקליניות החיוביות אותם פרסמה החברה מוקדם יותר השנה. קבלת המאמר לפרסום מעידה כי עורכי העיתון ושופטי המאמר ראו בחשיבות הפיתוח הטכנולוגי והפוטנציאל להפיכתו למוצרים לאיתור ואבחון סרטן".
"פרסום המאמר יקדם את מודעות הקהיליה המדעית לטכנולוגיית החברה ויסייע ביצירת שיתופי פעולה מדעיים ובחשיפה של המוצרים הדיאגנוסטיים שמפתחת החברה בתחום".
נזכיר כי בחודש מאי השנה דיווחה ביולייט כי זטיק קיבלה תוצאות חיוביות מזרוע של ניסוי קליני אשר בוצע על ידה לאבחון וזיהוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, לצורך פיתוח מוצר המאפשר ביצוע בדיקות סקר. מטרת זרוע זו של הניסוי הייתה הוכחת היתכנות לטכנולוגיה של זטיק, ומדידת יכולתה של הטכנולוגיה לאבחן, באמצעות צביעה מבדלת לצד זיהוי מורפולוגי, איתור מוקדם של סרטן צוואר הרחם, לרבות שלב טרום סרטני, על- מנת לאפשר לנשים חולות לקבל טיפול מוקדם ומציל חיים.
על פי תוצאות הניסוי, נמצא כי לבדיקה אשר בוצעה במוצר המפותח על בסיס טכנולוגיית ה- celldetect של החברה יש ממוצע רגישות של 90% לאיתור וזיהוי תאים טרום סרטניים, וספציפיות של 74%. הרגישות בבדיקה כאמור נמצאה כגבוהה יותר מהרגישות של בדיקת הפאפ המסורתית המקובלת היום בשוק, אשר מבוצעת בצורה סדירה בכמעל 300 מליון בדיקות בשנה בעולם, ודומה לרגישות של הבדיקה לאיתור וירוס הפפילומה (hpv), אשר יכול בתנאים מסוימים לגרום למחלת סרטן צוואר הרחם. הספציפיות החברה שהתקבלה בניסוי נמצאה דומה לזו של בדיקת הפאפ, וגבוהה משמעותית מזו של בדיקת וירוס הפפילומה.
תוצאות הניסוי הכולל (זרוע זו וקודמתה) מצביעות כי בידי זטיק טכנולוגיה ושיטה לאבחון וזיהוי סרטן צוואר הרחם, המאפשרים זיהוי בדיוק גבוה ויעיל מהמקובל היום, דבר שיאפשר גילוי וטיפול מוקדם במחלה וסיכויי החלמה גבוהים. לאור תוצאות חיוביות אלו, זטיק מתכוונת להשלים את פיתוח הטכנולוגיה לכדי מוצר שיאפשר ביצוע בדיקות סקר לצורך אבחון וזיהוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, ולהתקדם לשלב של שיתופי פעולה בינלאומיים ומסחור הטכנולוגיה.
ביו לייט השקעות במדעי החיים בישראל, נוסדה בשנת 2005 והינה חברת החזקות וניהול שמניותיה נסחרות בבורסה של תל אביב. החברה עוסקת באמצעות חברות בנות, בתחומי מחקר ופיתוח של תרופות ומוצרים רפואיים. ביולייט מעניקה ניהול וליווי חברות בעלות פוטנציאל פורץ דרך משלב מוקדם ועד מסחור, תוך מינוף יכולותיה בארץ ובחו"ל. כיום פועלות במסגרתה שלוש חברות הנמצאות בשלבים מתקדמים: אוביקיור, איי-אופטימה וזטיק טכנולוגיות.