במעו"ף - התנהלות מורכבת בטווח הקצר

ההתנהלות סביב רמת 1,110 הנקודות תשמש כבסיס לקבלת החלטות עבור המשקיעים קצרי הטווח
אייל גורביץ |

בנטרול הדינאמיקה לטווח הבינוני ארוך והתמקדות אך ורק בהתנהלות המדד לטווח הקצר, הרי שהמרכיבים שחדרו למשוואה השבוע מעידים, בנוסף לרוח הגבית מהשוק האמריקאי, על סבירות גבוהה לגל עליות נוסף או לפחות לניסיון מסוג זה. אלא שגם בטווח הקצר וכמובן שגם בטווח הבינוני התמונה אינה חיובית לגמרי. בטווח הזמן הקצר אורבות לא מעט רמות התנגדות כאשר הראשונה היא בדמות רמת 1,110 הנקודות ובטווח הזמן הבינוני מוגדר מהלך העליות האחרון כתיקון טכני. התמונה הטכנית רחוקה, אם כן, מלהיות מושלמת או פשוטה לניתוח. שימוש במלוא המרכיבים הקיימים והניסיון ליצור פאזל מושלם, מעיד שהתנהלות השוק אינה פשוטה וכרוכה ברמת סיכון גבוהה, במיוחד סביב הרמות הנוכחיות. בסקירה הנוכחית אביא את מלוא המרכיבים הקיימים ואנסה ליצור את החיבור הנכון ביניהם.

אותו כנ"ל גם בשוק המניות האמריקני שלמרות המסר החיובי שהעביר בשבוע שחלף, הרי שרמת הסיכון שהוא מציע למשקיע הממוצע גבוהה למדי.

בשבוע האחרון ניתחתי את הדינאמיקה של הדולר מול השקל. המסקנה הייתה שהמטבע האמריקאי מצוי בשלבים בהם נבנה בסיס להיפוך מגמה. למרות השחיקה האחרונה אני עדיין סבור כך. רמת 3.36 לא נשברה כלפי מטה והמומנטום החיובי שאפיין את השבועיים האחרונים נותר כפי שהיה.

הטווח הקצר

בצידו החיובי של השוק אפשר למצוא את המרכיבים הבאים:

1. מבט על התנהלות השוק החל מרמת 964 הנקודות חושפת מבנה המחירים העומד בקריטריונים של מגמת עלייה (למעט מחזורי המסחר). נקודות השיא והשפל מסודרות במבנה עולה, דבר המתיישב היטב עם ההגדרות הבסיסיות של מגמה חיובית

2. בשבוע האחרון ראינו מרכיב נוסף. גל הירידות האחרון שהחל ברמת 1,110 הנקודות דרדר את מדד המעו"ף עד לשפל של 1,064 הנקודות. ירידה זו תיקנה בין 33% - 66% ממהלך העליות שקדם לה ( 1,041 – 1,110 הנקודות ). תיקון טכני המסתיים בטווחים הללו מעלה את הסבירות לגל עליות נוסף.

3. כפי שאפשר לראות על הגרף, ירידות המחירים נבלמו ברמת 1,064 הנקודות. רמה זו שימשה בעבר כרמת התנגדות ושבירתה מעלה הפכה אותה לשמש כרמת תמיכה.

למרות זאת, לא הכול חיובי. בצידו השלילי של המתרס אפשר למצוא מספר מרכיבים שיש לתת אליהם את הדעת.

1. הבלימה ברמת 1,110 הנקודות לא הגיעה משום מקום. מבט לעבר הלא רחוק מגלה שם "פער מחירים" יורד, שנפתח עם מחזור גבוה. "פער" זה משמש כרמת התנגדות ומבטא היצע כבד המצוי ברמות ההלו. 2. גם שבירה מעלה של רמת 1,110 הנקודות לא תקל על מדד המעו"ף שכן מיד מעליה אפשר יהיה למצוא את רמות 1,130 – 1,140 הנקודות ששתיהן אינן קלות למעבר.

3. בנוסף, מחזורי המסחר שנותרים בינוניים ומסרבים להתרחב כפי שהם אמורים לעשות במסגרת מגמת עלייה אמיתי.

4. עוד אפשר לראות שמדד המעו"ף מתנהל בתעלת מחירים עולה המייצגת את מגמת העלייה קצרת הטווח. במהלך השבוע שחלף נשבר מטה קו המגמה העולה ודבר זה מספק אינדיקציה נוספת לגבי הקושי של מדד המעו"ף לטפס.

אם לסכם את הנכתב הרי שבטווח הקצר התנהלות השוק מורכבת. אפשר לצפות לניסיון עליות נוסף אם כי יש לשים לב היטב לרמת 1,110 הנקודות שמשמשת כרמת התנגדות משמעותית. הכישלון בשבירתה מעלה יעיד על חולשה.

תיאורית גלי אליוט – הטווח הבינוני

התייחסות ובידוד הטווח הקצר תוך התעלמות מוחלטת מהטווח הבינוני עלולות להוביל להחלטות שגויות ואבחון לא נכון של הסיכון הגלום בשוק. בטווח הזמן הבינוני מגמת השוק אינה מגמת עלייה. עד לשלב הנוכחי חסרים לא מעט פרמטרים שיעידו על סיומו המוחלט של גל הירידות. חלק מהפרמטרים נמנו ונסקרו בסקירות האחרונות. תיאורית גלי אליוט היא מפת הדרכים בה אני עושה שימוש לאחרונה והיא זו שאמורה לסייע כעת באבחנת השוק בטווח הזמן הבינוני

תיאורית גלי אליוט גורסת שהמחזוריות בשוק מתנהלת בפאזות של 8 גלים. כאשר חמשת הראשונים מייצגים את כיוון המגמה והשלושה שמגיעים מיד לאחר מכן מייצגים תיקון טכני. כל הגלים, לפי חוקי התיאוריה, חייבים לעמוד בקריטריונים המגדירים את היחסים ביניהם.

גל הירידות שהחל ברמת 1,248 הנקודות והסתיים ברמת 964 הנקודות מתאפיין בחמישה גלים. ספירת הגלים מוצגת על הגרף. הרעיון הוא שגל מספר 2 (גל עולה) מתקן את גל מספר 1 (גל יורד). גל מספר 4 (גל עולה) מתקן את גל 3 (גל יורד). בסיום חמשת גלי הירידה מופיע מהלך עליות (המהלך הנוכחי בו אנו מצויים), המתקן את כל חמשת הגלים היורדים.

עוד גורסת התיאוריה, וזה החלק החשוב יותר, שחמשת הגלים הראשונים הם אלה שקובעים את הכיוון. כלומר, כאשר יסתיים מחזור העליות הנוכחי, צפוי מדד המעו"ף לשוב ולרדת מתחת לרמת 964 הנקודות תוך יצירת מבנה שיכלול חמישה גלים, בדיוק כפי שעשה בגל הירידות 1,248 – 964 (מבחינת המבנה ולא מבחינת האורך או משך הזמן).

לכן, ההנחה היא שגל העליות הנוכחי שנמשך, על פניו, הרבה מעבר לתיקון טכני, מתקן למעשה את גל הירידות 1,248 – 964. ככזה מצוי פוטנציאל העליות שלו בין 1,076 – 1,140 הנקודות בקירוב.

סיכום

מבט על טווח הזמן הקצר ושימוש בכל המרכיבים הקיימים מעיד על תמונת מצב מורכבת. המשוואה הטכנית רחוקה מלהיות מושלמת כאשר אל מול מבנה מחירים המעיד על מגמת עלייה קצרת טווח, עומדים לא מעט פרמטרים שאמורים להקשות. רמת 1,110 הנקודות אמורה לשמש כבסיס לקבלת החלטות הכותב משמש כמנהל המקצועי של "המרכז להשכלה פיננסית" מקבוצת מטריקס ומלמד ניתוח טכני

אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה