גיל בפמן מנסה לשדר אופטימיות: "הירידה בקצב האינפלציה תמתן את השפעות הפגיעה הצפויה בשכר"
על רקע פרסום נתוני הירידה בשכר הממוצע ברבעון השלישי, השבוע על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (נרשמה ירידה ממוצעת של 1.2% בשכר, בענפי הפיננסים היתה ירידה חדה של כ-8.2%) מפרסם הכלכלן הראשי של בנק לאומי, גיל בפמן, סקירת מאקרו ובה הוא מנסה לשדר קצת אופטימיות.
בלאומי אומרים כי "התעמקות בנתונים החודשיים לאחרונה, ולא בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד, מצביעה על בלימת העלייה בשכר ויציבות בו. להערכתנו, מגמה זו תשמר ככל הנראה בעתיד הקרוב, בעיקר לאור הפגיעה בענפי משק שונים (תעשיה עילית, פיננסיים).
"עם זאת, יש לזכור, כי קצב עליית המחירים במשק צפוי להתמתן מאוד בעת הקרובה, כך שישנה תקווה לכך שכוח הקניה של הציבור יפגע פחות, גם בהינתן ירידה בקצב עליית השכר הנומינלי ואף קיפאון בו".
בנוגע לירידה החדה שנרשמה בחודשים האחרונים בתיק הנכסים הפיננסים של הציבור אומר בפמן כי "כאשר עורכים אומדן המבחין בין השפעת השערוך על התיק (המתחשבת בשינויים במחירי הנכסים השונים) לבין השינוי בתיק כתוצאה מצבירת הנכסים על ידי הציבור, בנטרול השפעת הסיוע הממשלתי כאמור מעלה, מתברר כי למרות הירידה בשווי התיק הרי שקצב הצבירה השנתי הגיע לכ-3%-4% והוא קרוב לקצב צמיחת המשק.
"לאור סימני ההאטה בקצב הצמיחה ברבע האחרון של השנה והמשך הירידה במחירי הנכסים הפיננסיים גם בחודש נובמבר, עלולה מגמת השחיקה בשווי תיק נכסי הציבור הפיננסיים להימשך גם בעת הקרובה. כפי שציינו גם בעבר, לצמצום זה בעושרו הפיננסי של הציבור השפעה שלילית על הצריכה הפרטית במשק וכפועל יוצא על קצב הפעילות הכלכלית".
בנוגע לחשש בקרב המשקיעים בשוק אגרות החוב הקונצרנים מפני אי פרעון חובות בשנים הקרובות על ידי החברות שגייסו סכומים גדולים אומרים בלאומי כי "על רקע גיוסי החוב הגדולים של הסקטור העסקי בשנים קודמות, היקף החוב הסחיר (אג"ח קונצרני) המגיע לנקודה של תשלום קרן ילך ויעלה במהלך השנים הקרובות (וגם בחוב הלא סחיר המגיע לפרעון תהיה עלייה)".
"תשלומי הקרן של החוב הסחיר הצפויים לשנת 2009 מסתכמים בכ-12 מיליארד שקל ובנוסף לכך ישנם תשלומי ריבית וגם חוב לא סחיר המגיע לנקודת פירעון. מחצית מן האשראי הסחיר שבגינו יהיו תשלומי קרן בשנת 2009 הוא ברמות דירוג היסטוריות גבוהות יחסית של -AA ומעלה. תשלומי הקרן הגדולים של שנת 2009 בשוק איגרות החוב הקונצרני הם של חברות מהענפים הבאים: שירותי תקשורת, בנקים, אנרגיה, נדל"ן, תעשיה וחברות אחזקה והשקעה".