כלכלני לאומי פסימיים: "ירידת המדד המשולב מאותתת כי ההאטה לא תהיה קצרה"

בתקופות של ירידה בפעילות של יותר מ-4 חודשים היא נמשכה לרוב כשנה ויותר (16 חודשים בממוצע)
קובי ישעיהו |

בתגובה לפרסום נתוני המדד המשולב למצב המשק, שרשם ירידה זה החודש הרביעי ברציפות, ביצעו כלכלני בנק לאומי בדיקה היסטורית והגיעו למסקנה כי "בתקופות של ירידה בפעילות של יותר מ-4 חודשים היא נמשכה לרוב כשנה ויותר (16 חודשים בממוצע). יתר על כן, אורך התקופה של ירידה בפעילות נע בין 8-28 חודשים".

נתונים אלה, אומרים בלאומי, אינם מעודדים כלל ועיקר שכן משמעותם עלולה להיות שכאשר מתרחשת ירידה במדד של 4 חודשים ויותר היא אינה קצרה. אמנם, ההאטה בפעילות בישראל אינה נובעת במישרין מהרעה בגורמי היסוד של המשק הישראלי (תקציב, מאזן תשלומים וכיוב') אלא שעוצמת המיתון בעולם צפויה להשפיע לשלילה על המשק הישראלי ובפרט על היצוא שהוא מנוע הצמיחה של המשק.

זאת בנוסף להשפעה על הביקושים המקומיים המושפעים מהשלכות המשבר בשוקי ההון בארץ ובעולם על העושר הפיננסי, וממחירי ההון (הריביות) לטווח הקצר והארוך. לפיכך, עולה הסבירות שצמיחת המשק הישראלי לשנת 2009 הצפויה להיות כ-2%, (על פי התחזית של לאומי), תתעדכן כלפי מטה בעת הקרובה, בפרט אם מדדי הפעילות השונים בארץ ובעולם יוסיפו להצביע על מגמה שלילית.

בנוגע לענף התיירות אומרים בלאומי כי נתוני מאזן התשלומים מלמדים כי הוצאותיהם של תיירים בישראל הסתכמו ב-9 החודשים הראשונים של השנה בכ-2.1 מיליארד דולר, בדומה להיקף הוצאותיהם בשנת 2007 כולה. בלאומי מעריכים ששנת 2009 עלולה להביא לפגיעה מסויימת בתיירות, על רקע מיתון הפעילות הכלכלית בחו"ל ובארץ, אם כי אין לצפות לשינוי מגמה שלילי כפי שהיה בשנים 2001-2002, בהנחה כי לא יחול שינוי לרעה במצב הביטחוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה