
האינטרס האמיתי של טראמפ בשיחות עם איראן והאם זה משרת אותנו?
בעוד טראמפ מנסה לגבש הסכם חדש עם איראן כדי לבלום את תוכנית הגרעין, השיקולים הכלכליים והאינטרס האמריקאי עלולים להתנגש באינטרסים הביטחוניים של ישראל
השבוע ידברו נציגים של ממשל טראמפ עם נציגים בכירים של איראן כדי להמשיך לנסות להגיע להסכם. טראמפ אמר מספר פעמים בעבר שהצדדים צריכים להיות הגיוניים וכשהוא אומר הגיוניים הוא מתכוון עם ראש כלכלי-עסקי. טראמפ רואה באיראן איום גדול והוא לדבריו ובמעשיו עד כה לא מוכן שהיא תגיע לנשק גרעיני. הוא מאיים עלייה שאם לא יגיעו להסכם אז כל האופציות פתוחות ורומז על האופציה הצבאית. אבל הוא עושה את זה בתחכום כשאפשר להבין מדבריו שהוא רוצה הסכם, ישראל, "המשוגעים האלו" רוצים לתקוף.
כלומר, הוא בא למו"מ עם איראן עם לחץ גדול שהוא שולט בו - יש משוגע באזור שרוצה לתקוף אתכם, הוא צודק, אז בואו תסדרו איתי "דיל". עסקה מבחינת טראמפ היא עסקה כלכלית. יש איום ביטחוני, הוא מכיר ויודע וחושש ממנו, אבל כשהוא מדבר על עסקה והסכם הוא מדבר על "מי יוצא לארה"ב ממנו?". מה שיוצא לארה"ב ממנו במקרה של איראן זה בעיקר עוד השפעה על מחירי הנפט ואולי עסקים מול האיראנים.
אחד הדברים שהכי חשובים לטראמפ הם מחירי נפט נמוכים כדי שהציבור האמריקאי לא ישלם הרבה על הדלק ועל החשמל ועל ההוצאות בכלל. אנרגיה היא עלות שמתגלגלת בסוף לכל מוצר. זו הסיבה שהוא משחרר הרבה קידוחים ודואג שהיקף הקידוחים של נפט וגז בארה"ב יעלה. אבל הוא גם צריך את המדינות האחרות לצידו. מחיר הנפט לא נשלט בארה"ב, אלא בשווקים והכוח של אופק+ מאוד גדול. אם הוא יצליח להביא את איראן להפקת נפט משמעותית, זה ישפיע על המחירים.
הבעיה שזה גם יעזור מאוד לכלכלה האיראנית, וזה לא האינטרס של ישראל. האם טראמפ רואה את האינטרסים שלנו באופן ברור ומזדה איתם? לא בטוח. זו יכולה להיות סכנה גדולה בהמשך, אבל די ברור שכל הסכם שיהיה, יגרום לכך שאיראן לא תהיה גרעינית. על זה טראמפ לא יוותר. ואיך הסכם עם איראן ישפיע על הכלכלה ועל הבורסה? מוקדם עדיין להעריך, אבל סיכוי טוב שזה יהיה לטובה - פרמיית הסיכון תרד, אגרות החוב יעלו, הבורסה תעלה, הדולר יירד - מה יקרה לבורסה אם ארה"ב תגיע להסכם עם איראן?
- 100 ימים לממשל טראמפ: הכלכלה האמריקאית, השווקים ומה צפוי לנו בהמשך?
- איך להשקיע בעידן טראמפ? הנפילות בשווקים נעלמו - הנה הסיבה
מחיר הנפט עולה אחרי ירידה חדה
מחירי הנפט רשמו עלייה בסוף שבוע תנודתי, כאשר חבית נפט מסוג ברנט חצתה את רף ה-67 דולר, וחבית WTI (West Texas Intermediate) נסחרה קרוב ל-63 דולר. העלייה מגיעה לאחר ירידה של 1.6% בשבוע שעבר, על רקע חששות ממדיניות המכסים של ארה"ב והתפתחויות גיאופוליטיות באיראן ובאוקראינה. שוק הנפט נותר תחת השפעת גורמים סותרים: מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, תוכניות OPEC+ להגדלת התפוקה והסיכונים במזרח התיכון.
מלחמת הסחר, ממשיכה ליצור אי-ודאות בשווקים. שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, אמר בראיון ל-ABC כי שיחות עם שותפות סחר של ארה"ב, במיוחד באסיה, מתקדמות היטב. עם זאת, התעריפים הגבוהים על סחורות סיניות והמכסים הנגדיים של סין על מוצרים אמריקאיים, מעוררים חששות מפגיעה בצמיחה הכלכלית העולמית ובביקוש לנפט. לדברי אנליסטים, התעריפים עלולים להפחית את הפעילות הכלכלית, במיוחד בסין, היבואנית הגדולה בעולם של נפט גולמי, ובכך להקטין את צריכת האנרגיה.
מנגד, סין מפגינה נחישות לתמוך בכלכלתה. ז'או צ'נשין, סגן יו"ר הוועדה הלאומית לפיתוח ורפורמות, הצהיר כי הממשל "בטוח לחלוטין" ביכולתו לעמוד ביעד הצמיחה של כ-5% ב-2025. תוכניות התמרצת הכלכלה של סין, הכוללות תמיכה בתעסוקה וצריכה פנימית, עשויות להגביר את הביקוש לנפט בטווח הקצר, אם יצליחו להתגבר על הלחצים מהתעריפים.
- בנק ישראל מרחיב את התחרות: שישה גופים חוץ-בנקאיים חוברו למערכות התשלומים
- 128 מיליון שקל בחשבוניות פיקטיביות: כך הסתיים הניסיון להתחמק ממס
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
OPEC+ והגדלת התפוקה: צל דובי על השוק
ארגון OPEC+, הכולל את מדינות אופ"ק ושותפות כמו רוסיה, ממשיך להשפיע על מחירי הנפט. לאחר החלטה להגדיל את תפוקת הנפט ב-138,000 חביות ליום באפריל, הקבוצה צפויה להיפגש ב-5 במאי כדי לדון בתוכניות ליוני. ההערכה היא כי OPEC+ עשויה להאריך את הגדלת התפוקה, מה שמטיל צל דובי על השוק ומגביר את החששות מעודף היצע.
החלטות OPEC+ מגיעות על רקע דרישות של טראמפ להורדת מחירי הנפט, כחלק ממדיניותו להפחית את מחירי הדלק בארה"ב. עם זאת, סעודיה וחברות אחרות ב-OPEC+ מתנגדות להגדלות תפוקה משמעותיות, שכן מחירי הברנט הנוכחיים – מתחת ל-85 דולר לחבית – אינם מספיקים לאזן את התקציבים שלהן. לדוגמה, סעודיה זקוקה למחיר של כ-98 דולר לחבית כדי לעמוד ביעדי התקציב שלה ב-2025.
התפתחויות גיאופוליטיות: איראן ואוקראינה
התפתחויות גיאופוליטיות ממשיכות להשפיע על שוק הנפט. באיראן, שיחות עם ארה"ב על תוכנית הגרעין הראו סימני התקדמות, והצדדים הסכימו להיפגש שוב באירופה. עם זאת, פיצוץ בנמל שאהיד רג'אי ביום שבת, שהותיר עשרות הרוגים, מדגיש את הסיכונים באזור. הנמל, הממוקם במצר הורמוז – נתיב מרכזי לסחר בנפט – הוא נקודה אסטרטגית, וכל שיבוש עלול להשפיע על אספקת הנפט העולמית. בנוסף, ממשל טראמפ ממשיך להפעיל לחץ על איראן באמצעות סנקציות חדשות, כולל על יבוא נפט סיני ממקורות איראניים, במטרה לצמצם את יצוא הנפט של טהרן לאפס.
במקביל, המפגש בין נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, לנשיא טראמפ, העלה חששות לגבי עתיד הסנקציות על רוסיה. טראמפ טען כי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, עשוי לעכב את סיום המלחמה באוקראינה, והציע להטיל סנקציות נוספות. סיום המלחמה עשוי להוביל להקלה בסנקציות על יצוא הנפט הרוסי, מה שיגדיל את ההיצע העולמי ויפעיל לחץ כלפי מטה על המחירים. עם זאת, אנליסטים מעריכים כי גם במקרה של הפסקת אש, ייקח זמן עד שרוסיה תגדיל את יצוא הנפט שלה באופן משמעותי, שכן היא כפופה למגבלות תפוקה של OPEC+.
בנק ההשקעות גולדמן זאקס הוריד לאחרונה את תחזית הברנט שלו ל-40 דולר לחבית עד סוף 2025, תוך ציון עודף היצע וירידה בביקוש עקב המכסים. השבוע הקרוב יספק תובנות נוספות, עם פרסום דוחות רבעוניים של חברות נפט מובילות כמו BP, Shell, שברון ושל. דוחות עשויים לשפוך אור על מגמות הביקוש וההיצע, כמו גם על האופן שבו התעריפים והסנקציות משפיעים על התעשייה. בנוסף, הדוח החודשי של מינהל המידע לאנרגיה האמריקאי (EIA), שצפוי להתפרסם ביום חמישי לאחר עיכוב לצורך עדכון מודלים, יספק נתונים קריטיים על מלאי הנפט והביקוש בארה"ב.
- 2.זה החבר הכי טוב של ביבי אז אין מה לדאוג..חחחח (ל"ת)אנונימי 28/04/2025 11:05הגב לתגובה זו
- 1.רק חרס נשאר בידנו 28/04/2025 10:52הגב לתגובה זומאז איראן הפכה למדינת סף גרעינית ביבי לעבד נרצע של טראמפ הבולם פעולה צבאית והסכם בעייתי בדרך.
- Ron DeSantis 28/04/2025 13:02הגב לתגובה זואירן דוהרת לקראת הגרעין תודה לביבי ולביסיטים שהביאו אותנו לזה. פייגלין הדביל שתמך בביבי...