למרות הצפי לצניחות: המעו"ף השיל 3.8%, אפריקה עלתה 2%

את יום המסחר פתח המדד המוביל בצניחה של 8.6%. למרות זאת, ירידות שערים חדות נרשמו בקרב מדד ת"א 75, הנדל"ן והתל טק. מניות אפריקה וכי"ל עשו סיבוב פרסה וסגרו בעלייה של 1.95% ו-1.3%, בהתאמה
אריאל אטיאס |

אחד מימי המסחר הסוערים ביותר שידעה הבורסה בישראל נסגר בירידות שערים חדות, אך הנמוכות מהצפוי. ממצב בו נשמעו חששות כבדים מפתיחת המסחר ופחד מצניחה של יותר מ-12% בקרב המדדים המובילים, הצליחו המשקיעים בת"א לצפות לטוב ולמתן את הירידות החדות שהיו אמורות לפקוד את ת"א.

לאורך כל היום נסחרו המדדים בירידות שערים, כאשר מדד המעו"ף שפתח את יום המסחר בירידה של 8.6%, התמתן וסגר לבסוף בירידה של 3.8%, לאחר שלקראת סיום המסחר אף נסחר בירידה של כ-1.3%, בלבד. בין המניות הבולטות ניתן לציין את כי"ל שמחקה ירידה של 6% וסגרה בעלייה של 1.27%, לאחר שבמהלך המסחר הצליחה אף לטפס 5.3%. כמו כן, מניית אפריקה ישראל עשתה סיבוב פרסה וסגרה בעלייה של 1.95% לאחר שפתחה את המסחר בירידה של 16%. מניות נוספות הן דלק קבוצה, פז נפט ובזן.

מחזור המסחר הסתכם ב-1.37 מיליארד שקל, מחזור סביר ליום ראשון, אך אולי נמוך מעט מהצפי לאור הסערה בשווקים ותשומת הלב שיום מסחר זה ריכז. נציין, כי הבורסה בתל אביב לא תפעל ביומיים הקרובים, ברקע לחג הסוכות.

ממשלת ישראל עומדת מאחורי יציבות המערכת הפיננסית

בפתיחת הבוקר ובתגובה לירידות החדות הצפויות בבורסה אמר שר האוצר, רוני בר-און, כי "ממשלת ישראל, מתוך דאגה לפיקדונות הציבור ועל מנת להבטיח את אמון הציבור במערכת הפיננסית, תעמוד מאחורי יציבות המערכת הפיננסית".

בהמשך לכך, יצאה הבוקר ממשלת ישראל בהודעה רשמית בה היא חוזרת ואומרת, כי "ממשלת ישראל תעשה הכל כדי לעמוד מאחורי יציבות המערכת הפיננסית, זאת מתוך דאגה לציבור".

בוקר סוער

המניות המובילות בת"א הגיבו הבוקר לירידות שערים החדות שנרשמו בארבעת ימי מסחר האחרונים בוול סטריט, באירופה ובאסיה, בזמן שבישראל יצאו המשקיעים לחופש בעקבות יום כיפור.

הבוקר, בשל תנודה של יותר מ-2.5% בפתיחה הופעלה הפתיחה האנגלית והמסחר נדחה פעמיים לזמן מצטבר של כ-10 דקות. לאחר מכן, בשל תנודה של יותר מ-5%, הופעל מנתק הזרם הראשון והמסחר נדחה בעוד 45 דקות. בסופו של דבר ולאחר כ-55 דקות, נפתח המסחר בירידות של יותר מ-8%, הירידה היומית החדה ביותר ב-11 השנים האחרונות. ירידות, שכאמור, הולכות ומתמתנות ככל שעוברות השעות.

המסחר באופציות נפתח הבוקר כרגיל בשעה 9:30 ואז הופסק יחד עם דחיית המסחר במניות עד לפתיחת המסחר בחזרה. האופציה שהייתה הבוקר הסחירה ביותר הייתה PUT 700 לאוקטובר שזינקה במהלך המסחר ביותר מ-350% לפני שהתמתנה לעלייה של 282%.

טרם קיום המסחר, נשמעו חששות בקרב המשקיעים והחברות הנסחרות בבורסה, כי הפאניקה שהפילה את שוקי חו"ל בשבוע שעבר תפקוד את ת"א ותביא לירידות העשויות לעבור את ה-12% ובכך לגרור את הפסקת המסחר ודחייתו עד לאחרי חופשת סוכות, קרי יום רביעי. על "מנתקי הזרם" ו"הפתיחה האנגלית".

בתוך כך, ממידע שהגיע ל-Bizportal עולה, כי מנכ"לית הבורסה ויו"ר הבורסה (אסתר לבנון וסם ברנופלד בהתאמה) כלל לא שהו בארץ במהלך סוף השבוע.

ירידות חדות בשבוע שעבר

תחילה ליום שלישי האחרון. יום לפני ערב יום כיפור נסגר המסחר בבורסה הישראלית בעליות שערים חדות, ברקע למהלכי בנק ישראל - הורדת ריבית מפתיעה בשיעור של 0.5% והודעה על אפשרות להרחבת תוכנית רכישות המט"ח. בסופו של יום המדדים המובילים עלו ביותר מ-3% כ"א.

באותו הזמן, המסחר מעבר לים נפתח שוב, ושבוע המסחר הגרוע ביותר בהיסטוריה של וול סטריט, עד כה, החל צובר תאוצה. בסיכום שבועי ובהמשך ליום חמישי סוער במיוחד בניו יורק - מדד הדאו ג'ונס, אשר לפני שנה נשק לרמת שיא של 14,164 נקודות, נפל ביותר מ-600 נקודות ושבר מטה את רמת ה-9,000 נקודות, לראשונה מאז אוגוסט 2003 - נפלו הבורסות ברחבי העולם בין 11% לבין 20%. לידיעה המורחבת על .

אך לא הכל שחור. ביום שישי החלו מתכנסים בוושינגטון קובעי המדיניות הכלכלית של המדינות המובילות בעולם לפגישה השנתית של קרן המטבע הבינלאומית (IMF), הבנק העולמי (WB). הפגישות התקיימו במקביל לפגישת החרום של חברי ה-G7. עד כה, הודעות דרמטיות לא יצאו מהוועידה, אך שרי האוצר של המדינות המתועשות אמרו, כי "המצב הנוכחי בשווקים מצריך צעדים דחופים ובלתי שגרתיים ואנחנו נפעל בכל הדרכים האפשריות להפשרת שוקי האשראי".

זווית המאקרו: קרן המטבע הבינלאומית פרסמה ביום רביעי את תחזיותיה, בה היא צופה כי המשק הישראלי יצמח ב-2.8% ב-2009, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 3.4%. תחזית זו תואמת את תחזיות הכלכלנים הבכירים ברחבי העולם, אך נמוכה מתחזית הצמיחה הרשמית של האוצר העומדת על 3.5% ומתחזיות בנק ישראל, כי התוצר הישראלי יגדל ב-3.1% ב-2009.

מדדים במרכז: מדד המעו"ף ירד 3.8% לרמה של 767 הנקודות. מדד 25 המניות הגדולות בבורסה בת"א איבד מתחילת השנה כ-38% מערכו. מדד ת"א 75 צנח 8.38%. הירידות החדות ביותר פקדו את מדדי הנדל"ן והתל טק שירדו 8.9% ו-11.8%, בהתאמה.

מניות במרכז

בתוך הירידות ניתן לראות, כי המניות שבלטו ביותר לשלילה היו אלו הנסחרות גם בניו יורק וגם בתל אביב (מניות הארביטראז'). בקרב הכבדות: פריגו וטבע פתחו בפער שלילי של יותר מ-11%. אלביט הדמיה (12.73%), אלביט מערכות (5.39%), סלקום (2.5%) ווריפון (12.43%) גם מעיבות.

אחת מנקודות האור הכמעט יחידות במסחר היום, הייתה מניית כיל. ברקע, מהשבוע החולף שגרמו לסקטור הדשנים לשרוד בהצלחה את הימים האחרונים ולרשום עליות שערים של עד כ-4.5%.

חברת פאנדטק, המעניקה שירותי swift לגופים פיננסים ברחבי העולם, רוכשת את חברת "סינרג'י" הבריטית בתמורה לסך של 4 מיליון ליש"ט.

חברת כלל ביטוח, שבשליטת אי די בי פיתוח, הודיעה היום, כי היא מתכננת לגייס עד 250 מיליון שקלים באמצעות הנפקת כתב התחייבות נדחה לתאגידים בנקאים ו/או למשקיעים מוסדיים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה